Dünya’da Facebook’tan sonra gelen ve mini blog sitesi olarak tanımlanan Twitter, bugünlerde site içerisinde çoğu şeyi değiştirmeyi planlıyor.
Bunların başında ise kullanıcıların ilk kayıtlarından sonra gelen öneriler. Twitter bu filtreyi ilk olarak ülkede ki en çok takip edilen ve takipçisinin takipçisi olarak ayarlasa da bu bugünlerde değişecek gibi.
Twitter artık tarayıcının geçmişinde bulunan kullanıcı isimlerine göre öneriler yapmayı planlıyor. Siz tarayıcınızla girmiş olduğunuz Twitter profillerini, Twitter’a tavsiye etmesi için önereceksiniz. Twitter, kullanıcı adını alıp, onu ve onun takip ettiklerini size önermeyi düşünüyor.
Şu anda sadece bazı ülkelerde deneme yapılsa da, bu değişimin arkasında durulacak gibi görünüyor. Belki kayıttan sonra hiç kimse için bir şey ifade etmese de yeni kayıtlı kullanıcılar için şaşırılacak bir durum olarak görülebilir.
Peki bunu nasıl yapmayı planlıyor?
Dediğimiz gibi öncelikli olarak tarayıcınızın geçmişini alacak. Ama herkes tarayıcısının geçmişini barındırmıyor, yani siliyor. Bu durumda ise Twitter’ın kaynaklarında bulunan birsürü bileşen hizmetimize giriyor. Çoğu site Twitter’ın bileşenlerini kullanıyor. Bu sayede ise Twiiter bunu size karşı kullanabilecek.
Twitter’ın resmi bloguna göre, kayıttan sonra karşınıza ‘web geçmişime göre öner’ diye bir buton eklenmesi planlanıyor. Bunun ne anlama geldiğini öğrenmek içinse belirli bağlantıları takip edeceksiniz.
Othman Laraki ise bu durumu kendi blogunda paylaştığı yazıda şöyle dile getiriyor: “Sizin kendi ilgi alanınız olduğuna göre, kendinize göre kişileri takip etmek isteyeceksiniz. Hepsinden öte, milyonlarca takipçisi olan Justin Bieber, FC Barcelona veya Kim Kardashian gibi kullanıcıları Twitter’ı kullanan çoğu insan takip etmek istemeyebilir.”
Bu durumdan eski kullanıcılarda faydalanabilecek. Twitter bunun içinse hesap ayarları bölümüne “kişiselleştir” adından bir bölüm oluşturmayı düşünüyor.
Bunun içeriği ise, Facebook’taki mantıkla paralel. Tanıyor olabileceğiniz kişiler yerine “takip edebileceğiniz kişiler” olarak karşımıza gelme ihtimali yüksek.
Twitter sözcüsü, avrupalı kullanıcıların bundan şu anda yararlanmadığını belirtse de, hangi ülkelerde teste başladıklarını söylemekten çekindi.
:: Twitter’ın bu değişikliği hakkında ne düşünüyorsunuz?
Şuan benim profil ayarlarımda bu seçenek var ama işaretlemeyi düşünmüyorum. Zaten tarayıcı geçmişim otomatik silindiği ve izleme bildirimi kapalı olduğu için twitter’a pek faydam olmaz Ayrıca buradaki linkten kendi takip öneri listenizi görebilirsiniz: https://twitter.com/#!/who_to_follow/web_personalized