Yenilenebilir enerji kaynakları, doğayı kirletmeden enerji elde etme şansı sunması ve yaşam boyunca kalıcı olarak tüketilmesi mümkün olmadığı için büyük önem taşıyor. Ülkemizde yenilenebilir enerji kaynaklarına olan ilgi düşük seviyede olsa da, son yıllarda bu konuda ciddi çalışmalar yapılmaya başlandı.
Güneş Enerjili Uçak Dünyayı Turladı
Bunlardan birisi olan ve Türkiye’nin en büyük güneş enerjisi santrali ünvanını elde eden Kızören Güneş Santrali, Konya’nın Karatay ilçesinde toplamda 430 dönüm arazi üzerine kuruldu.
75 bin panelden oluşan Kızören Güneş Santrali, toplamda 22,5 megavat kapasitesi ile ülkemizde bulunan diğer rakiplerine göre açık ara önde.
Bu değer yaklaşık 20 bin evin elektrik ihtiyacına denk geliyor. Santralin yapımı süresince tüm çalışmaların titizlikle yürütüldüğünü ve son teknolojinin kullanıldığını söyleyen yetkililer, kurulum süresi boyunca 400 kişinin istihdam edildiğini belirtti.
Kontrolü tamamen yerli yazılım ile sağlanan santralde, tüm güneş panelleri uzaktan takip edilebiliyor ve elektrik üretim değerleri anlık olarak görüntüleniyor.
:: Yenilenebilir enerji çalışmaları hakkında ne düşünüyorsunuz?
Helal
Karapınar GES'in fotoğrafını kullanmışsın, değiştir istersen. Doğru fotoğraflara teknoraysolar web sitesi üzerinden ulaşabilirsin.
İyi oldu
güzel bi haber umarım çok daha fazlası yapılır
Güneşi bol olan bir ülkeyede bu yakışır. Nükleere ne gerek var
bunuda istemeyen olacaktır tabiki ama.. türkiyede daha fazla olması gereken şeyler bunlar..
Artık yapalım şunlardan ya ayıptır abi daha fazlası gelir inşallah
süper…devamını bekliyoruz…
ya güzel iyi birşey de 20 bin ev ne ki ülkemizdeki hane sayısına bakıldığında. fransa da adamlar fazla elektriği toprağa veriyolar düşün artık. konyaya dünyanın en büyük güneş tarlası yapılacak diye bi haber vardı bi ara. eğer o buysa pekte dünyanın en büyüğü gibi durmuyor fransanı fazla elektiriği toprağa aktardığını hesaba katarsak.
üretimi yazın yapalım, ülkenin tamamı 3 ay boyunca 40 derece
ülkemizde yenilenebilir enerji kaynaklarına ilginin düşük olduğu bilgisine veya kanısına nasıl ulaştınız? şu an ilgi ve teşvikler, yaptırımlar oldukça yüksek.. lvnt
ben haticeye değil neticeye bakarım. bu boş reklamlara karnımız tok, ben milyonlarca insan gibi sıradan bir vatandaşım ve her geçen gün işimin zorlaşmasından, vergilerin artmasından, herşeye zam gelmesinden başka birşey görmüyorum, yaşın 41 boş laflara karnım tok.
konya yüz ölçümü olarak büyük böyle kullanılabilr…
Ne kadar güzel Doğaya hiçbir zararı yok
Çok güzel haber, umarım tüm enerjimizi sürdürülebilir kaynaklardan temin edeceğimiz günleri de görür bu gözler.
Ülkemizde yenilenebilir enerji kaynaklarına olan ilgi düşük seviyede olsa da,
dolar olmuş 295 millet nasıl alsın tabi düşük seviyede olur
bir kere yabancılarda teşvik var ürettiğinin fazlasını devlete satıyorsun ve panel fiyatları ucuz bizde çok pahalı parasını amörti edemesin diye devlet engeli var fiyatlarda ve devlet desteği olmadığı gibi kösteği var tedaş bizi kazıklasın diye
Umarım daha büyükleri yapılır. Gorunus olarak çok büyük değil
davutoglu istifa etti(!) diye dolar yine 2.92 oldu arkadas ne guzel 2.79 lara kadar inmisti sonucta dolarla alisveris yapiyorum 🙁
kucucuk yere yapmislar insallah daha buyukleri yapilir
şunları tarım arazilerine yapmasalar çok daha iyi our
Nays
bu santrallerin kapladığı alan kadar kullanılan panellerin özellikleri saklanan tuz pillerinin kapasiteleri bölgenin güneşlenme süreside etkilidir
Yakışır güzel ülkeme
Neymiş Nükleer enerjiye gerek yokmuş (!)
22 milyon dolara yapmışız bunu. 1 milyar dolar harcayalım doğal gaza gerek kalmasın. üretimi yazın yaparız
Yapışan güneş enerji santrallerinin ülkemiz için pek avantajı yok. Çünkü yatırım maliyeti çok yüksek kendini 10-15 yıl arasında amorti ediyor. Ayrıca panellerin verimlilikleri yıllar geçtikçe düşüyor. 20-25 yıl ömürleri var. Kapladığı alan bakımından yapılan bu büyük yatırımların büyük getirisi olmuyor. Çünkü kışın elektrik üretimi düşüyor. Gecelerde hiçbir şekilde elektrik üretemiyor. Maksimum 8 saat Konya da gün ışığından faydalanabiliyor 16 saat sadece duruyor. Bu denli yüksek maliyetlerle rüzgar enerjisine yapılacak yatırımlar çok daha karlıdır. Güneş enerjiside güzel fakat rüzgar daha karlı ve uzun ömürlü bir yatırım şekli.
Ya arkadaş sen ne halt yemeye onu iç anadoluya kurarsın be. Yılın 11 ayı bol bol güneş alan akdeniz şehirlerine kursa na. Git mersine kur antalyaya adanaya kur. Muğlaya kur. Oradaki güneş enerjisi potansiyeli konyada yok ki. Boş, getirisi az bir yatırım bu.
Son zamanlarda ülkemiz ile ilgili en güzel haber.
Ya arkadaş nereden biliyorsun Antalya'nın Adana'nın Konya'dan daha fazla güneş aldığını. Bilmediğin konu hakkında nasıl kesin yargı veriyorsun. Konya diğer bölgelerden daha fazla güneş alır. Özellikle Karapınar bölgesi Türkiye'de en çok güneş alan bölgedir. Daha sonra Şanlıurfa tarafı gelir. Aç bununla ilgili haritada bulabilirsin. Güneşlenme süreleri diye.Birde boş, gelirisi az bir yatırım demiş. Lan dingil nerden biliyon. Yatırım yapılmış, bu adamlar hiç düşünmediler zaten, kar-zarar hesabını filan yapmadılar. Beyefendileri lütuf buyurdular da yorum yazdılar, boş yatırım diye. Hemen kaldırsınlar o panelleri. Eee beyefendileri herşeyi bildiği için en doğru yorumu da o yapar. Tamam kardeş boş yatırım, sen herşeyi en iyisiyle biliyon tamam.