2012 yılından beri gömülü sistemler üzerine çalışan Bilims ekibi, Türkiye’nin ilk “tek kartta bilgisayar” ürününü geliştirdi. Buna ayrıca gömülü sistemler adı da veriliyor. Çünkü bir kart üzerinde bilgisayarda olan her birimi bulabiliyorsunuz.

Poyraz isminin verildiği cihaz, dünyada hızlı bir şekilde gelişen Internet of Things sektöründe kendisine güzel bir yer edinmeyi amaçlıyor.

:: Raspberry Pi 2 duyuruldu…

15-02/03/lodos.jpg

Ekibin İlk Gömülü Bilgisayarı Lodos

Ekip Poyraz’dan önce geliştirdiği gömülü bilgisayarı Lodos ise zorlu şartlara gösterdiği direnç ile dikkat çekmişti.

Lodos, zorlu dış koşullarda (-40º, +40º C) farklı sensörlerden veriler toplayıp, sahada analiz edip, internet üzerinden raporlamaya imkan sağlayan bir veri toplama cihazı olarak geliştirildi.

Bu cihaz özellikle rüzgar ve güneş santralleri için ihtiyaç olan meteorolojik verileri %99.99 çalışma oranı ile 7/24/365 takip etmek üzere tasarlanmış.

Lodos aynı zamanda Sanayi Bakanlığı tarafından da Tekno Girişim desteğini aldı ve cihaz Global Cleantech Innovative tarafından Yenilenebilir Enerji Teknolojisi Ödülü’ne layık görüldü.

15-02/03/poyraz-sdn-3.jpg

Poyraz Doğdu!

Ekip Lodos isimli cihazları sayesinde “tek kartta bilgisayar” ve gömülü sistemlerde oldukça geniş bir bilgi birikime sahip oldu. Daha sonra ekip bu bilgiler ışında son kullanıcıların ihtiyaçlarına yönelik şekilde Poyraz isimli “tek kartta bilgisayar” projesini hayata geçirdiler.

İşlemci olarak 4 çekirdekli 1,5 GHz hızında çalışan Samsung Exynos işlemcinin tercih edildiği Poyrazda rakiplerine kıyasla 8 GB dahili hafıza bulunuyor. SD kart desteğine sahip olan cihaz, 1 GB DDR3 RAM ile yine rakiplerinin önüne geçiyor.

15-02/03/poyraz-sdn-1.png

USB ve OTG destekleyen Poyraz’ın ayrıca standart HDMI çıkışı mevcut. Bu sayede ürün 1920 x 1080 çözünürlükte ekran desteği sunuyor. (HDMI2VGA kablo ile VGA ekran desteği)

Linux ve yine yerli işletim sistemimiz olan Pardus ile çalışabilen Poyraz’ın boyutları ise oldukça makul. 10cm x 6cm boyutlarındaki cihaz zamanda uzaktan kumanda, dahili mikrofon, IR alıcı, isteğe göre ek sensör ekleyebilmek için genel amaçlı dijital giriş ve çıkışları bünyesinde bulunduruyor.

Şu anda talep toplama aşamasında olan Poyraz için henüz bir fiyat belirlenmiş değil. 

:: Poyraz hakkındaki düşünceleriniz neler?