Bildiğiniz gibi internet ortamında belli içeriklere mahkeme kararınca erişim engeli bulunuyor. Bu erişim engelini aşmanın bir yolu olan VPN servisleri sizi farklı bölgelerde göstererek, erişim engeli olan sitelere girmenizi sağlıyor. Bu yüzden son alınan karar, internet sitelerinin aksine doğrudan VPN servislerine yönelik.
Benzer bir olayı geçtiğimiz yıllarda yaşadık. Yaşananları kısaca hatırlamak gerekirse, 5651 sayılı kanunun 6’ncı maddesinin 1’inci fıkrasının Ç bendine dayanarak bazı VPN servislerinin kapatılması için karar alındı.
O dönemde paylaşılan haberlerde Tor Project, VPN Master, TunnelBear, VyprVPN, Hotspot Shield VPN, Psiphon, IPVanish VPN, Zenmate VPN, Private Internet Access VPN, Espress VPN ve Zero VPN’in erişime engellendiği iddia ediliyordu.
VPN servislerine erişim engeli mi geldi?
Geçtiğimiz günlerde alınan yeni bir karar ile yine 5651 sayılı kanunun ‘ç’ bendi kapsamında, 2016’da yaşanan olay ile benzer bir şekilde 20’den fazla VPN servisine erişim engellendi. Bu VPN servislerinin yanı sıra kullanıcılara şifrelenmiş elektronik posta hizmeti sunan ProtonMail’de erişime engellendi.
Alınan karar ProtonMail’in resmi Twitter hesabı üzerinden duyuruldu.
VPN’in engellenmesi ciddi sorunları beraberinde getirebilir. Zira, bu servisler sadece bireysel kullanıcılar tarafından yasaklı sitelere erişim için kullanılmıyor. Banka gibi kurumlarında güvenlik için kullandığı VPN, temel anlamda internete başka bir IP adresi üzerinden şifrelenmiş bir şekilde bağlanılmasını sağlıyor.
Belirtilen servislerin büyük bir kısmına ülkemizden erişilemediğini, ancak bu iddialar için resmi kurumlardan henüz açıklama gelmediğini de hatırlatmak isteriz.
:: VPN servisleri için bu tarz kararlar alınması konusunda ne düşünüyorsunuz?
Resmi kurumlar derken mahkemw kararlarından bahsediyor olmalısınız.
1984’e doğru.
Gayet güzel olmuş. Yapanın ellerine sağlık.
Kuzey kore olma yolunda hızla ilerliyoruz.
aynennn
Ben şu an ProtonMail’e girebiliyorum onda sıkıntı yok.
Bilmediklerimizin ismini yazmanız da iyi oldu Bilgehan Bey, şimdi onu da engelliyorum. Hayırlı forumlar
ben bağlanabiliyorum demekki benim kulandığım servisi bilmiyorlar
Kardeş yalnız vpn kullanan banka vb. Kurumlar dediğiniz Cisco vb. Firmaların vpn servisini kullanıyor. Zaten erişim yetkileri kısıtlandığı için bu firmalarda devlet açısından bi sıkıntı yok. Bilginiz olsun
Yaklaşık 1 haftadır CyberGhost VPN’e de erişilmiyor. Hata veriyor.
George Orwell sen ne yüce bir adamsın. 1984’ü ülkenin her bir ferdi baştan aşağı defalarca okumalıdır.
Eğer yasaklanacak ise, muhtemelen ortaya bir bilgi sızacaktır, yada sızma ihtimaline karşı önlemdir.
Çoğu kullanıcı yurt dışından VPS sunucusu kiralasa, ve VPN’sini kendi kiraladığı VPS sunucusuna kursa o zaman herkesin VPS’ye kurduğu VPN IP’lerini engellemeleri zorlaşır. Bilindik VPN programlarının IP’lerini engellemek kolay.
Php-Proxy’e dokunabilirler mi?
Bir ülkeyi batıdan nasıl soyutlamaya başlanır
Neyse zaten ulkeden gitcektim herseyi sorun
Hem yasaklandı diye manşet atıyorsunuz. Hem de bakalım bu iddia doğru mu diye bitiyorsunuz. Adı da habercilik oluyor.
sen yazıyı tersten okumuşsun yada işine gelmiyor anlamak. resmi kurumlardan bi açıklama yapılmadığı için ”bu iddialar” diye belirtmiş yazıda editör. şimdi gerçeğe dönelim zaten bu iddiaların çoğuda doğru. cyberghost da dahil bi çok vpn hizmeti yasaklandı bu gerici yobazlar sayesinde. yakında internet kullanımıda yasaklanır.
aradan 3 ay geçmiş dediğin yobazlar! hala yasaklamadı vpn leri ama sana yasaklasar aslında iyi olur en azından kirlilik bi nebze olsa azalabilirdi.
Şuan bunu VPN’ye bagli okuyorum 🙂
aynen bende o yasak bu yasak yasakları çiğnemek eğlencelidir!
malum şahısı korusunlar diye interneti kapatacaklar…
VPN i engelle DNS i engelle IPV6 yi engelle kontrol.. et.. bence bizim üzerimize düşen tek kelimeyle şu.. ÖRTMENİM BİLGİSAYARIMI ACABİLİR MİYİM İZNİNİZ OLURSA … HANGİ SİTELERE GİRECEĞİMİ DE SİZ VERİN HATTA PC Acılsın sayfalar otomatik acılsın ondan baska sayfalar acılmasın.. nası fikir
Yasaklanirsa internet abonelikleri %75 oranında biter kimsenin işine gelmez
Eskiden uydudan internete giriyordum, baraküda vardı.. arada çok fazla bir fiyat farkı yok zaten. wikipedia yazaklandı ama tüm elektronik kartların, tüm mikrobilgisayar kartlarının kullanım klavuzları wikipedia da. yazılımcı ve elektronikçiler olarak her zaman bir yolunu buluruz sorun değil ama devleti çiğneyerek bunu yapıyoruz, yapmaya da mecburuz çünkü kullanım klavuzlarımız orda..Kötü olan şey de benim elektronikçim, yazılımcım işini bilir misali hukuksuz bir şekilde işimizi görüyoruz. AKP gidici olabilir ama devlet kalıcı .. Devlet yıpranmamalı ,,küçük düşmemeli.. Şu anda benim gözümde bir pire kadar değiller.
Daha kimbilir neleri yasaklayacaklar?
Otoriterliğe doğru yürüyoruz…
Vpn ler güncel bir şekilde hala engellenmeye devam ediyor….
Kore de mi yaşıyoruz bu ne aga ?=