Microsoft firması son birkaç yıldır .NET Framework adı verilen sınıf kitaplığını ücretsiz olarak dağıtmaktadır. Bütün .NET Framework sürümlerinde hazır sınıflardan başka Visal BASIC, C# ve C++ derleyicileri de bulunmaktadır. Başka bir deyişle yalnızca .NET Framework’ten yararlanıp Visal BASIC veya C# dilinde uygulamalar geliştirmek mümkündür. Ne ki Not Defteri veya başka bir editörle Visal BASIC programları yazıp DOS penceresinde derlemek zahmetli ve günümüz şartlarında iğneyle kuyu kazmak gibidir. Daha önce yayınlanan Visal BASIC ile ilgili 2 derste Not Defteri ile konsol uygulamaları geliştirip Visal Basic’e alışmaya çalışmıştık.

Çözüm ise Microsoft ürünü Visal Studio adı verilen program geliştirme aracından veya IDE’den yararlanmaktadır. Visal Studio paketi ile hem Web uygulamaları hem C# hem C++ hem de Visal Basic dilini kullanan uygulamalar geliştirmek mümkündür. Microsoft firması 2004 yılından itibaren programlama dillerine özel ve Visal Studio’nun kısıtlı özelliklere sahip sürümlerini hazırlayıp ücretsiz olarak dağıtmaya başladı. Bu sürümlere Express Edition adı verildi. Visal Studio 2005 için konuşmak gerekirse Visal Studio 2005 ile .NET Framework 2.0 destekli ve istenilen programlama dilinde uygulama geliştirmek mümkün iken Visal Basic’e özel Express Edition ile ancak Visal Basic uygulaması geliştirmek mümkündür. 

Bu söylenenlerden yola çıkarak Visal Basic için hazırlanmış Express Edition hakkında şunlar söylenebilir: Not Defteri ile uygulama geliştirmek istemeyenler ve Visal Studio 2005’i edinemeyenler Express Edition’la idare edebililer. Bu metni kaleme aldığım günlerde Microsoft Express Edition’ların 2008 sürümlerini hazırlayıp dağıtmaya başlamıştı.

Bu derste Visal Basic için hazırlanmış Express Edition 2005’in program geliştirme ortamı hakkında kısaca bilgi verile