Sosyal medya kullanımı yaygınlaşmaya devam ediyor. Bu platformlarda insanlar günlük yaşantılarından tutun yiyip içtiklerine kadar pek çok paylaşıyor. Ancak her ülke bu durumu hoş karşılamıyor. Bazı ülkeler, güvenlik ya da prensip gibi nedenleri öne sürerek sosyal medya kullanımını yasaklıyor. Biz de sizler için Twitter‘ı baz olarak sosyal medya karşıtı olan ülkeleri listeledik. İşte ayrıntılar…
Twitter Spaces’in Clubhouse özelliği sonunda devrede
Twitter Spaces, uzun zamandır beklenen özelliği için sonunda düğmeye bastı. Buna göre Twitter Spaces ses kayıt alma özelliği artık devrede.Twitter’ı yasaklayan ülkeler
Twitter’a erişim engeli getiren ülkeler listesine baktığımızda ilk olarak Kuzey Kore‘yi görüyoruz. Saç kesiminden giyim tarzına kadar birçok özgürlüğün kısıtlı olduğu ülkede tabii ki Twitter da yasak. Sosyal medya platformlarının kontrolünü de her şey gibi ülkenin lideri Kim Jong-Un tarafından sağlanıyor.
Dünyanın fabrikası olan üretim ülkesi Çin, Twitter’ı ülkelerinde engelleyenler arasında bulunuyor. Aynı zamanda ülkede Twitter’ın yanında Facebook ve YouTube da engelli durumda. Halk bunlar yerine devlet kontrolünde olan Weibo, Renren ve Youku gibi yerel platformları kullanıyor. Hatta bu platformlarda da ünlülerin ve zenginlerin gösteriş yapması yasak. Bu durum halkın popüler kültürden bihaber şekilde yaşamasını sağlıyor.
Hindistan, Pakistan ve Bangladeş gibi az gelişmiş ya da gelişmekte olan ülkeler kategorisinde yer alan Asya ülkelerinde de durum aynı şekilde. Genellikle siyasi nedenlerden ya da popüler kültürden uzak tutmak için yapılan Twitter yasağı mevcut durumda.
Afrika ülkelerinde ise durum biraz karışık. Twitter, daha önce Nijerya‘da yasaklıydı. Ancak Nijerya hükümeti, sosyal medya özgürlüklerinin kısıtlandığı nedeniyle bu yasağı kaldırdı. Nijerya dışında on yedi tane Afrika ülkesinde Twitter yasaklı konumda. Fakat Nijerya’nın yasağı kaldırması diğer ülkeler için de yeşil ışık yaktı.
Siz ülkelerin Twitter’ı yasaklaması hakkında ne düşünüyorsunuz? Sizce ülkeler için gerekli mi yoksa özgürlüğe karşı bir uygulama mı? Yorum yaparak düşüncelerinizi bizimle paylaşabilirsiniz…
Once upon a time in Turkey…
keşke bizim ülkede de yasak olsa. Kullananların %70’i boş ve gereksiz, aldığı nefes zarar insanlarla dolu.