Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye’nin yüksek teknoloji alanında büyük bir atılım yapma hedefi doğrultusunda önemli açıklamalarda bulundu. Bakan Kacır, HIT-30 Yüksek Teknoloji Yatırım Programı çerçevesinde Türkiye’nin çip ve batarya üretim kapasitesini artırma planlarını detaylandırdı. Bu program, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da katılımıyla kamuoyuna tanıtıldı.
Çip ve batarya üretimi için dev bütçe!
Bakan Kacır, programın otomotiv, beyaz eşya, elektronik, savunma ve havacılık gibi alanlarda kritik öneme sahip çiplerin yerli üretimini sağlamak üzere 5 milyar dolarlık bir kaynağa sahip olduğunu belirtti. Açıklamalarına göre, Türkiye, 65 nanometre ve daha küçük ölçekte çip üretim teknolojisine odaklanacak.
Geçtiğimiz yıl küresel çip pazarının 600 milyar doları aştığını vurgulayan Kacır, yapay zeka teknolojilerinin gelişmesiyle birlikte Türkiye’nin bu alanda kendi ihtiyaçlarını karşılaması ve ihracat kabiliyetini artırmasının hedeflendiğini ifade etti.
Elektrikli araçlar ve enerji depolama sektörlerinde kritik öneme sahip olan bataryaların üretimi için de ciddi destekler sunulacak. Bakan Kacır, 2030 yılına kadar gerçekleştirilecek batarya üretimine, megavatsaat başına 6.000 dolara kadar hibe desteği sağlanacağını duyurdu. Bu desteklerle birlikte, Türkiye’nin 80 GWh kapasiteli bir batarya üretim kapasitesine ulaşması planlanıyor.
Çip üretimi için sağlanacak destekler
Yatırımcılar, çip üretimi için yatırımlarının yüzde 90’ına kadar sermaye katkısı alabilecekler. Ayrıca çeşitli finansal teşvikler ve hibe destekleri sunulacak. Vergi teşvikleri ve muafiyetleri ile yatırımcılara önemli avantajlar sağlanırken, istihdam destekleri de iş gücü oluşturma ve eğitim programlarına katkıda bulunacak. Yatırımlar için arazi tahsisleri yapılacak ve projelerin finanse edilmesine yardımcı olunacak.
- Sermaye katkısı: Yatırımların yüzde 90’ına kadarı karşılanacak.
- Hibe desteği: Çeşitli finansal teşvikler sunulacak.
- Vergi teşvikleri: Yatırımcılara vergi muafiyetleri sağlanacak.
- İstihdam destekleri: İş gücü oluşturma ve eğitim programları desteklenecek.
- Yatırım yeri tahsisi: Yatırımlar için arazi tahsisi yapılacak.
- Finansman desteği: Projelerin finanse edilmesine yardımcı olunacak.
Batarya üretimi için sağlanacak destekler
Batarya üretimi yatırımları için yatırımların yüzde 95’ine kadar hibe desteği sağlanacak. Bu alanda da vergi teşvikleri ve muafiyetleri sunulacak. İstihdam destekleri ile iş gücü oluşturma ve eğitim fırsatları desteklenecek.
- Hibe destekleri: Yatırımların yüzde 95’ine kadar hibe desteği sağlanacak.
- Vergi teşvikleri ve muafiyetleri: Üretim süreçlerinde vergi kolaylıkları sunulacak.
- İstihdam destekleri: İş gücü oluşturma ve eğitim için destekler verilecek.
Bakan Kacır, bu büyük yatırım programı ile Türkiye’nin yerli talepleri karşılayarak yüksek teknoloji üretiminde küresel bir oyuncu haline gelmeyi amaçladığını vurguladı. Daha fazla bilgi ve başvuru için programın resmi web sitesi www.hit30.sanayi.gov.tr adresi ziyaret edilebilir.
65 nanometre de olsa bı yerden başlaması gayet iyi inşallah bu süreç hızla ilerler
Yani Telekomünikasyon alt yapımızın %80 alt yapısının Çinli bir şirketin elinde olması da çok korkunç bir durum. Haberi yapılır.
Millet yorum yapmaya bile çekiniyor.
