Twitter Spaces, Kasım 2020’de hayatımıza girdi. İlk olarak iPhone kullanıcılarının hizmetine sunulan özellik, daha sonra Android’e ayak bastı. Sosyal medya şirketi, Mayıs ayında yaptığı güncellemeyle Spaces’in kapsama alanını genişletmişti. 600 ve üzeri takipçiye sahip hesapların erişimine açmıştı. Fakat bu sınır nihayet ortadan kalktı.

Twitter, Destek sayfasından yayınladığı açıklamada “Spaces tüm Android ve iOS kullanıcılarına sunulmaya başlandı” bilgisini paylaştı. Platformda herhangi bir takipçi şartı olmaksızın artık sesli odalar oluşturabileceksiniz. Spaces, Twitter’ın web sürümünde ise henüz aktif değil. Şirket bu noktada çalışmalarına devam ediyor.

Twitter Spaces yayını yapanlara ayda 2 bin 500 dolar ödenecek!

Twitter Spaces yayını yapanlara ayda 2 bin 500 dolar ödenecek!

Clubhouse'ın en büyük rakibi olarak sayabileceğimiz Twitter Spaces, düzenli yayın yapanlara binlerce dolar ödeyecek.

Twitter Spaces nasıl kullanılır?

Twitter, Spaces özelliğini Türkçe dilinde ‘Sohbet Odaları’ ismiyle karşımıza çıkardı. Ancak çalışma mantığı bakımından hiçbir şey değişmedi. Android veya iOS telefonunuzda Twitter mobil uygulamasını açıp sağ alt köşedeki ‘Tweet Ekle’ düğmesine basılı tutun. Ardından gelen seçenekler arasındaki mor renkli simgeye tıklayın. İlk kez kullanıyorsanız Twitter size bir bilgilendirme yapar.

Sohbet Odaları oluşturduğunuz zaman varsayılan olarak herkese açık geliyor. Fakat engellediğiniz hesaplar katılamıyorlar. Bununla birlikte Twitter’da oturum açmayan yani odanızı anonim olarak görüntüleyen kişiler konuşmanızı dinleyebiliyorlar. Dilerseniz 10 kişiye kadar konuşmacı ekleyebilirsiniz.

Twitter Spaces ile sohbet odası oluşturduğunuz zaman hesabınız yönetici pozisyonuna geçiyor. Katılımcılar arasından istediğiniz kişiye konuşma izni verebileceğiniz gibi susturmanız da mümkün. Ayrıca dilediğiniz hesapları sesli odadan tek tuşla kaldırabiliyorsunuz. Twitter tüm yetkiyi sizin elinize veriyor.

Sohbet Odası oluşturduktan sonra kendinize ‘Yardımcı’ da ekleyebilirsiniz. Yardımcılar odada konuşmacı belirleme vb. kontrolleri yönetme yetkisine sahipler. Ek olarak odaya tepki verebilir; ses dönüştürücü işlevini kullanarak sesinizin dinleyicilere farklı efektlerle aktarılmasını sağlayabilirsiniz. İstediğiniz zaman sol alt köşedeki “Mik. kapalı” butonuna basarak mikrofonu açıp kapatabilirsiniz.

Twitter yayın yapanlara düzenli para ödeyecek

Twitter geçtiğimiz günlerde Twitter Spaces Spark Program ismini verdiği bir destek fonu duyurdu. Spaces platformu üzerinden düzenli yayın yapanlara aylık olarak ödeme yapacağını belirtti. Programa katılmak için istenen şartları ise şöyle sıraladı:

  • 18 yaş üzeri olmak
  • 5.000 ‘aktif takipçiye’ sahip olmak
  • ABD’de ikamet ediyor olmak
  • Haftada en az iki Spaces yayını yapıyor olmak

Programa uygun görülenler 2.500 dolarlık desteğe ek olarak her ay 500 dolar Twitter’da reklam kredisi alacak. Bu fon henüz Türkiye’de aktif değil. Ancak ilerleyen dönemlerde ABD dışına çıkmasıyla beraber ülkemize de sıçrayabilir.