Hatırlarsanız geçtiğimiz günlerde Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan önemli bir açıklama yapmıştı. 24 Mayıs (bugün) Ankara’da bulunan Grand Ankara Hotel‘de bir araya gelecek. Bu toplantıda TELKODER Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Ata Arıak, Türk Telekom CEO’su Paul Doany, Turkcell CEO’su Kaan Terzioğlu, Vodafone Türkiye CEO’su Colman Deegan ve Türksat CEO’su Cenk Şen bir araya geldiler.
Anlaşma ile birlikte ülkemizde hizmet veren telekominikasyon şirketleri sabit elektronik haberleşme alt yapılarını karşılıklı olarak kullanıma açacaklar. Böylece uzun yıllardır süren fiber altyapı sorunu da önemli ölçüde çözülmüş olacak. Anlaşmanın en büyük artısı ise maliyet tarafında görülecek. Normalde 25 milyar TL tutan yatırım masrafları, şirketlerin ortak çalışmaları ve altyapı paylaşımları sayesinde 4-5 milyar TL seviyelerine düşecek.
Fiber altyapı için servis sağlayıcılar işbirliğine gitti!
Bu amaçla Turkcell, Türk Telekom, Vodafone ve Türksat, yani ülkemizdeki en geniş fiber altyapıya sahip şirketler bir araya geldiler. Üstelik protokolün imzalanmasından birkaç ay sonra ilk gelişmeleri görebileceğiz. Düzenlenen törenin sadece bir ay sonrasında, taraflar aralarında bir kira sözleşmesi imzalayacaklar. Fiber altyapı ve 5G alanında önemli bir ilerleme kaydedecek bu protokolün etkilerini, çok kısa bir süre içerisinde hissedebileceğiz.
Konu hakkında TELKODER Başkanı Yusuf Ata Arıak ise şunları söyledi:
“Bizim diğer gelişmiş ülkelerden bir eksiğimiz yoktu, sadece işin organize edilmesi yönünden bir eksiğimiz vardı. TELKODER olarak bu eksikliği giderme çabalarımızın sonuca ulaştığını görmüş olmaktan son derece memnunuz. Bu doğrultuda elektronik haberleşme altyapımızın hızla gelişeceğine inanıyoruz. İlgili kararların uygulanmaya başlamasıyla ülkemizde sabit ve mobil internet hızlanacak, sabit ve mobil şebekelerde yaşanabilecek olası sorunlar önlenmiş olacak. Ayrıca önümüzdeki yıllarda hizmete girmesi beklenen 5G’nin önü açılmış olacak.”
Güzel gelişme inşallah fiyatlar da düşer artık..
Biz hangi cagda yasiyoruz Turkiye olarak ki cag atlatacak anlasma olsun. Baska bir zaman diliminde yasiyoruz da bizim mi haberimiz yok. Ha diyeceksin simdi oyle deniyor. Ben de diyorum ki; yanlis soyleniyor, yanlis kullaniyoruz. Bu tur soylemler Turkcenin latin(hristiyan dini alfabesi) alfabesine gectikten sonra yayginlasmistir. Bu tur soylemlerin terkedilmesi gerek.
Sizin gibi geri kafalılar da olmasa gelişicez.Sen laikliğin elden gittiğini de savunuyosundur
Kerim Bey, her halt için Google’a danışıp yalan yanlış bilgiler alıyorsunuz ya, e artık Latincenin kökenin hrisyanlıktan bile çok önce gelen bir yazı dili ve şekli olduğunu bir zahmet yazın ve hakkındaki yazıları okuyun. Hiçbir şey bilmeyen ama şühpeci alimlerden de uzak durun
Latince hristiyanliktan bile once var olmus bir dil oldugu gercektir. Lakin avrupadaki ulkelerin bir kismi din yyilirken kendilerinin kullandiklari alfabeyi terkedip, dinden dolayi latin alfabelerini kullanmaya baslamislardir. Burada kastedttigim budur.
latince kökeni antik yunan alfabesidir, onun kökeni fenike alfabesidir, Fenike bugünkü Lübnan civarı bölgedir ortadoğudadır. Alfabe kelimesinin kökeni Alfa Beta yani yunanca, onun kökeni Alef Bet fenike alfabesi vs vs sürekli atv izlemekten beyinler yanmasın.
