Twitter’da siyasetten spora, eğlenceden sanata, müzikten sinemaya kadar pek çok konuda milyonlarca fikir ortaya atılıyor. Öne çıkan tweet’ler yüzlerce retweet ve yanıt alıyor. Tartışmaların diğer online platformlara sıçradığı, bir ünlünün paylaştığı tweet’i bir başkasının köşe yazısında konu aldığı bile oluyor. Buna karşın, Twitter’daki çeşitlilik gözünüzü korkuttuğu kadar fazla değil.
Pew Research Center tarafından Sosyal Medya Araştırma Vakfı ile birlikte gerçekleştirilen araştırmaya göre, Twitter’da gerçekleşen iletişimi 6 kategoriye ayırmak mümkün. Milyonlarca tweet, retweet, hashtag ve yanıtın özel bir yazılım aracılığıyla incelendiği araştırmaya göre, insanlar, markalar, ünlüler veya yayıncılar şu 6 şekilde iletişime geçiyor:
Birbirine Zıt Gruplar
Genellikle bir politik görüş etrafında toplanmış olan grupların birbiriyle iletişiminde ortaya çıkan bu gibi sohbetlerde, (günümüzde Türkiye’de de gördüğümüz üzere) iki ana taraf bulunuyor ve bu taraflar arasında doğrudan iletişim nadiren gerçekleşiyor. Konuşulan başlıklar genelde agresif politik görüşlerden oluşuyor.
Aynı konudan, örneğin memleketin halinden bahsedilse bile, tamamen zıt noktalarda kümelendikleri için bu iki grup arasında çok nadir iletişim kurulabiliyor. Diğer bir deyişle bu iki grup arasında bir tartışma yaşanmıyor çünkü bir taraf diğerini tamamen görmezden geliyor.
Bu gruplaşmadan yola çıkan Pew, özellikle parti sempatizanı Twitter kullanıcıları bilgiyi çok farklı yerlerden edindiği sonucuna varıyor. Bir kısmı ana akım medyayı dikkate alırken, diğeri alternatif kaynaklara yöneliyor.
{pagebreak::Twitter Kullanıcı Grupları}
Sıkışık Gruplar
Belirli bir konu başlığı hakkında konuşan ve birbiriyle pek çok farklı açıdan bağlı kişilerin oluşturduğu bu gruplar, genelde konferanslar, profesyonel başlıklar, hobi grupları ve topluluk oluşturma niteliği taşıyan diğer etkinlikleri konu alıyor. Bu yapılanma ise ağ üzerinden öğrenme topluluklarının işleyişini ve paylaşımın ya da ortak desteğin sosyal medyayla nasıl yapılabildiğini gösteriyor.
Marka Kümeleri
Merakla beklenen ürünler piyasaya sürüldüğünde, Justin Bieber Türkiye’ye geldiğinde ya da Recep İvedik 4 vizyona girdiğinde ortaya çıkan bu sohbetler, birbiriyle hiçbir bağlantısı olmayan geniş bir katılımcı kitlesini içine çekiyor. Birbirinden soyutlanmış devasa bir kitlenin meydana getirdiği konuşmalar, kişilerin birbiriyle değil mevzuyu oluşturan marka veya diğer popüler başlıklarla iletişimine dönüşüyor.
Bir markadan bahseden kitle ne kadar büyükse, katılımcıların birbiriyle bağlantısı da o oranda zayıf oluyor. Mention verilirken kişiler birbirini değil, bahsettikleri markayı muhatap alıyor. Bu gibi paylaşımlar, bir fikir alışverişinden ziyade kendi görüşünü belirtmeyi yani tek taraflı bir iletişimi doğuruyor.
{pagebreak::Twitter Topluluk Grupları}
Topluluk Kümeleri
Bazı popüler konu başlıkları birçok küçük grubu bir araya toplayarak, her birinin kendi kitlesi, fikir önderi ve bilgi kaynağı bulunan bir dizi odak merkezi oluşturabiliyor. Topluluk kümeleri tarafından yapılan bu sohbetler, birden fazla aktivite merkezi olan pazar yerlerine benziyor.
Global haberleri her haber kaynağının farklı biçimde yorumlayıp sunması buna güzel bir örnek oluşturuyor. Bu çeşitlilik sonucunda orta ölçekli birçok sohbet grubu ortaya çıkıyor. Bu gruplaşma biçimi ise, tek bir konunun farklı yönlerinin önem sırasının kitlelere göre kayda değer ölçüde değişiklik gösterebildiğini gösteriyor.
Yayın Ağları
Bu grup genelde geniş takipçi kitlesi bulunan medya kuruluşlarından ve kanaat önderi sosyal medya ünlülerinden oluşuyor. Tek bir kaynaktan çıkan bir fikir, takipçiler tarafından hızla benimseniyor ve küçük yorumlar katılarak kademeli olarak yayılıyor. Grupta yer alan bireyler ise birbiriyle çok fazla bağlantı veya etkileşim içerisinde olmuyor. Ara sıra küçük alt gruplar, kendi aralarında yeni haberler hakkında fikir alışverişinde bulunabiliyor.
Destek Ağları
Yayın ağlarından farklı olarak bu tip gruplanmada merkezdeki yayın aracı, bireylerden gelen yorumlara bire bir yanıtlar veriyor. Genellikle büyük markaların müşteri ilişkilerini yönettiği hesaplar etrafında oluşan destek ağları, devletlerin veya özel sektörün sosyal medya ile sunduğu müşteri hizmetlerinin kurum performansını değerlendirmede önem taşıdığını gösteriyor.
:: Siz Twitter’da diğer kullanıcılarla nasıl etkileşimde bulunuyorsunuz?
ve robot lobisi tabiki. son dönemle roBotlar için ödenen ücretin 10 milyon doları geçtiği de söyleniyor.
Twitter bence bir beladır. Hiçbir insan olmadan sadece botlarla bile sanal ortam karıştırılabiliyor, insanlara karşı lagı yönetimi yapılabiliyor. Kirli bilgi çabuk yayılabiliyor.
ZİYARETÇİ 03.03.2014 13:05 Twitter bence bir beladır. Hiçbir insan olmadan sadece botlarla bile sanal ortam karıştırılabiliyor, insanlara karşı lagı yönetimi yapılabiliyor. Kirli bilgi çabuk yayılabiliyor.
vay reco sende mi buraya takılıyorsun?
Kirli bilgi yayilmasi Twitter gibi sitelerin sucu mu? Yoksa insanlarin bilgisizligi mi?
Şu troll hesaplara acilen bir çözüm bulmalılar. Malum kişilerin trollerinden geçilmiyor.
bir dünya saçma hesap dolu kapatılmalı biizm insanaımız twitter bilgi paylaşmak için kullanmıyor ki seni cok özledim seni cok seviyorum teyzemlerdeyiz bla bla bla saçma sapan şeyler
Twitter’in What’s happing sorusunu çok yanlış anlayan bir güruh var ülkemizde bence okullarda seçmeli olaraktan da olsa insanlara sosyal medya dersleri verilmeli artık içinde bulunduğumuz dönem bunu gerektiriyor