Türkiye‘de girişimcilik, e-ticaret ve yeni pazarlama modellerinin konuşulduğu Türkiye Teknoloji Buluşmaları‘nda, TEB Girişim Bankası İbrahim Coşkuner ile bir röportaj yaptık.
Girişimcilere 1 milyar TL dağıttık!
Girişimcilere 1 milyar TL‘nin üzerinde kredi sunan TEB Girişim Bankası Müdürü, yaptığı sunumda değindikleriyle dikkat çekti.
Eski ve yeni ekonomi!
Ekonomik düzeni, girişimleri ve pazarlamayı eski ve yeni olarak ayıran TEB Girişim Bankası Müdürü İbrahim Coşkuner, 1990 ve 2000’li yılları yeni dönem olarak niteliyor.
Yeni dönemde daha az sermaye ihtiyacı duyuluyorken, esas ihtiyacın teknoloji, fikir ve bilgi olduğunu vurguluyor.
Artık eskisi gibi bol sermaye ile kurulan büyük fabrikalardan değil de, 10 kişiyle kurulan ve kısa sürede milyar dolarlık seviyelere gelen Instagram ve WhatsApp gibi mecralardan bahsediyoruz.
Yeni ekonomide artık bankalar iyi girişimcilere finansör rolünde olduğunu savunan İbrahim Coşkuner, Türkiye’deki girişimcilere verdikleri desteklerden de bahsetti.
Dilerseniz tüm detayları videomuzda izleyelim. İyi seyirler…
#video_9895#
:: Girişim fikriniz ve çalışmalarınız oldu mu? Olduysa hangi konularda zorluk çektiniz?
Birileri sürekli herkesi kandırıyor, herkesin içinde hatrı sayılır birileri de kendi kendimizi kandırmaya göz yumuyor. Allah aşkına "whatsapp gibi küçük takımlar"mış, "twitter gibi minik yatırımlar"mışşşş, çüşş. Ulen adam yüksek süreklilikle o kadar yoğun bir işlem gücünün altından kalkıyor ki bunu üç beş kuruşla yapılabileceğini sanıyorsanız su katılmamış …sınız. Twitterrin şekli şemali küçük ama o kadar transactionu kaldıracak sisteme küçük demek mümkün değil. Hiç reklamsız yıllarca senin milyarlarca mesajını atan, bu kadar hızlı bi sistem su yakıyor sanıyorsanız yanılıyorsunuz gençler. Tamam mesajı alın ama her denilene de inanmayın.
amerika teslaya 5 milyar dolar verdi. gençlik nasıl araba yapsın bu para olmadan.
Türkiye'de girişimciye destek sıfır. cidden sıfır. yani Amerika ve Avrupa'ya bakınca sürünüyoruz resmen. Melek yatırımcı falan diye gezenler hep bir projeye başlangıç aşamasında çökme derdinde. Etohum var mesela. Beğenilen projeye yatırımcı bulma karşılığında yüzde istiyor. Tamam istesin ama istediği rakamlar çok yüksek. Ayrıca fikir aşamasındaki projeler tamamen görmezden geliniyor. İnsanlar projelerini nasıl gerçekleştireceklerini bilmiyorlar. destek yok. beklenti var. devlet de küçük işletmeleri koruyup desteklemeli. %18 kdv artı yüzde 20 gelir vergisi veren bir küçük işletme büyümekte çok zorlanıyor.
ben projemi web sayfaları üzerinden kendileri ile paylaştım. Dandik bri arayüz üzerinden projenizi yazarak anlatıyorsunuz. (Artık birilerine pas ediyorlar mı, fikrinizi başkaları ile sanayi casusluğu gibi -ticari kazanca dönüştürecek kişilerle- mi gönderiyorlar belli değil. O kadar kapalı kutu ki, neyi neden reddettikleri de belli değil. Şeffaf olmayışı nedeni ile şüpheye düşüyorsunuz. Zahmet edip; ''ya arkadaş sen bunu şunu yapacağım dedin ama ne ile nasıl, işi biraz anlat hele'' demiyorlar… Bir umut gönderdik, kuru kuru e.posta ile cevap gönderdiler. Olumsuz muş. Neden, niye? belli değil.
Tepkimeli motoru (Jet) elektrikle çalıştıracak bir proje idi…. Don lastiği desek veya yöresl gıda bielmedim organik hıyar desek alırdık belki desteği…. Adamlara NIR Spektromtere üreteceğim desem yine dönmezler… Allah mucidimizin de girişimcimizin de yardımcısı olsun.
Bu anlatılanlar iyi hoşta,
1- Alım güçleri yüksek Türkiye'deki gibi her geçen gün alım gücü düşmüyor, (i7 6700k işlemci Amerika'da 370 dolar (newegg.com/Product/Product.aspx?Item=N82E16819117559)-aynı işlemci Türkiye'de 1328 TL (vatanbilgisayar.com/intel-core-i7-6700k-soket-1151-40ghz-8mb-onbellek-14nm-islemci.html). Amerika'da asgari ücret 1250 dolar yani bu işlemciden 3 tane alabiliyor üstüne az para kalıyor, Türkiye'de ise 1000 TL ile bir tane bile alamıyor gelecek ayı bekleycek ki ondan ekleyecek.)
2- Teknolojizye yatırdıkları para bizimki gibi 3'le çarpılmıyor.
bunun gibi birçok şeyi sıralayabiliriz. Eğitim sisteminden tutunda devlet desteklerine kadar Türkiye'de imkan yaratmanız ancak maddi durumunuz iyi ise belki, değilse basit bir girişimde olsa mucize.
Turkiyede girisimci projesini veya istedigi seyi az cok hayata gecirmeden destek bulamaz. Illa elle tutulur gozle gorulur birsey olucak sen zaten yapacagini yapmis olucaksin ondan sonra baktin isleri buyutmek istiyorsun o zaman destek bulursun oda soyle yaptigin seye adam destek olucak ama senin urunun hakkinda senden daha cok soz sahibi olucak…
Girisim derken Aklima Arrow dizisinde girisim geldi.
Girişim güzel şeydir ulkemizde fena degil ozellikle su hacettepe üniversite sinin yaptığı araba yi baya tuttum
Yorumlar her şeyi anlatıyor aslında