Düşünün ki evinizdesiniz, çöpünüzü aldınız ve dışarıdaki çöp kutusuna attınız. Daha sonra iki robot gelip o kutuyu alıp boşaltmak için araca götürüyor. Kulağa şu anda absürt gelen bu durum, Volvo’nun ROAR projesi ile tahminimizden çok daha yakın bir sürede hayata geçebilir.

Volvo’nun basın bülteninde duyurduğu ortak proje olan ROAR (robot bazlı otonom çöp toplama) ile ilk testlere 2016 yılında başlanacak.

Volvo bu işi nasıl yapacak?

Öncelikle aklınıza tamamen robotların yönettiği bir ortam gelmesin. ROAR, iki tekerlekli konsept şekliyle Disney karakteri Wall-E’ye benzeyen robotların, çöp kamyonu şöförüne bağlı olarak çalışması temeline dayanacak. Bu şekilde hem kamyonun arkasında çalışan işçiler olmayacak ve haliyle artık o zehirli toksinlere maruz kalmayacak, hem de sessiz çalışan bu sistemle gürültüden yüksek ölçüde kurtulunacak.

:: Volvo S60 Cross Country 2016

ROAR için birleştiler!

Proje içinde şimdiden atık geridönüşümü firması olan Renova ve üç üniversite bulunmakta. İsveç’teki Chalmers Teknoloji Üniversitesi yazılımı geliştirmekle, Mälardalen Üniversitesi donanımı ve Amerika’daki Penn State Üniversitesi ise robotlar ile şöför arasındaki bağlantıyı geliştirmekle görevli.

Volvo Group’un Proje Lideri Per-Lage Götvall konuyla ilgili, “Volvo Group içerisinde biz geleceği makineleşmeyle görüyoruz. Bu proje bizlere hayal gücümüzü zorlama ve genişletme imkanı sunacak ve bu sayede gelecek için yeni konseptler deneyebileceğiz.” açıklamasını yaptı.

:: Volvo’nun ROAR projesi hakkında ne düşünüyorsunuz? Sizce robotlarla yaşama geçebilecek miyiz?