Konum belirleme sisteminde kullanılan navigasyon uydu sistemlerine bir yenisi daha eklendi. Çin navigasyon sistemi, BeiDou Navigasyon Uydu Sistemi fırlatıldı. Böylelikle uzayda görev alan 3 ana navigasyon sistemine yenisi eklendi.
Daha önceden yapım aşamasında olan sistemin geliştirilmesinde sona gelindi. Böylelikle yeni sistemin kullanılmasına başlanıyor. Toplamda 55 farklı uydu yörüngesinden çalışmaya başlayacak. Böylelikle Amerikan sistemi GPS’e rakip olacak.
NASA, Güneş tutulmasının çarpıcı fotoğrafını paylaştı
NASA ateş çemberi güneş tutulması fotoğrafı paylaştı. Birkaç gün önce gerçekleşen bu tutulma ile yine hayran kalınıyor.Çin navigasyon sistemi görevde
Dünyanın her yerinde kullanılan konum sistemleri için 3 farklı proje aktif olarak çalışıyordu. Bu sistemler ABD’li GPS, Rus GLONASS ve Avrupa Birliğinden Galileo olarak görevdeydi. Bu sistemlere BDS olarak isimlendirilen Çin üretimi sistem de katıldı.
Çin’in güney batı bölümünden fırlatılan roket, 30 dakika sonra yörüngesine oturdu ve enerjisi için güneş panellerini açtı. Bu fırlatılışla birlikte BDS sistemine ait bütün uygular fırlatılmış oldu. Böylelikle uydular, Asya-Pasifik bölgesinde bulunan kullanıcılar tarafından kullanılmaya başlandı.
Çin navigasyon sistemi geliştirilmesine devam edilecek. 2035 yılında sistemin daha gelişmiş özelliklere sahip olarak, daha fazla kullanıcıya hizmet edebilir şekilde konum üzerinde olması planlanıyor. Böylelikle daha fazla kişi için konum ve zaman için çalışmalar faaliyet gösterebilecek.
Sistemin kurulmasına 1994 yılında karar verilmişti. Bu tarihte başlayan çalışmalardan sonra 2000 yılında ilk iki uydu geliştirilmiş ve fırlatılmıştı. Projenin 40 yıllık bir zaman periyotuna yayıldığı görülüyor.
Huawei adamsın 🙂
Nasıl bağlama bilirim bu uydu ya…