Beşinci nesil jet avcı uçağı olan Milli Muharip Uçağın (MMU), ya da bilinen adıyla TFX’in bir anlamda öncülü olacak ve yolunu açacak model için beklenen açıklama geldi. TUSAŞ tarafından geliştirilme süreci devam eden, asli görevi eğitim amaçlı olan, fakat yakın hava desteği de sağlayabilecek jet motorlu ilk uçağımız Hürjet için tarih verildi.
Hürjet, 18 Mart 2023’te boy gösterecek!
Havacılık ve Uzay Sanayisi içerisinde global pazarda geliştirilen ve prototip olarak kalan binlerce model görüyoruz. Fakat Hürjet onlardan biri olmayacak. Şu anda gövde montajına başlanan jet için TUSAŞ, resmi Twitter hesabından yaptığı paylaşımda 18 Mart 2023 tarihini işaret etti.
Tabii bu tarih hangardan çıkış veya ilk motor çalıştırma testlerine de işaret ediyor olabilir. Ancak şirketin gelecek planlarına bakıldığı zaman ilk uçuş tarihi olması ön görülüyor. Bu uçak, her ne kadar bulunduğu sınıf itibariyle eğitim amaçlı olsa da son teknoloji donanıma sahip olacak.
Yani kokpite geçtiğimiz zaman F-35’te bulunan sistemlere benzer bir yapıyla karşımıza çıkacak. Üstelik tıpkı Atak helikopterlerinde olduğu gibi, sonrasında gelecek nesillerin veya farklı sınıflardaki jetlerin öncülü olarak yol açacak. TFX, yani Turkish Fighter olarak bilinen fakat son dönemde MMU (Milli Muharip Uçak) olarak adlandırılan modelde kullanılması planlanan pek çok sistem ilk olarak Hürjet’te kullanılacak.
Dolayısıyla Atak helikopterlerinde olduğu gibi, ilk nesil jetlerin gelişimi nispeten uzun vakit alsa da yeni gelecek modeller için çok daha kısa zaman aralıkları olacak. Ayrıca pek çok teknolojik aksam ve diğer donanımlar Hürjet’te görev esnasında deneneceği için MMU’da direkt olarak kullanılabilecek.
Şu anda Hava Kuvvetleri’nin envanterinde çok sayıda F-16 bulunduğu için Hürjet de sık sık bu model ile kıyaslamalara sokuluyor. Fakat çok daha hafif oluşu ve boyut olarak küçük yapısıyla aslında bu bir eğitim uçağı olacak. Tabii gerektiğinde aktif silah istasyonları sayesinde çeşitli görevlerde kullanılabilecek.
Hürjet özellikleri:
- Uzunluk: 13,6 m
- Kanat Açıklığı: 9,5 m
- Yükseklik: 5,1 m
- Kanat Alanı: 35 m2
- Itki: 17.600Ib
- Servis Tavanı: 13.716 m/ 45.000 ft
- Kesintisiz Dönüş: 5,5 g @ 15.000 ft < 0.9 Mach
- Tırmanma Oranı: 39.000 fpm
- Menzil: 2222 km
- Yük Kapasitesi: 2721 kg
- Azami Hız: 1.4 Mach
- G Limitleri: +8g / -3g
- Harbe Hazırlığa Geçiş Eğitimi
- Hava Devriyesi (Silahlı ve Silahsız)
- Hafif Taarruz (Yakın Hava Desteği)
Kullanılabilecek muhtemel mühimmatlar:
- Havadan havaya Gökdoğan füzesi
- Havadan havaya Bozdoğan füzesi
- SOM seyir füzesi
- Minyatür Bomba
- Sarb-83
- HGK-3
- KGK-83
- KGK-82
- Teber-82
Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda bizlerle paylaşmayı unutmayın!
Allah daha da iyi gelişmeleri ülkemize nasip eylesin AMİNN
Herkesin garajında bulunması gereken bir uçak olmuş. Allah herkese nasip etsin.
Ne de güzel modellemişler, yerli uçağımız gibi göklerde.
Nikinde kullandığın ıngiliz gavurunun dili kadar bu topraklara aitsin.
