Fransa merkezli Valneva, geliştirdiği COVID-19 aşısı için kendine güveniyor. Ancak geçtiğimiz ay İngiltere, Valneva ile yaptığı 100 milyon dozluk sözleşmeyi iptal etti. İngiltere Sağlık ve Sosyal Hizmetler Bakanı Sajid Javid, bu konuda oldukça iddialı bir konuşma yapmıştı. Bakan, aşının ilaç düzenleyicisi tarafından onay almayacağını ileri sürdü. Ancak Fransız araştırmacılar yeni sonuçları açıkladı.
Bu arada şirket, İngiltere’deki İlaç ve Sağlık Ürünleri Düzenleme Kurumu (MHRA) ile Avrupa’nın kendi ilaç düzenleyicisinden onay almayı hedefliyor.
Valneva aşısı AstraZenaca’dan daha güçlü çıktı!
Fransa merkezli ilaç firması, koronavirüs aşısının Oxford/AstraZeneca aşısından daha güçlü bir bağışıklık tepkisi oluşturduğunu açıkladı. Araştırmacılar bu görüşlerini Valneva’nın büyük ölçekli üçüncü faz denemesinden elde ettikleri bulgulara dayandırıyor.
Independent‘ın haberine göre, Valneva COVID-19 aşısı denemelerinde AstraZeneca aşısı ile bir kıyaslama yapıldı. Buna göre veriler, AstraZeneca aşısı alanlara oranla Valneva’nın daha yüksek seviyede nötralize edici antikor ürettiğini gösterdi. Ayrıca uzun süreli bağışıklığın korunmasına yardımcı T hücresi tepkisini de artırdığını buldular. T hücreleri enfekte hücreleri bulup yok ediyor.
Bu arada, Valneva araştırmacıları yan etkiler konusuna da açıklık getirdi. Valneva aşısı, AstraZenaca’ya kıyasla daha az yan etki ortaya çıkardı. Deneme boyunca ciddi bir yan etki bildirilmedi. İlaç firması, üçüncü faz denemesini Birleşik Krallık’taki 26 deneme sahasında 4 bin 12 gönüllüyle yaptı. Valneva yetkilileri, aşılarının Delta varyantı dahil çeşitli varyantlara karşı etkili olduğunu aktardı.
Valneva aşısı, teknolojisi bakımından AstraZeneca, Moderna ve Pfizer/Biontech aşıları gibi değil. Çünkü inaktive virüs taşıyor. Yani Sars-CoV-2‘den alınan ve vücutta enfeksiyona ve replikasyona yol açmayacak şekilde yok edilmiş genetik materyal içeriyor. Bu köklü geleneksel yöntem, mevsimsel grip, hepatit A, çocuk felci ve kuduz aşılarının temelini oluşturuyor.