1. Beş mlyar dalır, dev değil cücük kadar bütçe. Hele ki toplamda.
2. Buğday üretemiyor eski tarım ülkesi, KKM, EYT, bin tane borcu var devletin, buna mı finansman bulacakmış.
3. Bu proje EU yahut IMF zorlaması kokuyor. Anca onlardan, ihtiyacı olan firma gelir.
4. Batarya işi olsaydı, LG Koç ile yapardı.
Bu işler ile uğraşan birisi olarak bu kadar cahil bir yorum daha görmedim aklı yok fikri var kelimesinin ökaryot olarak tam karşılığısın
Kardeşim bırak deymez. Yüzlerce şirket yokluktan zirveye oynadı. Yerli yabancı içersinde Google Apple ama bunun gibi şarlatanlardan bi cacik olmaz
Dostum daha önce bu yorumları çok yaptınız.
Türkiyedeki büyük şirketler togg daki gibi birleşip bu yatırımları yapabilir. Bu kadar devlet teşviğine gerek var mı bilemedim.
İnşallah ama benim umudum yok. Bizimkiler ancak bol bol emek yoğun sektörlere yatırım yapsınlar. Ondan sonra ne işveren, ne işçi nede kamu sonuçtan memnun oluyor. Suçlusu da her zaman işçi maliyetleri ve kur maliyetleri olur. Yüksek teknolojiye yatırım yapmak gerekir. Emek yoğun sektörlerden ve fason üretimden kurtulmalıyız. Bu tür yatırımları Mısır, Bangladeş vb ülkelere kaydırmalıyız.
Chip üretmek atom üretmekten zor. Eger kolay olsaydı onlarca ülkede nükleer santral var atom var ama en fazla 3 ülke kendi imkanıyla chip üretebiliyor. Chip krizi olana kadar ekmek elden su gölden hazır alanlar sıkıştı kaldi . ABD tavandaki chip fabrikası cinin eline geçmesin diye nükleer dahil her turlu yola gireriz dedi. Ama biz inşaata önem veririz. Mekaniğe önem veririz. Ülkede en zenginler inşaatçılardır. Selcuk bayraktar bile bu inşaatçıların cogu kadar varlıklı degil. Ülkeye bu inşaatçıların 10 kati faydası hizmeti var . İktidar bu inşaatçıların ekonomiyi sömürgesi yuzunden sarsıldı kendi ayağına sıktı.
Adaletin olmadığı yerde Cakallar dans eder kardeş..
Betonla kaziklamaks
Hoşgeldiniiiiz,diyorum öncelikle! Sonra da diyorum ki,bulabilebilecek miyiz acaba öyle bir Babayiğit?🤔
Geç kalınmış olsa da 65 nm ile bir yerden başlamak lazım en azından basit cihazların ciplerini üretiriz telefon PC pazarı için mümkün değil adamlar 2 nm için çalışıyor Kore savaştan çıkıp bu duruma geldi bizde 65 nm için daha başlamaya çalışıyoruz.
Evet doğru bir gelişme ama geç kalınmış bir iş başkaları aldı başını gitti neden bizim ülkemizin bir sosyal medya platformu yok neden bizim ülkemizin bir telefon markası yok
Beş milyar dolar daha birilerinin cebine girecek belki daha fazlası yazıklar olsun ya
Hayırlı uğurlu OLSUN AMİN 🙏 Amiiiinnn inşallah
%95 e kadar sermaye ve hibe desteği yapılabiliniyorsa devlet neden kendisi bu yatırımları yapmıyor? Neredeyse yatırımın tamamıni devlet yapıyor mülkiyetini yabanciya bırakıyor, bu nasıl mantık? Atatürk’ün modeli ne kadar da muhteşemmiş şimdi daha iyi anlıyorum. Özel sektorün yapamadığıni devlet kendisi yapar ve zaman içinde devletin sahip olduğu hisseler çalısanlara devredilir. Muhteşem bir model.
Turkiye takoz ulkesi paralari carcur ederler. hicbisey yapamazlar. Basaramazlar.
Son 1 yıl içinde bu haberi en az beş 5 defa verdiler
Pilav gibi ısıt ısıt ver.
Türkçede acak. Ecek. Cümleler