Daha fazlası değil…
Ezik ruhlu mankurtlar…
Seçimlerde sizi bu uçak kurtarmaz… Zamlar havada uçuyor, önce karın doyacak
Aynen 2. Dünya savaşı sonrasında da Almanya mideye yatırım yaptı. Önce halkın karnını doyurdu. 2 yada 3 sene önce başladı ağır sanayi yatırımlarına. Ben de 72 de geldim Almanya ya. İlk zamanlar ucuz iş gücune ihtiyaçları var zannetmiştim ama geldiğimizden beri yatıyoruz. Bakalım şimdi bı fabrika kuruyorlar VW adında. Seneye de araba çıkaracaklarmiş.
Haklisin osmanli da boyle isgal edildi, ucak yapmak yerine once karin doyurmaya kostu, sonra da ucagi olmadigi icin isgal edildi.
Hürkuş C uçağımız ve Hisar O Plus füzemiz bu yıl seri üretime geçilip Hürjetinde bu yıl en az 2-3 adet üretilip testleri yapılıp yıl bitmeden ilk uçuşunu yapmalı ki bu yıl ortalarında Tfx uçağımız ilk üretime geçmeli ve 2023 başlrında ilk uçuşunu yapmalı.İnşAllah.
Emeği geçen herkes den Allah razı olsun ülkemize hayırlı uğurlu olsun inşallah 👏👏👏👏👏👏👏👏👏🇹🇷🇹🇷🇹🇷🇹🇷🇹🇷🇹🇷🇹🇷🇹🇷🇹🇷🇹🇷🇹🇷
Dünyada yeniden söz sahibi olmak istiyorsak dahası şuanda yaşadığımız gizli savaşta kazanmak varlığınızı her ne olursa olsun devam ettirmek istiyorsak yakaladığımız bu güzel ivmeyi daha yüksek hedeflere çıkarmalıyız. Bunun yanıda Geleceğimiz için 5 temel unsur iyi inşa etmeliyiz
Gıda
Sağlık
Güvenlik
Eğitim
Ekonomi
ALLAH KAZASIZ BELASIZ SERİ ÜRETİME GECDİĞİNİ RAHATLIKLA GÖREV YAPTIĞINI BİZEDE GÖSDERSİN YAPIMINDA Katkısı olan bütün milli vatan severlerden razı olsun daha nice başarılar nasib edsin.
Bütün ülkeler böyle projelerini hayata geçirince gösteriyor. Biz ise daha kağıt üstünde iken yapıp bitirmiş gibi böbürlenmeye başlıyoruz. Sıkıldık artık bu kandırmacalardan.
Harika inşallah hayırlı olur devletimizi milletimize rabbim utandırmasın
Darbelerle çalışanları engellediniz yoksan biz Almanya yı geçerdik.
2019 da yerli ve milli uçağımız uçacaktı..
Buna nasıl inanalım
Hayırlı olsun Türkiye bin asırlık kokuşmuş karanlığından kurtulduğu için mutluyum. Daha kaç yıl önce türban konuşulan ülkemiz de Türkiye havacılık sektöründe ve Türkiye Uzay Ajans , TÜBİTAK Uzay , Bayraktar Gurubu, Roketsan, Asalsan, Havelsan, Tusaş, Teı , Togg ,Bmc, Tümosan, Fnss vb …. Adını sayamadığım o kadar kurum ve kuruluş varki Havva , kara , deniz , uzay faliyeti için canla başla çalışan ve potansiyel ürün meydana getiren ve bu ürünü ithalat ve ihracat yapan bir ülke haline geldik birilerinin vermesini beklemiyor çözüm odaklı yerli imkanlar ile çözüm sağlıyoruz öyle olmasaydı bu gün kuzey Irak ve Suriye, Libya, Karabağ, yereli gemiler , deniz altılar ve mühimmatlar olmasa Akdeniz’de navtex savaşı bile veremezdik! Çok şükür🇹🇷🇹🇷🇹🇷
Heyecan ile bekliyoruz. İleri donuk konsepte olacaktır. Bu çok önemli bir teknolojik alt yapi teşekkürler Ne Türk um Diyene