Sinema sektörü, COVID-19 salgınından en çok etkilenen iş kollarından biri. Uzun zamandır salonların kapalı olması nedeniyle büyük zararlara uğrayan endüstri için, işler bir müddet daha yolunda gitmeyecek gibi duruyor.
Eğlence sektöründeki sert düşüşten nasibini alan sinema endüstrisi salgın öncesi rakamları bir süre daha hasretle arayacak. Yayımlanan son rapora göre gişe hasılatları, eski günlerine 2024′ten önce ulaşamayacak.
Black Widow, Hızlı ve Öfkeli’yi solladı!
Black Widow filminin çıkışının ardından ilk bilgiler gelmeye başladı. Yapım, salgın sürecinin en çok kazanan yapımı olmayı başardı.Sinema sektörü, 2024’e kadar yerinde sayabilir
Mart 2020‘de patlak veren ilk dalga nedeniyle kapanan salonlar, sinema dünyasının da gerilemesine neden oldu. Pek çok önemli yapım için planlanan çekimler ertelenirken, bazı stüdyolar da oluşan panik havası nedeniyle filmlerini alternatif platformlarda yayınladı. Bu nedenle gelişemeyen sektör, dünya genelinde mali anlamda krize girdi.
Analizcilere göre, sinema sektöründeki eski rekabet havası 2024‘ten önce gelmeyecek. Stüdyo ve izleyici arasında karşılıklı çekimser bir havanın hakim olduğu sektörde, gişe rekorları için bir müddet daha beklememiz gerekecek.
Bununla birlikte tablo olumsuz gibi gözükse de, sinema dünyası yavaş yavaş hareketleniyor diyebiliriz. Aşı çalışmaları sayesinde güvenilirliğin arttığı dünya genelinde, çoğu ülke salonları açmaya başladı. Hızlı ve Öfkeli 9, Black Widow ve A Quiet Place Part II gibi yapımlar, izleyicileri yeniden sinemalara getirmeyi başardı.
Pandemi döneminde, yayın hizmetlerinin yükselişi
Sinema severlerin, virüs nedeniyle kapalı alanlara girmek istememesi de internetten yayın yapan platformların ekmeğine yağ sürdü. Netflix, Disney+, HBO Max gibi servisler, bünyelerine çok sayıda kullanıcı kazandırmayı başardı. Abonelik usulü ile çalışan platformlar, %37 oranında büyüme gerçekleştirdi. Büyümedeki en büyük pay ise Disney+‘ın oldu.
Yapımcı firmaların sinema deneyimini, izleyicilerin evlerine getirdiği bu sistemler, sektörün gidişatını da değiştirebilir. Abonelik hizmetlerinin 2025 yılına kadar, 81.3 milyar dolarlık gelir elde etmesi bekleniyor. Bununla birlikte bazı anketlere göre, medya patronları da hızlı bir geri dönüşün mümkün olmayacağını düşünüyor. Özellikle popülaritesi artan yayın platformlarının, büyümede engel teşkil edebileceği iddia ediliyor.
Sinemaların geleceği ile alakalı sizler ne düşünüyorsunuz? Sizce sektör artık farklı bir yola mı girecek? Artık Avatar ve Avengers: Endgame gibi dünya rekorları kıran filmler göremeyecek miyiz? Görüşlerinizi bizlere aktarabilirsiniz.