Bilişim Vadisi, bugün Türkiye’nin ilk Ulusal Yapay Zeka Stratejisi konferansına ev sahipliği yaptı. Halka açık olarak gerçekleştirilen resmi tanıtım etkinliğinde, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ile Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Ali Taha Koç konuştu. Toplamda 24 amaç ortaya koyan plandan detaylı olarak bahsedilirken, 2025 yılı itibariyle ulaşılması beklenen hedefler açıklandı.
Bakan Mustafa Varank, “Ulusal Yapay Zeka Stratejimizde deneyen, keşfeden, öğrenen ve bu doğrultuda kendisini sürekli güncelleyen bir ekosistemin oluşturulmasını hedefledik” açıklamasını yaptı. Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Koç ise son 10 yılda yapay zekaya Türkiye’nin yaptığı yatırımlardan bahsederken, istihdamın en hızlı arttığı alanın “veri ve yapay zeka” sektörü olduğu bilgisini paylaştı.
Yapay zeka alanında 50 bin istihdam hedefleniyor
Konferansta konuşan Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Ali Taha Koç, Türkiye’nin Ulusal Yapay Zeka Stratejisi ile alakalı iddialı makro hedefler ortaya koyulduğunu açıkladı. 2025 yılı itibariyle yapay zeka teknolojisinin, Gayri Safi Yurt İçi Hasılaya katkısının yüzde 5’e yükseleceğini söyledi. Yapay zeka ekosistemi danışma grubu ve eylem koordinasyon grubu kurulacağının altını çizen Ali Taha Koç, konuşmasına şu sözleri ekledi:
Yapay zeka alanındaki istihdamımızı 50 bine çıkaracağız. Bu alandaki lisansüstü mezun sayımız en az 10 bin kişiye çıkacak. Uluslararası yapay zeka endekslerinde de ilk 20 ülke arasına gireceğiz. Bunu da 84 milyon olarak hep birlikte başaracağız.
“Yapay zeka alanında yeni mezun sayısı artacak”
Ulusal Yapay Zeka Stratejisi kapsamında Türkiye’nin önceliklerinden bahseden Ali Taha Koç, ilk hedefin yapay zeka uzmanları yetiştirmek ve bu alanda istihdamı sağlamak olduğunu açıkladı. “Öncelikle araştırmacı ve uygulayıcı istihdamı destekleyeceğiz” ifadeleriyle sözlerini yineleyen Koç, açıklamasına şöyle devam etti:
Yapay zeka alanında yeni mezun sayısı artacak. Yükseköğretim öncesi gençlere yönelik tematik programları yaygınlaştıracağız. İkinci önceliğimiz, araştırma, girişimcilik ve yenilikçiliği desteklemektir. Yapay zeka odaklı girişim sermayesi fonlarını etkinleştirecek, ileri düzey Ar-Ge faaliyetlerinin yürütülebileceği kümelenme ve mükemmeliyet merkezleri kuracağız. Üçüncü öncelik olarak kaliteli veriye ve teknik altyapıya erişim imkanlarını genişleteceğiz. Güvenli veri paylaşımı konusunda idari, hukuki ve teknik çalışmalar yürütülecek, yapay zeka çalışmaları için gerekli teknik altyapılara erişim kolaylaştırılacaktır.
Ali Taha Koç, Türkiye’nin sosyoekonomik uyumu hızlandıracak düzenlemeler yapacağından bahsetti. Ek olarak dönüşümü takip etmek için de istatistiklerden faydalanılacağının altını çizen Koç geriye kalan öncelikleri şöyle sıraladı:
Beşinci önceliğimiz, uluslararası düzeyde iş birliklerini güçlendirmek. Uluslararası düzeyde yürütülen güvenilir ve sorumlu yapay zeka çalışmalarına aktif şekilde katılacak, ülkemizde uluslararası projelerin başlatılması yönünde faaliyetler yürütecek, uluslararası kuruluşlarla olan iş birlikleri destekleyeceğiz. Altıncı önceliğimiz ise yapısal ve iş gücü dönüşümünü hızlandırmak. Kamu yapay zeka ekosistemi ve teknik altyapısı oluşturacağız. Öncelikle kamudan başlıyoruz. Aynı zamanda güvenilir yapay zeka damgası oluşturulup test edeceğiz. Yapay zeka ile ortaya çıkan yeni mesleklere yönelik eğitim ve sertifikasyon programları yürütülecektir.
“Yerli uçağımız göklerde” gibi olmasın da sonu…