ARES Tersanesi ve METEKSAN Savunma ortaklığıyla geliştirilen Türkiye’nin ilk silahlı insansız deniz aracı ULAQ’ın komuta edileceği Sahil Kontrol İstasyonu (SAKİ) tamamlandı.
2018’de geliştirilmesine başlanan ULAQ, Şubat 2021’de suya indirilerek somut bir ilerleme göstermiş ve deniz testlerine başlamıştı. Sahil Kontrol İstasyonu’nun geliştirilmesiyle birlikte temel bir aşamayı daha tamamlamış oldu. Minivan olarak kullanılan VolksWagen Crafter’ın içine yerleştirilen donanımlarla kontrol istasyonu inşa edildi.
ULAQ SİDA iki personelle kontrol edilecek
Her ne kadar insansız bir sistem olsa da, SİHA’larda olduğu gibi SAKİ’de de karadan onu kontrol edecek bir pilota ihtiyaç duyuluyor. SAKİ’nin içerisinde bir adet kaptan, bir adet de nişancı için yönetim paneli bulunuyor.
Türkiye’nin ilk silahlı insansız deniz aracı olan ULAQ, 400 kilometre menzile ve saatte 65 kilometre sürate sahip. 200 kilometre uzaklığa kadar kontrol istasyonu ile irtibat kurabilecek ULAQ Mavi Vatan’ın güvenliğini sağlayacak. Gece-gündüz her türlü hava koşulunda kullanılabilecek olan ULAQ, ayrıca kriptolu haberleşme (TAFICS) ve ağ merkezli harp (KEMENT) altyapısına sahip olacak.
Çeşitli konfigürasyonları olan, çeşitli görevler yapabilecek ULAQ serisi SİDA’lar, ülkemizin etkin kullandığı İHA ve SİHA’lar ile müşterek görevler yapabilecek. Şimdilik 4 adet Cirit füzesi ve 4 adet L-UMTAS füzesi taşıyacak silahlı konfigürasyonu yayınlanan ULAQ SİDA; keşif, gözetleme ve istihbarat, su üstü harbi, asimetrik harp, silahlı eskort ve kuvvet koruma, stratejik tesis güvenliği gibi görevlerin icrasında karadan mobil araçlarla ve karargah komuta merkezinden veya yüzer platformlardan kullanılabilecek. Bazı söylentilere göre AKYA gibi ağır torpidoları bırakan bir versiyonu da olacak.