Kardes senin okudugunu anlamama ile ilgili bir sorunun mu var? Ben latinceden bahsetmedim yukarda. Latin alfabesinden bahssettim. Hani suan okudugun, yazdigin, heryerde gordugun alfabeden. ornegin Osmanli Turkcesi de konusabilirsin, ve Osmanli Turkcesini Latin alfabesiyle yazabilirsin, Japoncayi da latin alfabesi ile yazabilirsin. Lakin latin alfabesinin girmesiyle Turkcemize cok sayida yabanci kelime girdi. Turk dil kurumu kurulduktan sonra bizim Turkcemiz basitlesti, degisti. Bence sen bir arastir. Burada yazarim lakin gene cok fazla serzenis olur. Bilip bilmeden, okudugunu anlamadan buraya yazan cok olur.
Biri atv demiş diğeri laiklik. Al birini vur ötekine. Kişilik analizi yapacağız diye çağ atlayamıyoruz bence.
Umarım 1 ocak 2019 itibari ile yeni paketler çok uçuk olmaz hızı vericez ama zammida yapacaz derlerse işimiz kötü umarım BTK fiyat konusunda tavan fiyat belirler
Güzel bir gelişme. Şu baz istasyonu kullanımı da ortak olsa, aboneler ve çevre açısından daha da güzel olur. İnşallah bunuda düşünen birileri çıkar.
Bunlar tabiki faturaya ek olarak bize yansıyacak ama verimli olup olamayacağı meçhul
Söz konusu bizim firmalarımızsa bu maliyet düşüşünü fiyatlara yansıtmamak için ellerinden geleni yaparlar. BTK’nın bu durumu takip edip gerekli müdahaleleri yapmasını ümit ediyorum.
Fiberin yaygınlaşması epeyce bir zaman alır yani belirli bölgeleri kastetmiyorum,tüm Türkiye de hızlı fiber kullanımı için bir 5 yıl var.
Ben 14 aydır binama alt yapı gelmesini bekliyorum bırak fiber interneti düşük hızda bile yok internet. Bu sorunları aşmadan daha hızlı bi internet komik dogrusu.
3 gün önce bizim sokaktan (bolu şenevler sokak) fiber hat geçti bizim evler yanyana 2 katli dublex küme evler 4 ev yanyana arada 5 merte boşluk yine 4 ev yanyana toplamda 60 ev var fakat turksat bizim evlere vermiyor maliyet yüzünden kurtarmıyormuş. Yandaki 4 katkı her katta tek daire var onun önüne kutu koydu çaprazda almancı teyzenin apartmanına koydu ama apartmamda internetten anlayan insan yok bizde istediğimiz halde bağlama yok. Mustakil evde yaşamak da sorun bu devirde
Fiber diyolar yıl olmuş 2018 hala bizim sokakta fiber hat yok ona ne diceksinii?
ne olmuş yoksa. dünyanın her ülkesinde her sokağında fibermi var sanıyorsun. ömründe internete hiç birmemiş milyarlarca insan var. ona ne diceksinii? 🙂
evini değiştir
güzel çalışma, ancak şebekeler internet kotalarını yükseltmeli, ve her taşındığımızda veya sorunlu kablolu internetten kurtulmak istiyorum. evime hem ev teli hem net bağlattırıyorum ama hız konusu telefonumdaki internetten kat kat yavaş. vodafone tarifemde 25 gb kota var. biraz daha fazla alın 75 gb yükseltin. 100 tl aylık onlara vereceğime aylık 200 size ödeyeyim.
hem taşınma yok kablo arızalı işleriyle uğraşmam hemde hızlı internet kullanırım.
Bu dediğin netten veya ücretli uygulamalardan oyun, film vs. indirenler olsun sürekli youtube takılanlar veya film izleyenler olsun 75 gb yetmez. Geçen mobil veride unutmuşum wifi açık sanıp youtube takılıyom telefonda yarım saat oldu olmadı 1 GB lik kota doldu. Haliyle 1 GB kota 30 dakika da sadece youtube da takılmaya anca yetiyorsa 75 GB 1 haftayı zor çıkartır.
Bu çok iyi oldu
1 yıl olmuş boşuna heves ediyoruz bu haberlere 🙂
Bunun karşılığıni ne zaman alacağız?
Güzel bir durum tüketiceye olumlu yansıcaktır fiyatlar düşer umarım ve internet hızımız birazda artarsa tadından yenmez.
Kablolar konusunda en başarısız firma telekom ve bazı şehirler hariç Türkiyenin çoğunda hepsinin alt yapısı buna dayanıyo. Telekom o kadar tembel bi firmaki çoğu yerde ana caddeye fiber çekmeye bile üşeniyo. Rekabet olması lazım böyle olmaz. Tekel ülkeyi sadece teknolojide değil herşeyde geri götürür.
Daha bazı bölgelerde fiber altyapı yok, işin komik kısmı ise 3 mgbt internet var yada yok gibi tam bir rezalet
Mobil operatörlerde de aynı anlaşmalar geçerli mi acaba?