Vefat eden kişilerin sosyal medya profilleri ile ne yapılması gerektiği konusunda birçok görüş mevcut. Şirketler, profilleri silmek isterken, ölen kişilerin yakınları profillerin kalmasını istiyor. Zaman zaman ölen yakınlarının profillerine girip anılarını tazelediklerini ise neden olarak gösteriyorlar. Yaşanan son olaydan sonra Twitter vefat eden kişilerin hesapları için çözüm aramaya başladı.
Twitter vefat eden kişilerin hesapları ve yakınları için çözüm arıyor
Adam Pecker ile Dean çifti, 2015 yılında Twitter üzerinde tanıştılar ve buluşmaya karar verdiler. O andan beri beraber olan çift hayatlarına gayet mutlu bir şekilde devam ediyordu. Ancak Dean, 2017 yılında nadir görülen bir kanser türüne yakalandı ve vefat etti. Adam Pecker ise anılarının bir kısmını Dean’in Twitter profilinde gezerek canlı tutuyordu. Adam, konuyla ilgili “Dean’in profili benim yas tutma sürecimin önemli bir parçasıydı. Videolarını görmek, sesini duymak beni rahatlatıyordu” açıklamasında bulundu.
Adam, bu hafta o anıları kaybetmekten korkmaya başlamıştı. Twitter’ın gönderdiği maile göre 11 Aralık gününden itibaren 6 aydan uzun süredir giriş yapılmayan profiller kapatılacaktı. Bu haber, kendi ismi kullanıldığı için başka bir isim ile üyelik açmak zorunda kalan kullanıcılar için sevindirici olsa da Adam gibi birçok insan için oldukça üzücü bir durumdu. Ancak gelen mail üzerine itirazların gelmesi çok uzun sürmedi.
Twitter, vefat eden kişiler için özel bir profil sunmuyor fakat geçen yıl vefat eden senatör John McCain gibi profillerin de silinmesi önem taşıyor. Dün yapılan açıklamayla, Twitter geri çekilmek zorunda kaldı ve anılara dokunmayacağını söyledi. Babasını Eylül 2015’de kaybeden Drew Olanoff bu anıların kaybedilmesinin çok zor bir durum olduğunu söyledi.
Babasının Facebook hesabı bir aile yakını tarafından silindikten sonra Drew, babasına ait bütün videolar, yazılar ve fotoğrafları kaybetmişti. Konu ile ilgili Drew “Facebook ile yaşadığım durumun birde Twitter tarafında yaşamak benim için oldukça zor olurdu” açıklamasında bulundu.
Twitter’ın mevcut politikası, kullanıcıları en az 6 ayda bir giriş yapmaya zorlayıp hesapları aktif tutma eğiliminde. Fakat bu durum platformdaki ölen kişilerin yakınlarının sorununu çözmüyor. 2009 yılından beri anma seçeneği sunan Facebook ise konuyla ilgili en büyük çözümü sunan platformdan birisi. Kişinin vefat ettiği ölüm belgesi ile kanıtlandıktan sonra hesap, anma profiline dönüşüyor. Bu sayede ölen kişilerin yakınları da anılarını kaybetmek zorunda kalmıyor. Twitter’ın da gelen tepkiler üzerine buna benzer bir çözüm bulacağına kesin gözle bakılıyor.
Geçmişi ile yaşayan bok içinde ölür. İleriye bakmak lazım. Çok ölüm gördüm. Hatıralar sadece üzer. Silsinler hesapları
Ölen öldüm yazsın
Al kaydet babanın fotolarını sende. Zaten fotoğraf arşivi olarak insta, Twitter facebook kullanıyorsan bırak silinsin. Atınca kalite rezalete dönüşüyor. Gidin adam akıllı yedekleyin. En kötü faceden indirseydin. Facebook da neyse de twitterda kullanıcı adı kalmadı. Facede aynı isim olsa ne yazar. Silsin silmesin. 10 yıldır kullanılmayan 1 paylaşım yapmamış yumurta hesap twitterda durmasık abi. Adam bırakmış, şifresini unutmş yada kullanmıyor ama duruyor boşa
Kesinlikle doğru.
Talep gelmediği sürece hesaplar silinmeli.