Üç ana başlığa sahip çatı proje; Vestel’in engelli bireyler için yaptığı çalışmaları “herkes için eşit şans” vizyonu altında toplumla buluşturuyor.
Toplumsal gelişim için sosyal alandaki yatırımlarına devam eden Vestel; engelli erişimine uygun teknolojik ürünleri, engelli istihdamına yönelik atılımları ve engelli bireylere yönelik sosyal sorumluluk çalışmalarını içeren “Erişilebilirlik Projesi”ni hayata geçirdi.
Engellilere eşit fırsat verildiğinde engelsiz bireyler gibi hayatın her alanında var olabileceklerine olan inanç ve “herkes için eşit şans” vizyonu ile hareket eden Vestel; çalışma alanlarından satış noktalarına, müşteri hizmetlerinden web sitesine kadar tüm alanları “erişilebilir” hale getiriyor.
Engelli istihdamında Vestel farkı
Vestel Şirketler Grubu bünyesinde 435 engelli istihdam ediliyor. Görme engelli, işitme engelli, dahili hastalık nedeniyle engelli, nöropsikiyatrik nedenli engelliler ve ortopedik engellilerden oluşan çalışanlar, şirket bünyesindeki farklı görevlerde yer alıyor.
Vestel’in ‘Eşit Şans’ adıyla yürüttüğü projenin yanı sıra down sendromlu ve zihinsel engelli gençlerin iş yaşamına kazandırarak ‘hayatın içinde’ olmalarını desteklemek amacıyla “Hayatın İçindeyim” projesi hayata geçirildi. Ayrıca Türkiye Zihinsel Yetersiz Çocukları Yetiştirme ve Koruma Vakfı (ZİÇEV) işbirliğiyle başlattığımız “Yeter ki Şans Ver” projesiyle engelli gençleri hayata kazandırma çalışmaları da devam ediyor.
Görme engelli bireylerin beyaz eşya kullanımını kolaylaştırmak üzere, Vestel beyaz eşya ürünlerinin üzerindeki kontrol panellerine Braille Alfabesi ile kabartma uygulaması eklendi. Makina üzerindeki her bir buton ve program Braille Alfabesi harfleri ile tanımlandı ve bu harflere karşılık gelen açıklamalardan oluşan engellilere özel ayrı bir kullanım kılavuzu hazırlandı.
İşitme engelliler için ise özel ürün kullanım videoları ile ürün kurulumu sonrasında işaret diliyle ürünün özellikleri ile ilgili anlatım yapan videolar oluşturuldu.
Görme engellilere özel sesli kumanda
Proje kapsamında geliştirilen “Vestel Sesli Kumanda” uygulaması ile engellilerin, mobil uygulamanın sahip olduğu sesli komut verme özelliğini kullanarak Vestel Smart TV’deki temel kumanda fonksiyonlarını kolayca kullanması hedefleniyor. Ayrıca; Vestel televizyonların kumandalarına eklenen Braille Alfabesi, görme engellilerin kimseden yardım almadan televizyonu açıp kapamasına ya da televizyonun sesini açıp, kanalı değiştirmesine olanak sağlıyor.
Ayrıca renk körü bireyler, özel olarak üretilen televizyon sayesinde dizi ve filmleri tüm canlılığı ile izleyebiliyor.
Bedensel engellilere özel televizyon
Vestel Ar-Ge ekibinin tasarladığı, sadece göz hareketleri ile tüm fonksiyonların kontrol edilebildiği özel televizyon; omurilik felci, ALS, MS gibi hastalıklar nedeniyle bedensel engelli bireyler için geliştirildi. Üç metre mesafeden, düşük hata oranlı kontrol sağlanmasıyla alanında bir ilk olan TV sistemi, göze zararsız kızılötesi ışık kaynakları ve özel kameralarla kontrolü sağlıyor.
Vestel Venus’te “Erişilebilirlik Modu”
Vestel Venus’ün 2GB ve üzeri RAM’e sahip modelleri, görme engelliler için kutusundan çıkarıldığı andan itibaren “erişilebilirlik modu” ile çalışıyor. Görme engelli bir kullanıcı kimseye ihtiyaç duymadan telefonunu kutudan çıkardığı andan itibaren tek başına kurup, kullanıma hazır hale getirebiliyor. Ayrıca bu modellerde yer alan, Türkçe dil desteği ile Google’ın Talkback uygulaması menü isimlerini ve metin kutularını kullanıcılar için sesli şekilde okuyor.
Vestel.com.tr, görme engellilerin özel bilgisayarlarında sesli bir şekilde çalışır hale getirildi. Görme engelliler, ürünler ve kampanyalar hakkında bilgiyi veya ürün satın alma aşamalarının tümünü sesli olarak dinleme imkanına kavuştu.
Erişilebilirlik projesi kapsamında mağazalar da erişilebilir
Vestel mağazalarında bulunan tanıtım materyallerinin üzerine Braille Alfabesi ile açıklama eklendi. Cevahir, İstinye Park ve Zorlu Center’daki mağazalara gelen görme engelli tüketiciler ürünün öne çıkan özellikleri ile ilgili bilgileri hiçbir yardım almadan bilgi alabiliyor. Ayrıca bu mağazalara görme engelliler için hissedilebilir yüzey uygulaması gerçekleştirildi.
Vestel’den görme engellilere özel akıllı baston
YGA ve Vestel mühendislerinin görme engelliler için geliştirdiği teknolojiyle donatılmış bir baston olan WeWALK, engel algılama, telefonla entegrasyon ve açık platform olmak üzere üç özellik sunuyor. Görme engelli bireyi göğüs ve baş hizasında önüne çıkabilecek engellere karşı uyaran, navigasyon, ulaşım gibi çeşitli hizmetler alabilmesini sağlayan WeWALK yakın zamanda sadece Vestel Mağazaları’nda satışa sunulacak.
::Vestel’in engelliler için yaptığı erişebilirlik uygulamaları hakkında ne düşünüyorsunuz?
Çok güzel bir çalışma bu. Vestel'i tebrik ediyorum
Helal olsun, yüzye yüz yerli bir firma. Evimde televizyonum vestel, cep telefonum da venüs. Venüs harika bir telefon, 4 bin liralık iphone'u yerden yere vurur özellikleriyle. Güçlenen türkiye nin en güçlü markası bence. engellilere yönelik devrim niteliğindeki atılımları için ayrıca teşekkürler.
biz eşimle görme engelliyiz. Geçenlerde daha 1 hafta olmadı vestel mağazasına gittik. Ankastre almak için. Hiçte dedikleri gibi erişilebilir değil. Arçelik bu konuda daha başarılı bence. Umarım dedikleri gibi ürünlerini erişilebilir yaparlar.
proje güzel engellilere saygın ve sevgim sonsuz ancak vestel insanların gözünü bu projeyle boyamaya çalışıyor. Hiçbir vestel ürününden memnun değilim ne servisi ne panelleri düzgün. Bedava verseler kullanırsam insan değilim. Satar lg alırım sanki veltel paneli kendi ki üretiyor
Düşünce güzel ama uygulama ne durumda? Reklam olmasın bunlar hacı?
Helal olsun adamlara
Harika bir is cikarmislar
Helal olsun engelli kardeşlerimize yardımcı oluyorlar
Ben görme engelliyim ve bana hiçbiryerde iş vermiyorlar. Keşke vestel bu konuyu da el atsa.
Tamamda kardeşim kimse vestelden memnun değil onu ne yapıcaz daha doğru düzgün çamaşır makinesi üretemiyolar