USB, yıllardır hayatımızda ve neredeyse tüm teknolojik aletlerimizde kullanıyoruz. Her gün defalarca kullandığımız ve teknolojik aletlerimizi birbirine bağlamaktan tutun da, enerji aktarımına kadar birçok alanda işimize yarayan bu dikdörtgen tasarımlı giriş, neden kullanılması zor bir şekilde üretildi? Tek seferde takabileceğimiz bir giriş yapılamaz mıydı? USB’nin mucidi Ajay Bhatt’tan USB tasarımı ile ilgili itiraf geldi.

Volkswagen yeni fabrikasını Türkiye’de açabilir

Volkswagen yeni fabrikasını Türkiye’de açabilir

Volkswagen yeni fabrikası hakkında çıkan iddialar pek çok kişiyi şaşırttı. Ortaya çıkan bilgilere göre Almanya merkezli otomobil markasının yeni fabrikası için Türkiye'yi tercih ettiği ancak...

USB takmanın bu kadar zor olmasının sebebi sizi şaşırtabilir

Herhangi bir cihaza USB girişini takmak için oldukça zorlanıyoruz. İlk taktığımızda girmeyen USB, ikinci seferde de girmiyor ve ilk takmaya çalıştığımız haline getirdiğimizde rahatlıkla giriyor. Böyle zor ve şanssız bir tasarımın sebebi ise USB mucidi tarafından itiraf gibi bir röportaj ile açıklandı.

90’lı yılların başında, IBM ekibinin başında olan Ajay Bhatt, tasarımın yıllardır insanlara zorluk çıkardığının farkında olduğunu ve bu tasarımı gerçekleştirmesinin tek sebebinin maliyet olduğunu söylüyor.

USB tasarımı gerçekleştirirken daha kolay yollar aradıklarını belirten tasarımcı, konu hakkında hemen karar vermediklerini söyledi. Bhatt, USB tasarımı hakkında, yuvarlak giriş dahil birçok seçeneği denediklerini ancak bu seçeneklerin hem zor hem de maliyetli olduğunu da sözlerinde belirtti.

Yapılan çalışmaların ardından kolaylık sağlayan tasarımın 2 kat maliyetli olmasından dolayı seçilmediğini ve son olarak günümüzdeki USB girişi tasarımını seçtiklerini belirten Ajay Bhatt, USB girişinin yıllardır insanlara zorluk çıkarmasının üzücü olduğunu da itiraf etti. Bhatt ayrıca bu işlemin olması gerekenden daha zor hale getirdiklerinin farkında olduğunu belirtti.

Günümüze kadar gelen USB’nin dikdörtgen ve takması zor tasarımı ilk olarak 1998 yılında Apple gibi firmalarca kabul gördü. Apple gibi büyük teknoloji firmalarının böyle bir tasarımı kabul edip, bilgisayarlar ve diğer cihazlarında da kullanmasının ardından USB tasarımı bugüne dek kullanıldı.