Yüzyıllardır uzayı inceleyen insanoğlu şimdiye kadar birçok farklı inanılmaz olaya tanıklık etti. Diğer gezegenleri, galaksileri, yıldızları ve kara delikleri yıllardır inceleyen gök bilimciler uzayda birçok patlamaya da tanık oldu. Şimdiye kadar tespit edilen en büyük patlama ise AT2021lwx olarak isimlendiriliyor.

Uzaydaki en büyük patlama araştırılmaya devam ediyor

Süper kütleli bir kara delik tarafından parçalanan bir gaz bulutundan kaynaklandığı düşünülen AT2021lwx, ilk olarak 2020 yılında keşfedildi. Patlamayı tespit eden ekibin araştırması geçtiğimiz gün Monthly Notices of the Royal Astronomical Society‘de yayınlandı.

Devasa patlama, geçen yıl tespit edilen bir gama ışını patlaması olan BOAT patlamasını toplam enerji anlamında gölgede bırakıyor. BOAT, hala bilinen en parlak patlama olsa da bir yıldan fazla süren AT2021lwx şimdiye kadar tespit edilen en büyük patlama olarak tarihe geçmiş durumda.

Uzaya gidiş kolaylaşacak: SpaceX, Ticari uzay istasyonu kuruyor

Uzaya gidiş kolaylaşacak: SpaceX, Ticari uzay istasyonu kuruyor

Açıklanan bilgilere göre SpaceX, Los Angeles merkezli Vast ile dünyanın ilk ticari uzay istasyonu için çalışmalara başladı.

Bir kuasar kadar parlak olan patlamanın bir gaz bulutu ile süper kütleli bir kara delik arasındaki etkileşimlerden kaynaklandığına inanılıyor. Gök bilimciler, patlamaya kara deliğin yörüngesinde dönen ve süper yoğun nesneye düşen bir buluttan gelen düzensiz gazın veya tozun neden olduğunu düşünüyor. Patlamanın ise bundan yaklaşık 8 milyar yıl önce gerçekleştiği ifade ediliyor.

Önümüzdeki yıllarda devreye sokulacak olan Vera Rubin Gözlemevi’nin Eski Uzay ve Zaman Araştırma merkezi ile bunun gibi daha fazla olayın keşfedilmesi ve bu patlamalar hakkında fazla şey öğrenilmesi bekleniyor. Bu olayların açıklanması ile galaksilerin oluşumunun aydınlatılmasına da katkıda bulunacağı öngörülüyor.

Eski Uzay ve Zaman Araştırma Merkezi, her 15 saniyede bir gece gökyüzünü görüntülemek için dünyanın en büyük dijital kamerasını kullanacak ve dünyanın dört bir yanındaki gökbilimcilere sürekli değişen bir evrenin yeni dinamik bir görüntüsünü sunacak. Ekip, devasa patlamanın kökenlerini daha iyi anlamak için diğer ışık dalga boylarının yanı sıra patlamayla ilgili X-ışını verilerini toplamayı planlıyor.

Evrende bunun gibi birçok olay daha yaşanıyor ancak biz şimdilik sadece küçük bir kısmına tanık olabiliyoruz. Peki siz şimdiye kadar uzayda yaşanan en büyük patlama hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlar kısmında bizimle paylaşabilirsiniz.