Yerli ve milli imkânlarla geliştirilen Silahlı İnsansız Deniz Aracı ULAQ DENİZKURDU-2021 Tatbikatı’nda kullanıldı. Atış testleri geçtiğimiz aylarda başlamış olan ULAQ SİDA, tatbikattaki atış görevinde de hedefini başarıyla vurdu.
Milli Savunma Bakanlığı (MSB), resmi Twitter hesabı üzerinden yaptığı paylaşım ile 25 Mayıs-06 Haziran tarihleri arasında gerçekleştirilecek DENİZKURDU-2021 Tatbikatı kapsamında maviliklere açılan yerli Silahlı İnsansız Deniz Aracı (SİDA) ULAQ’ın ilk atışını yaptığını ve hedefini tam isabetle vurduğunu duyurdu.
ULAQ SİDA’dan sevindiren gelişme: Kontrol istasyonu hazır
ULAQ Silahlı İnsansız Deniz Aracı'nın karadan kontrol edilmesi için geliştirilen Sahil Kontrol İstasyonu'nun çalışmaları tamamlandı.ULAQ SİDA’nın atış görüntüsü ilk kez paylaşıldı
Milli Savunma Bakanlığı‘nın sosyal medya hesaplarından ilk kez paylaştığı görüntüde hareket halindeki bir ULAQ SİDA’nın kayalıklarda duran sabit bir hedefe atış yapması tatbikattaki SİHA’lar tarafından havadan görüntülendi. 8 kilometre menzile kadar ulaşabilen 4 Cirit ve 2 UMTAS füzesi taşıyan ULAQ SİDA’nın hedefi tam isabetle vurduğu görüldü.
Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir de silahlı deniz aracının tatbikattaki performansını Meteksan Savunma ve ARES Tersanesi yetkilileriyle birlikte izlediği görüntüleri sosyal medya hesaplarından paylaştı. İlerleyen günlerde ULAQ SİDA’nın hareket halinde ilerlerken, manevra yaparken başka bir hareketli hedefi vurduğu görüntüler de paylaşılabilir. Türkiye’nin insansız hava araçlarında yakaladığı dünya çapındaki başarıyı, insansız deniz sistemlerinde de yakalaması bekleniyor.
Çeşitli konfigürasyonları olan, çeşitli görevler yapabilecek ULAQ serisi SİDA’lar, ülkemizin etkin kullandığı İHA ve SİHA’lar ile müşterek görevler yapabilecek. Şimdilik YALMAN kulesi üzerinde 4 adet Cirit füzesi, 2 adet L-UMTAS füzesi ile Elektro-optik kamera ve seyir radarı taşıyacak silahlı konfigürasyonu yayınlanan ULAQ; keşif, gözetleme ve istihbarat, su üstü harbi, asimetrik harp, silahlı eskort ve kuvvet koruma, stratejik tesis güvenliği gibi görevlerin icrasında karadan mobil araçlarla ve karargah komuta merkezinden veya yüzer platformlardan kullanılabilecek. Bazı söylentilere göre AKYA gibi ağır torpidoları bırakan bir versiyonu da olacak.