Teknoloji Haberleri - ShiftDelete.Net
Reklam
Reklam

Twitter’a reklam verenler ‘terör’den mi yargılanacak?

Ana sayfa /

Geçtiğimiz yılın ekim ayında yürürlüğe giren ‘sosyal medya yasası’ uyarınca Türkiye’de temsilcilik açmayan Twitter, Periscope ve Pinterest‘e reklam yasağı getirildi. Bugün resmi gazetede yayımlanan kanuna göre, yasağı delip söz konusu platformlarda reklam veren kişi ve şirketler hakkında terör suçundan dava açılabilecek.

Son dakika! Facebook, Türkiye’ye temsilcilik atadı

Türkiye'nin sosyal medyaya yönelik yaptığı düzenlemeye YouTube ve TikTok'tan sonra sosyal medya devi Facebook da uydu. Facebook temsilcilik açma kararını resmi bir açıklama ile duyordu.

Twitter, Pinterest ve Periscope’a reklam yasağı geldi

1 Ekim 2020’de yürürlüğe giren ve kamuoyunda tartışma konusu olan ‘sosyal medya yasası’, Türkiye’de günlük erişimi 1 milyondan fazla olan yabancı sosyal medya platformlarının ülkemizde temsilcilik açmasını zorunlu kılıyor.

Reklam
Reklam

Şu ana kadar Facebook, Instagram, WhatsApp, YouTube, TikTok, LinkedIn, Dailymotion ve VK, kanun uyarınca Türkiye’ye temsilci atadılar.

Dünyanın en büyük micro-blog platformu olan Twitter ise henüz bu konuda bir adım atmış değil. Benzer şekilde, yemek, zanaat, fitness, ev dekorasyonu gibi pek çok alanda yeni fikirler keşfedebileceğiniz bir uygulama olan Pinterest ve canlı yayın servisi Periscope da Türkiye’ye temsilci atamayan platformlar arasında yer alıyor.

Yasa uyarınca, daha önce para cezası kesilen bu üç platforma resmen reklam yasağı gelmiş durumda. Dahası, bu platformlara reklam verenlerin ‘Terörizmin Finansmanının Önlenmesi Hakkında Kanun’ dahil pek çok kanundan yargılanabileceği açıklandı.

Konuya ilişkin kişisel Twitter hesabı üzerinden bir paylaşımda bulunan Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Ömer Fatih Sayan, “1 Ekim 2020’de yürürlüğe giren yasanın 3’ncü aşaması olan “Reklam Yasağı”, Resmî Gazete’de yayımlandı. 7253 sayılı yasa gereği Türkiye’ye resmi temsilci atamayan yurt dışı kaynaklı sosyal medya şirketleri, artık ülkemizden reklam alamayacak” ifadelerini kullandı.

“Reklam yasağının uygulamasını; BTK, BDDK, TCMB, VDK ve ilgili tüm kamu kurumlarımız hassasiyetle denetleyecek” diyen Sayan, hala temsilcisini bildirmeyen Twitter ve Pinterest’in de gerekli adımları atmalarını umduklarını söyledi. Sayan ayrıca Söz konusu platformların yasaya uymamakta ısrar etmesi helinde bant genişliklerinin daraltılacağı uyarısında bulundu.

2020 rakamları itibarıyla dünya çapında 340 milyondan fazla kullanıcısı bulunan Twitter’ı en çok kullanan ülkeler listesinde ilk basamaklarda yer alıyoruz. Türkiye şu an 11.8 milyon aktif kullanıcıyla dünyada 6’ıncı, Avrupa’da ise 2’inci sırada bulunuyor.

Reklam
Reklam

Yorum Ekleyin


Reklam
Reklam