Bildiğiniz gibi internet ortamında belli içeriklere mahkeme kararınca erişim engeli bulunuyor. Bu erişim engelini aşmanın bir yolu olan VPN servisleri sizi farklı bölgelerde göstererek, erişim engeli olan sitelere girmenizi sağlıyor. Bu yüzden son alınan karar, internet sitelerinin aksine doğrudan VPN servislerine yönelik.

Benzer bir olayı geçtiğimiz yıllarda yaşadık. Yaşananları kısaca hatırlamak gerekirse, 5651 sayılı kanunun 6’ncı maddesinin 1’inci fıkrasının Ç bendine dayanarak bazı VPN servislerinin kapatılması için karar alındı.

Opera VPN nasıl kullanılır? Opera VPN açma

Opera VPN nasıl kullanılır? Opera VPN açma

Opera kullanıcılara ücretsiz bir şekilde VPN hizmeti sunuyor. Bu kapsamda Opera VPN açma rehberi ile karşınızdayız.

O dönemde paylaşılan haberlerde Tor Project, VPN Master, TunnelBear, VyprVPN, Hotspot Shield VPN, Psiphon, IPVanish VPN, Zenmate VPN, Private Internet Access VPN, Espress VPN ve Zero VPN’in erişime engellendiği iddia ediliyordu.

VPN servislerine erişim engeli mi geldi?

Geçtiğimiz günlerde alınan yeni bir karar ile yine 5651 sayılı kanunun ‘ç’ bendi kapsamında, 2016’da yaşanan olay ile benzer bir şekilde 20’den fazla VPN servisine erişim engellendi. Bu VPN servislerinin yanı sıra kullanıcılara şifrelenmiş elektronik posta hizmeti sunan ProtonMail’de erişime engellendi.

Alınan karar ProtonMail’in resmi Twitter hesabı üzerinden duyuruldu.

VPN’in engellenmesi ciddi sorunları beraberinde getirebilir. Zira, bu servisler sadece bireysel kullanıcılar tarafından yasaklı sitelere erişim için kullanılmıyor. Banka gibi kurumlarında güvenlik için kullandığı VPN, temel anlamda internete başka bir IP adresi üzerinden şifrelenmiş bir şekilde bağlanılmasını sağlıyor.

Belirtilen servislerin büyük bir kısmına ülkemizden erişilemediğini, ancak bu iddialar için resmi kurumlardan henüz açıklama gelmediğini de hatırlatmak isteriz.

:: VPN servisleri için bu tarz kararlar alınması konusunda ne düşünüyorsunuz?