BioNTech kurucusu Prof. Dr. Uğur Şahin ve Dr. Özlem Türeci, Alman Der Spiegel dergisinin kapağında yer aldı. BioNTech koronavirüs aşısı için önemli açıklamalarda bulunan Şahin ve Türeci, Avrupa için durumun hiç iç açıcı olmadığını vurguladı.

Dünya Sağlık Örgütü’nden onay alan ilk aşı

Dünya Sağlık Örgütü’nden onay alan ilk aşı

Çin aşısı olarak da adlandırılan aşı geçtiğimiz günlerde 3 milyon dozluk ilk parti ile Türkiye'ye ulaşmıştı. Bir diğer aşı ise Pfizer/BioNTech aşısı oluyor. Koronavirüs aşısı için DSÖ onayı verdi. 

Koronavirüs aşısı için yeni üretim tesisleri kurulacak

Der Spiegel dergisine röportaj veren Türk bilim insanları Uğur Şahin ve Özlem Türeci, ABD’nin çok erken davranarak BioNTech koronavirüs aşısı için Temmuz ayında 600 milyon doz sipariş verdiğini hatırlattı.

Avrupa Birliği ise çok daha geç kalarak ancak Kasım ayında 300 milyon doz sipariş verebildi. Şu an için Avrupa Birliği’nde onay alan tek aşı olan BioNTech, üretim açısından da Moderna ve AstraZeneca aşılarına göre daha yüksek bir üretim kapasitesine sahip.

koronavirüs aşısı, biontech aşısı, uğur şahin,

Uğur Şahin ve Özlem Türeci röportajda, AB’nin ilk başta birden fazla firmadan aşı temin edilebileceği inancıyla, BioNTech aşısı konusunda geç kaldığını vurguladı. 

Diğer koronavirüs aşısı üreten firmaların üretimde yaşadığı aksaklıklar ve AB’den onay alamamış olması aşılama açısından bir kirize neden olmuşa benziyor.

BioNTech aşısı üretimi için Türkiye’de devrede

Şu an için aşı üretimi konusunda da aksaklıklar olduğunu söyleyen Şahin, farklı üretim tesisleri kurulmadan yeterli miktarda aşı üretmenin de zor olduğunu açıkladı. Bu anlamda, Uğur Şahin, BioNTech olarak Avrupa’nın bir çok yerinde aşının üretilebilmesi için görüşmeler yapıldığını belirtti.

BioNTech kurucusu ve CEO’su Şahin, daha önce de Türkiye’de aşı üretimi yapmak istediklerini dile getirmişti.  Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan‘da kısa süre önce, aşı üretimi için Prof. Dr. Uğur Şahin‘le görüşmeler yapıldığını açıklamıştı.