COVID-19 salgını ile beraber iş toplantıları ve sosyal aktiviteler Zoom gibi görüntülü sohbet platformlarına kaymaya başladı. Bununla ilgili olarak Stanford Üniversitesi araştırmacıları internet kullanıcılarını uyardı! Uzmanlara göre bu görüşmeler, fiziksel toplantılara göre insanları daha fazla yoruyor.

Pandemi ile birlikte dünyanın farklı noktalarında birçok şirket uzaktan çalışma sistemini tercih etmeye başladı. Artık iş toplantıları Zoom üzerinden gerçekleştirilirken, şimdi bu konuya ilişkin oldukça kayda değer bir makale yayımlandı. Stanford’dan gelen makalede görüntülü sohbetlerin insanda zihinsel bir hasara neden olabileceğine işaret edildi. Ayrıca bu yorgunluğun nasıl azaltılabileceğine yönelik de çeşitli ipuçları paylaşıldı.

Zoom’da toplantılar nasıl eğlenceli hale getirilir?

Zoom’da toplantılar nasıl eğlenceli hale getirilir?

Zaman içerisinde çevrimiçi aile toplantıları, arkadaş sohbetleri ve iş toplantıları için kullanılmaya başlayan Zoom, "Stüdyo Efektleri" ile kullanıcılar için daha eğlenceli hale geliyor.

Stanford Profesöründen Zoom Yorgunluğu’na ilişkin uyarı

Stanford Sanal İnsan Etkileşimi Laboratuvarı‘nın (VHIL) kurucu direktörü olan İletişim Profesörü Jeremy Bailenson, video konferans uygulamalarının insanda yarattığı psikolojik sonuçları inceledi. Yaptığı araştırmaların sonucunda Profesör, Zoom ve benzeri uygulamaların insan üzerinde fiziksel toplantılara nazaran daha fazla yorgunluk bıraktığını saptadı.

Zoom

Çarpıcı makalesiyle dikkatleri üzerinde toplayan Bailenson, bu psikolojik problemi ‘Zoom Yorgunluğu‘ olarak adlandırdı. Technology, Mind and Behavior dergisinde yayımlanan makalede, uzun görüntülü sohbetlerin meydana getirdiği dört önemli sorundan bahsedildi.

Uzun görüntülü sohbetlerin zararları

Jeremy Bailenson’a göre fazla uzun süre Zoom’da bulunmanın yarattığı dört ana problem var. Bunlardan ilki aşırı miktarda yakın göz teması kurmaktır. Gerçek hayatta bir insan ile bu kadar yakından temas kurmak, insan beynine çiftleşme ya da çatışmayı çağrıştırır. Bunun için Profesör, mevzubahis programlar arayüzlerini değiştirene kadar ekran boyutunu olabildiğince küçültmenizi tavsiye ediyor.

Zoom’un zararları konusunda bir başka husus ise görüntülü konuşmalar esnasında gerçek zamanlı olarak kendinizi görmek… Bailenson bunu gerçek dünyada sürekli aynaya bakarak konuşmak şeklinde yorumluyor. Sorunun çözümü ise basit: Sohbet esnasında kendi fotoğrafınıza sağ tıklayıp kendinizi görmeyi gizleme butonunu işaretleyebilirsiniz.

Zoom

Zoom yorgunluğu üçüncü olarak gündelik hareketliliğimizin kısıtlı kalmasına dayandırılıyor. Bunun önüne geçmek için Jeremy Bailenson kısa aralıklarla kameranızı kapatmanızı öneriyor. Belirli periyotlarda evin içerisinde yürüyüşe geçip konuşmacıları dinlemeniz tavsiye edilmekte.

Makalede son olarak Zoom yorgunluğunu tetikleyen yoğun bilişsel yükten söz ediliyor. Bailenson yüz yüze iletişimde sözsüz anlaşmanın doğal olduğunu; bu sayede jestler ve mimiklerle de ifademizi kuvvetlendirebileceğimizden bahsediyor. Ancak görüntülü sohbetlerde bu tip durumlar mümkün değil. Bunun için uzun toplantılarda muhakkak sesli sohbet araları verilmesi gerektiği vurgulanıyor. Belirli periyotlarda kameralar kapatılarak telefon görüşmeleriyle devam edilmesi gerektiği ekleniyor.