Vodafone Türkiye’nin en büyük ikinci GSM operatörü. Öte yandan dünyanın pek çok bölgesinde de GSM operatörü olarak faaliyetlerine devam ediyor. Bu açıdann ele alındığında küresel bir iletişim firması olduğunu göz ardı etmek gerekiyor.

Vodafone Türkiye’nin kurduğu İTÜ Teknokent içinde yer alan OKSİJEN ismindeki AR-GE merkezi yerli mühendislerin emek ve çabaları ile iletişim teknolojilerine yönelik çözümler üretmekte.

Vodafone tarafından tüm dünyadaki operasyonlarına inovasyon üretmek üzere “Global İnovasyon Merkezi” olarak belirlenen OKSİJEN bu kapsamda Vodafone Global’in Silikon Vadisinde bulunan Xone isimli kuluçka merkezi ile işbirliğine giderek geliştirdiği dört farklı teknolojiyi yurt dışına ihraç etmiş durumda.

Vodafone Türkiye’nin bu çalışmaları ile alakalı Mobil Dünya Kongresinde bir açıklama yapan Vodafone Trükiye İcra Kurulu Başkanı Gökhan Öğüt; “Türkiye’nin dijital üs olma potansiyelini değerlendiriyoruz” diyor.

Oksijen tarafından üç farklı ülkeye ihraç edilen teknolojiler ise şöyle;

MyXone: Sanal kişisel asistan MyXone, kullanıcının beğendiği ilgi alanlarına yönelik içerik sağlayan bir bilgi portalı. Arka planda yapay zekâ ve büyük veri işleme teknolojileri kullanan MyXone, kullanıcının beğendiği içerikleri öğrenebilmesi ve içeriği buna göre filtreleyebilen bir mimariye sahip olmasıyla benzerlerinden farklılaşıyor. Alışveriş yerleri, hava durumu, yeme içme mekânları, trafik durumu gibi çok çeşitli konularda aboneye doğru zamanlama ile tavsiyelerde bulunabiliyor. Uygulama, profil ve tercihlere uygun olarak içerikleri zamana ve konuma göre otomatik olarak güncelleyebiliyor. MyXone İspanya Google App Store’dan indirilebiliyor.

FindXone: Vodafone xone, Vodafone İspanya Ar-Ge ekipleri ve Oksijen’in ortak çalışmasının eseri FindXone İtalya’da canlıya alındı. GSM şebekesi ve GPS konumlandırma bilgisi sağlayan FindXone benzer uygulamalardan daha ekonomik tasarımı ile konum olarak şebeke bilgisini de içermesiyle ayrışıyor. Kullanıcılar uygulama ile Android uygulaması üzerinden anlık cihaz lokasyonunu harita üzerinde görüntüleyebiliyor. Belli sürelerle yapılan güncelleme işlemleri harita üzerinden takip edilebiliyor. GeoFencing özelliği ile de kullanıcının mobil uygulama üzerinde belirlediği bir alana girildiğinde veya alandan çıkıldığında uyarı verebiliyor.

DriveXone: Uygulama araç sürücüsünün ani fren, hızlanma gibi davranışlarını analiz ederek karakteristik bilgi oluşturuyor ve sürüş keyfini datalarla süslüyor. Diğer yandan uygulama bu bilgilerin sigorta sektörüne sağladığı katma değerle de benzerlerinden farklılaşıyor. Son tüketiciye yönelik olarak çıkarılan ilk M2M çözümü olan DriveXone, araca monte edilen cihaz ve akıllı telefonlara indirilen uygulama sayesinde sürücülerin pek çok veriyi elde etmesini sağlıyor. Araç sahiplerine aracını ve kullanım alışkanlıklarını daha iyi anlayarak keyifli bir sürüş sunan DriveXone, elverişli rotaların takip edilmesi ve deneyimlerin arkadaşlarla paylaşılabilmesi gibi farklı özellikler de sunuyor.

Mobil Araç Seçme Servisi: İngiltere’de kullanımda olan Mobil Araç Seçme Servisi, müşterilere bulundukları konum itibarı ile çeşitli reklam ve bilgilendirmeler yapılabilen bir uygulama. Uygulama, genel anlamda GPS bazlı konumlandırma yapan diğer servislerden farklı olarak, abonelerin GSM altyapında oluşturdukları lokasyon bilgisini kullanıyor. “MAS” platformu, mobil abonelerin konum bilgisi gibi dinamik bir bilgiye hızla erişim sağlıyor. Bunu gerçek zamanlı olarak kullanılabilir hale getiriyor. OKSİJEN’in çözümü olan uygulama Vodafone Grubu içinde de bir ilk olma özelliği taşıyan platform saniyede 20.000 konum hareketini işleyebiliyor.

:: Vodafone OKSİJEN AR-GE merkezi hakkında ne düşünüyorsunuz?