Kısa bir süre önce font değişikliğine giden Twitter, birçok kullanıcıdan tam not almayı başardı. Tabii ki Twitter’ın tüm kullanıcılarını memnun edemedi. Bu anlamda yeni Twitter fontu değişikliği için şirkete erişilebilirlik konusunda önemli bir eleştiri geldi. Ortaya çıkan bilgilere göre yeni Chirp fontu pek de engelli vatandaşların konforu göz önüne alınarak tasarlanmamış.
Yeni Twitter fontu, bazı görme engellilerde baş ağrısına neden oldu
Sosyal medya platformu, hafta başında kendine ait tescilli fontu olan Chirp ile kullanıcıların karşısına çıktı. Çok daha fazla kontrast sağlayan bu font, kullanıcılara da çok daha iyi bir ekrandan okuma deneyimi sağlıyor. Ancak günümüzde kullanıcıya yönelik teknolojilerde erişilebilirlik ön plana çıkıyor.
ABD’nin Web İçeriği Erişilebilirlik Yönergeleri (WCAG) kurumunun belirlediği kontrast oranları, engelli bireylerin de yaşamını kolaylaştırmak adına belirlendi. Yeni Twitter fontu ise kontrast oranıyla belirlenen sınırların epey üzerinde. Bu yüksek kontrast ise özellikle görme yetisini tam anlamıyla kaybetmemiş bireylerde stres ve baş ağrısı yaratıyor.
İlk belirlemelere göre bazı kullanıcılar ekrana belli bir süre baktıktan sonra tahammül edilemez bir baş ağrısı yaşadıklarını rapor etti. Yine bu yüksek kontrast oranı migren ataklarını tetikleyebiliyor. Twitter’ın erişilebilirlik anlamında özel bir tasarım ekibi var. Ancak uzmanlar tasarım sürecinde engelli bireylerin daha fazla sürece katılmasını istiyor.
Erişilebilirlik uzmanları, bu sorunun çözümü için şirketin kontrastı kişiselleştirme imkanı tanımasını talep etti. Aslında Twitter sosyal medya platformları arasında kişiselleştirmeye en fazla olanak sağlayan platform. Bu baş ağrısı sorunun ise ne kadar yaygın olduğu henüz bilinmiyor. Şirketin bu baş ağrısı sorunu için beklenen önlemleri alıp almayacağı ise merak konusu.
Twitter, pandemi sonrası önemli değişiklere gitti. Bunlardan en önemlisi ise Spaces adlı sesli sohbet odaları. Sohbet odaları iel Clubhouse’a rakip olan platform, kısa sürede önemli bir kullanıcı kitlesine ulaştı. Yine sosyal medya platformu Instagram hikayelere özendiği fleets özelliği ile pek de beklentileri karşılayamadı. Buna karşın Twitter, Facebook’un aksine sosyal medya platformları arasında ilk sıralarda yer almayı başarıyor.
Napim 😎
Napimi napim 😎😎😎