Linux dağıtımları arasında son kullanıcılara en yatkını olarak bilinen ve ekosistemin en ünlü dağıtımı olan Ubuntu, yeni sürümünde akıllı telefonlara da destek vereceğini açıklamıştı. Bu gelişmenin ardından da Ubuntu sistemini kullanan bir akıllı telefon tasarlandı.

Hiç bir ticari amaç taşımadan atılan adımlarla oluşturulan açık kaynaklı Ubuntu sistemi, Canonical Vakfı tarafından geliştiriliyor. Telefonu tasarlayan da aynı vakıf. Bu yüzden telefonun üretimi için gereken de para.

Ne kadar para gerekiyor?

Ubuntu Edge adındaki telefonun üretimi için açılan bağış kampanyası, ne kadar hızlı sonuç verirse telefonun üretimi de o kadar hızlanacak.

Düne kadar 2.5 milyon dolar bağış toparlayan vakıf, bugün bu rakamı neredeyse 5 milyon dolar seviyesine çıkarmış durumda. 1 ay içerisinde 32 milyon dolarlık bağış toplaması gerekiyor.

En az 600 dolarlık bağış yapanlara, proje bitiminden sonra Ubuntu Edge‘in hediye edileceği açıklandı. Fazladan bir akıllı telefon almaya parası olan kişilerin, teknolojinin gelişmesi ve gelecek adına bir akıllı telefon parasını, gelecek için belki bu vakıfa bağışlayabilir.

Projenin planlar dahilinde gitmesi durumunda, bağış yapanlara Ubuntu Edge‘in 2014 yılının Mayıs ayında dağıtılmaya başlanacağı gelen bilgiler arasında.

Tamamen yeni kullanıcı deneyimi

Hem masaüstü / taşınabilir bilgisayar deneyimi hem de mobil cihaz deneyimini tek bir üründe sunacak olan yeni Ubuntu sürümü, özellikle HDMI çıkışından bir kaynağa bağladığınızda otomatik olarak bilgisayar kullanım moduna geçecek.

Ubuntu normalde bilgisayarlar için geliştirildiğinden, akıllı telefonun gücü de bir bilgisayar gibi olacak. Böylece yanınızda bilgisayar taşımanıza gerek kalmayacak. Ubuntu Edge üzerindeki görüntü çıkışına bağlayacağınız bir ekran ile klavye fare seti, telefonu bir bilgisayara dönüştürmeye yeterli olacak.

Vakfın CEO‘su Mark Shuttleworth, Ubuntu Edge’den çok umutlu. Egde‘in, mobil dünyada ve teknoloji kullanımında çığır açacak yeni teknolojilerle donatıldığını söyleyen CEO, hem donanım hem de yazılım olarak ciddi geliştirmelerin yapıldığının altını çizdi.

Ubuntu Edge’in tasarımı ve özellikleri neler?

4.5 ya da 4.7 inç büyüklüğünde ve en az 720p çözünürlüğünde gelişmiş bir ekran ile donatılması beklenen Ubuntu Edge, görüntü kaybı oluşmaması ve dayanıklılığı en üst seviyeye çıkarmak için safir ekrana yer verecek.

Henüz kullanılacak işlemcinin detayı belli değil ama telefonun çıkacağı dönemdeki en güçlü işlemcinin kullanılacağı sistemde, 4 GB RAM ve 128 GB dahili depolama kullanılacak. Bilgisayar deneyimini sunabilmesi için özellikle RAM ve depolamanın geniş tutulduğu söyleniyor.

8 Megapiksel çözünürlüğünde ve LED flaş destekli ana kameraya ek olarak önde 2 Megapiksel kameraya sahip olacak olan Ubuntu Edge, çift taşıyıcılı ve AC desteğine sahip WiFi, çift taşıyıcılı LTE, Bluetooth 4.0, NFC, GPS gibi bağlantılara sahip olacak.

Üründe stereo hoparlör, çift mikrofon gibi ek özelliklerin bulunacağı belirtiliyorken, Ubuntu‘nun batarya konusunda da yeni atılımlar yapacağı konuşuluyor. Silikon anot ile güçlendirilecek olan Li-Ion bataryanın kulanıldığı Ubuntu Edge, bakalım ne zaman gerçek olacak?

:: Ubuntu’nun yeni projesi sizce başarılı olur mu? Olursa mobil sektörü nasıl etkilenir?