ISS’de (Uluslararası Uzay İstasyonu) bulunan astronotların ve NASA’nın en çok korktuğu sistem arızaları ve felaket senaryoları içerisinde ilk sıralarda, sistemde çıkan olası yangınlar yer alıyor. Dolayısıyla hepsi, en ufak bir kıvılcım çıksa, anında söndürmek için gerekli işlemleri uygularlar. Fakat şu anda, yeni bir dizi deney için bizzat kendileri ateş yakıyor. İşte detaylar…
NASA ve Uluslararası Uzay İstasyonu, potansiyel yangınları anlamaya çalışıyor
NASA’nın Cleveland’daki Glenn Araştırma Merkezi’nden çalışan bilim insanlarından Paul Ferkul, konuyla ilgili yaptığı bir açıklamada şunları söyledi:
NASA, Ay ve Mars gibi diğer gezegenimsi cisimlerde koloniler planlarken, buralarda minimum risk ile yaşayabilmemiz gerekiyor. Alevlerin nasıl yayıldığını ve malzemelerin farklı ortamlarda nasıl yandığını anlamak, geleceğin astronotlarının güvenliği için çok önemlidir.
Dünya’da yerçekimi alevler üzerinde derin bir etkiye sahiptir. Ancak uzayın azaltılmış yerçekiminde yangın beklenmedik şekilde davranabilir ve daha tehlikeli olabilir.
Dün fırlatılan bir kargo gemisi, Katı Yakıt Ateşleme ve Sönme (SoFIE) adlı bir projeyi beraberinde ISS’e (Uluslararası Uzay İstasyonu) götürdü. Bununla birlikte SoFIE’nin, istasyonun yangın araştırma odasına nakledildikten sonra çeşitli deneylerde kullanılacağı belirtiliyor.
NASA, Uluslararası Uzay İstasyonu içerisinde özellikle yangın söndürme teknikleri ve yanmaz malzeme keşifleri ile geliştirme teknikleri üzerinde çalışılmasını istiyor. Bu nedenle, pleksiglas ve pamuktan yapılan malzemelerin ne kadar yanıcı olduğuna ve yangının nasıl yayıldığına dair birtakım deneyler gerçekleştirilecek.
Burada asıl istenen şeyse, dünyada bulunan yerçekimi sebebiyle yangınlarda alevin sergilediği belirli davranışlar vardır. Fakat uzayda yerçekimi olmadığı için, başıboş bir şekilde yanan cisimlerin veya alevin bizi nereye götüreceği bilinmiyor. NASA ise daha çıkmadan engelleyebilmek ve hızlıca söndürebilmek için bunu öngörebilmek istiyor.
Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi SDN Forum‘da veya yorumlarda bizlerle paylaşmayı unutmayın!
kendi yaktıkları ateşi sonduremezlerse dunyanın en pahalı yapısını yok etmiş olurlar
(oksijen + ısı + yanıcı madde = ateş) dünyada geçerli bir formül. Ama yerçekimi bu denkleme eklendiğinde herşey tamamen değişir. maddelerin yerçekimsiz ortamda davranışları ve yangın yerinde normalde zeminde hareket eden oksijenin yerçekimi olmadan seviye değiştirme eğilimi biz itfaiyecilerin korkulu rüyası olur. çünkü tüm söndürme senaryolarında çökme ve boğma yerine yanan maddelerin etrafta kuralsız gezmesi korkutucu olur. Normalde yükselen sıcak hava, karbonmonoksit ve karbondioksit oksijenle yer değiştirip yeni denklemler kurabilir. yani yangın kendi kendini boğabilir de, yangın odanın her yerine dağılabilir de. korkunç bir senaryo. mesela köpük kullanımı tarih olur. çünkü köpük yerçekimi ile etkili olan bir yöntemdir.
Benim gibi koyu tema kullananlarda yazı sorun oluyor bilginize….