DARPA önderliğinde yürütülen bir projede, üçgen tekerlek tasarlandı. Üçgen tekerlek, araçların farklı arazi koşullarına uyum sağlamasına yardımcı oluyor. Üstelik üçgen ve yuvarlak tasarım arasında 2 saniyede geçiş yapılabiliyor.
Üçgen tekerlek ile arazi şartlarına uyum
Savunma sanayindeki dev firmalardan biri olan DARPA, Carnegie Mellon Üniversitesi ile ortaklık kurarak yeni bir tasarıma imza attı. Savaş araçlarının dayanıklılığını artırmaya yönelik olan bu tasarımda, üçgen ve yuvarlak tekerlekler arasında hızlı bir geçiş yapılabiliyor.
Tesla Türkiye mağazasının yeri belli oldu!
Tesla Türkiye için hazırlıklar devam ederken, şirketin mağazasını açacağı yer belli oldu. İşte Tesla Türkiye mağazası!DARPA’nın Ground X-Vehicle adıyla duyurduğu yeni teknoloji, savunma sanayinde kullanılan kara araçlarını hedef alıyor. Bu teknoloji sayesinde, yuvarlak ve üçgen yapıda olmak üzere iki farklı yapıya sahip oluyor. Arazi şartlarına göre ister yuvarlak, ister üçgen tasarım ile hareket edilebiliyor. Üstelik tasarımlar arasındaki bu geçiş, araç hareket halindeyken bile yapılabiliyor. Aracın paletli bir yapıya sahip olması, her iki durumda da rahatlıkla hareket edilmesini sağlıyor.
DARPA yetkilileri, engebeli arazilerde yuvarlak tasarımın avantaj sağladığını ve hareket kabiliyetini kolaylaştırdığını belirtiyor. Daha yumuşak ve kısmen düz zeminlerde ise üçgen tasarım daha avantajlı hale geliyor. Bu teknoloji ile DARPA, araçların tüm arazi koşullarında maksimum kabiliyetini sergileyebilmesini hedefliyor.
Yeni teknoloji ile İki mod arasında sadece 2 saniye gibi kısa bir sürede geçişler yapılabiliyor. Farklı arazilerde taktiksel hareketlilik ve manevra kabiliyeti sağlayan bu tasarımı, gelecekte birçok savunma sanayi aracında görmek sürpriz olmayacak.
Tasarımın tanıtımının yapıldığı videoda, V-PANE isimli bir teknolojiye ait billgiler de veriliyor. Penceresiz navigasyon olarak nitelendirebileceğimiz bu teknoloji, kullanıcı için sanal pencereler oluşturuyor. Bu pencereler yardımıyla, araç dışındaki verileri gerçek zamanlı olarak kullanıcıya sunuyor.
Aşağıdaki video ile her iki teknolojinin de nasıl çalıştığını izleyebilirsiniz.
Bak adamlar nelerle uğraşıyor
Bu projenin başında Carnegie Mellon üniversitesi Robotik Laboravatuarı profesörlerinden Çetin Meriçli hocamız var. Gurur duyabiliriz.
Tamam buradan da kendimize pay çıkardık. Hadi gurur duyalım.
Bildigin cok gereksiz. Bosu bosuna para harcamak icin boyle bisey gelistirmeye calismislar. Lakin ucgen olmasa da koseli fakat ovalimsi bir yapiya sahip olan bir tekerlek bulunuyor. Kaykay lar icin dizayn etmis adam bunu. Hem daha az enerji harciyorsun, hem de yolu daha az hissediyorsun diyor. Ve gercek insan testlerinde de de cok basarili oluyor. Adam su anda bu tekerlegi uretiyor, satiyor. Araclar icin bulunmuyor henuz. Adam araclar icin ozel bir gelistirme yapmamiz gerek diyor. Bunun icin de para gerekiyormus. O kadar paralari da bulunmadigini soyledi.
Vidyoyu izlemediniz galiba. Tekerlek ucgen seklini alinca yere degen yani surtunen alan miktari artiyor. Bu da bazi arazi kosullarinda aracin daha iyi tutunmasi demek ise yarayabilir. Askeri amacli yeri geldiginde cok gerekli olabilir.
Askeriye üretmiş. Yani savaşta bizleri öldürmek için bu araçlara gelecekler. Peki biz ne yapacağız?
Buna nasıl balans yapacaklar. Hadi bakalım
Teknolojiyi ve emek verenlerini seviyoruz, inşşat gibi kat çıktıkca çıkıyorlar, bakalım daha neler göreceğiz, teşekkürler SDN