Gelişen teknoloji ağızları açık bırakacak buluşların ortaya çıkmasına ortam hazırlıyor. Bilim insanları bu kapsamda tat duyusunu sanal gerçeklikte deneyimlemek isteyen kişiler için şaşkınlık yaratan bir cihaz geliştirdi. Yapısı itibariyle lolipopu andıran bu icat, üretmiş olduğu elektrik akımı sayesinde sanal gerçeklikte tat duyusunu almanıza imkan sağlayacak.

Çin, Hong Kong ve Japonya‘dan araştırmacıların iş birliğiyle oluşturulan ve basitçe ‘elektrikli lolipop‘ olarak adlandırılan cihazın çalışma mantığı oldukça garip. Buluş, toplamda dokuz farklı tat üretebiliyor ve bunları kullanıcıya iletmek için elektrik akımlarını kullanıyor.

Sanal dünyadaki tatları alabileceğiniz lolipop benzeri bir cihaz geliştirildi
Görselin kaynağı: Yiming Liu

Bunu biraz daha açmak gerekirse, jölemsi bir malzeme içinde tutulan güvenli ve yenilebilir kimyasalları iyontoforez yöntemiyle kullanıcının diline aktarıyor. Oluşturulan elektrik akımlarının gücü ise sanal gerçeklik dünyasında oyun oynarken veya film izlerken görmüş olduğunuz yiyeceklerin tadını belirliyor.

Sadece bunlarla sınırlı değil. Zira cihaza bir de yedi farklı koku kanalı içeren bir koku arayüzü entegre edildiği belirtiliyor. Bu sayede VR dünyasında tat ve koku kombinasyonuyla daha kapsamlı bir duyusal deneyim elde edebiliyorsunuz.

Tabii, burada akıllara dile elektrik verme olayı mantıksız gelebilir. Fakat, araştırmacılara göre lolipop dilinizi doğrudan elektrikle çarpmıyor. Bu kapsamda elektriksel uyarımın son derece düşük seviyede olduğuna vurgu yapılıyor.

Her ne kadar çığır açan bir buluş gibi görünse de, şu an için VR teknolojileri için geliştirilen elektrikli lolipopun üretebildiği tat sayısı yukarıda da belirtildiği üzere sınırlı. Burada şeker, tuz, sitrik asit, kiraz, yeşil çay, süt, durian ve greyfurt gibi tatların üretilebildiğine vurgu yapılıyor. Tabii, ilerleyen dönemler bu teknolojinin daha da geliştirilebilmesi için sağlıklı ortamlar hazırlayabilir.

Peki siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Sizce VR teknolojileri için geliştirilen elektrikli lolipop popüler hale gelir mi?