Uçan taksi Volocopter geçen ay tanıtılmıştı. Dubai ve CES’teki gösterilerin bir parçası olarak uçurulan bu taksi sonunda Avrupa’daki ilk demo uçuşunu da tamamladı. Teknoloji geliştikçe uçan araçların da geliştiğine şahitlik ediyoruz. Uçan taksi Volocopter de bu çabaların bir sonucu olarak ortaya çıktı. 18 pervaneli uçan taksi ilk kez bir Avrupa şehrinde uçuruldu.
Kendi kendine yok olan hava araçları geliyor
Askeri düzeyde gizlilik için arkada iz bırakmamak şart. Georgia Teknoloji Enstitüsü kendi kendine yok olabilen hava araçlarını mümkün hale getiren bir malzeme üzerinde çalışıyor.Bir Avrupa şehri olan Stuttgart’ta deneme uçuşu yapan Volocopter, uçan taksi alanında çalışma yapan şirketlerin başında geliyor. Girişte de bahsettiğimiz gibi uçan taksi karşımıza ilk olarak Dubai’de yapılan deneme uçuşu ile çıkmıştı. Bu deneme şehirde yapılan ilk deneme olarak biliniyor.
Dubai‘nin ardından ilk kez Stuttgart’ta uçurulan, Volocopter, 18 pervanesiyle görücüye çıkmış oldu. Burada yapılan Vision Smart City etkinliğinde uçurulan taksi, büyük ilgi gördü.
Uçan taksi fikri nereye gidiyor?
Bu fikir aslında trafik sorununa teknolojik bir çözüm olarak karşımıza çıkıyor. Elbette taksilerin tamamının uçan taksi olması fikrinin farklı sorunları da beraberinde getireceğini göz önünde bulundurmak gerekiyor.
Söz kojnusu çalışmalar yalnızca Volocopter şirketi tarafından yapılmıyor. Büyük drone benzeri birçok araç büyük şirketlerin hedefine girmiş durumda. Uber de uçabilen taksi çalışmalarında varlığını hissettiren şirketler arasında yer alıyor.
Hatta şirket yaptığı açıklamalar dahilinde 2020 yılında ilk uçan taksisini test edeceğinin sinyallerini vermişti. Hatta bunun ardından 2023 tarihinde de üç şehirde uçan taksi hizmetini vereceğini açıklamıştı.
Bunlarla beraber uçan taksilerin ne kadar güvenli olduğu hakkında tartışmalar devam ediyor. Elbette geliştirildiklerinde kullanıcı deneyimini üst düzeye taşıyacağı bilinen bu araçların uzmanlar tarafından ilerleyen 12 yıl içinde kullanımının artacağı tahmin ediliyor.