Lityum-iyon bataryalar, elektrikli otomobillerden akıllı telefonlara kadar hemen her yerde kullanılıyor. Oldukça geniş bir kullanım alanı olmasına rağmen bu bataryaların da belli başlı sorunları bulunuyor. Bu sorunların önüne geçebilmek adına ise yeni batarya teknolojileri için çalışmalar devam ediyor.
Oksijen-iyon bataryalar birçok farklı avantaja sahip
Batarya teknolojileri konusunda araştırmalarına devam eden Viyana Teknik Üniversitesi, önemli avantajlara sahip oksijen-iyon piller geliştirmeyi başardı. Lityum-iyon bataryalar kadar yüksek enerji yoğunluklarına sahip olmasalar da bu piller yenilenebilir özellikleri ile depolama kapasitesini zamanla geri kazanabiliyor. Böylece bu bataryalar son derece uzun bir hizmet ömrü sağlayabiliyor.
Nadir elementler olmadan üretilebilen oksijen-iyon pillerin bu sayede herhangi bir tedarik sıkıntısına da yol açmayacağı belirtiliyor. Yanmaz malzemelerden yapılıyor olması da bu yeni teknolojinin bir diğer önemli avantajı olarak öne çıkıyor.
Bu yat sınırsız menzile sahip: AQUON One!
Güneş panelleri ve hidrojen yakıt hücreleri ile donatılan AQUON One, sürdürülebilirlik konusunda oldukça iddialı bir yol izliyor.Yeni batarya teknolojisi için Viyane Teknik Üniversitesi İspanya’daki işbirliği ortaklarıyla birlikte şimdiden bir patent başvurusu yapmış durumda. Oksijen-iyon bataryaların özellikle yenilenebilir kaynaklardan üretilen büyük enerji depolama sistemleri için mükemmel bir çözüm olabileceği düşünülüyor.
Metaller yerine seramik malzemeler ile batarya üretmeyi başaran Viyana Teknik Üniversitesi ekibinin üzerinde çalıştığı malzemeler, iki kat negatif yüklü oksijen iyonlarının hareketi ile enerji depoluyor. Yeni bataryarlarda bulunan oksijen iyonları uyarıldığında bir seramik malzemeden diğerine geçerek elektrik akımı üretiliyor.
Seramiklerin yanıcı olmaması ile lityum-iyon bataryalardaki yangın riskini ortadan kaldıran yeni teknoloji, aynı zamanda kolayca yenilenebilir olmasıyla da uzun ömürlü bir kullanım vadediyor. Düşük enerji yoğunluğu ise bu yeni teknolojinin tek dez avantajı olarak görülüyor.
Bu yüzden oksijen-iyon piller telefonlar ya da otomobiller için değil ancak daha büyük çaplı enerji depolama sistemleri için uygun olabilir. Güneş veya rüzgar enerji santralleri için bu teknolojinin kullanılabileceği ifade ediliyor. Peki siz yeni batarya teknolojisi hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlar kısmında bizimle paylaşabilirsiniz.
Güneş paneli sistemi nasıl kurulur? Maliyetini hesaplama!
Ben mi ben şunu düşünüyorum,anca şunu bulduk bunu bulduk ama piyasa ne o var ne öbürü
Günlük batarya buluşu dozumuzu alalım. 10-15 senedir he yerde bataryada devrim haberi görüyoruz, bir bu kadar daha görürüz muhtemelen.
Oksijen bataryalar su dökmeyin sonucu kötü