WhatsApp, mesajlarının uçtan uca şifrelenmesi konusundaki sorunu açıklığa kavuşturdu. Bu noktada bir ProPublica raporunun bariz bir yanlış anlaşılmaya dayandığını onayladı. Belgede Facebook moderatörlerinin kullanıcı mesajlarını, resimlerini ve videolarını inceleyebildikleri belirtiliyordu.
İnceleme durumu yalnızca tek bir durumda mümkün oluyor. O da bir mesajın kullanıcı tarafından şikayet edilmesiyle gerçekleşiyor.
Şikayet Facebook tarafından değerlendirildikten sonra uçtan uca şifreleniyor
Bir mesaj alıcısı WhatsApp bünyesindeki şikayet etme özelliğini kullandığında, mesaj direkt Facebook‘a ulaşıyor. Bu durum teknik olarak bir iletiyi manuel olarak göndermekten pek farklı değil. Bu noktada mesajın şifresi zaten çözülmüş oluyor. Bir şikayetin doldurulması Facebook’a yeni bir uçtan uca şifreli gönderi oluşturuyor. ProPublica ise bu durumu gizlilikten ödün verilmiş gibi lanse etti.
Bir mesajı şikayet ettiğinizde 4 gönderi daha Facebook’a ulaşıyor
WhatsApp içerisinde bir mesajı şikayet ettiğinizde o iletiyle birlikte 4 gönderi daha Facebook‘a ulaşıyor. Bu da moderatörlerin durumu uygun şekilde değerlendirmeye alması için bağlam kurmada etkin rol oynuyor. Kullanıcılar bu süreçte son etkileşimlerin dahil edildiği konusunda bir bildirim alıyor.
Şirket rapor edilen mesajların görüntülenebileceğini doğrudan belirtmedi. Ancak açıkça onayladı. Şikayet edilen iletilerin moderatörler tarafından görüntülenmesi beklenen bir davranış. Burada asıl dikkati çeken ve ortaya çıkan yeni bir bilgi önceki dört mesajın otomatik olarak dahil edilmesi oldu.
Son olarak şirket şu açıklamalarda bulundu:
WhatsApp’ın Austin, Teksas, Dublin ve Singapur’da milyonlarca kullanıcının içeriğini incelediği ofis binalarının katlarını dolduran 1.000’in üzerinde sözleşmeli personeli var. İş görevlerine göre düzenlenen bölmelerde bilgisayarlarda oturan bu saatlik çalışanlar, WhatsApp kullanıcıları tarafından uygunsuz olarak bildirilen ve ardından şirketin yapay zeka sistemleri tarafından taranan özel mesaj, resim ve video akışlarını elemek için Facebook bir yazılım kullanıyor.
Sizler WhatsApp‘ın mesaj güvenliği konusundaki yanlışı düzeltmesi hakkında ne düşünüyorsunuz? Fikirlerinizi yorumlar bölümünden bizlere aktarmayı ihmal etmeyin.
Genel olarak güvelik anlamında konuşuyorum , ne olursa olsun WhatsApp ve benzeri uygulamaları mecburen kullanacağız. Zaten birini bıraksan diğeri ondan da kötü. Signal için güvenli diyorlar hadi diyelim signali kullandık , Daha telefondan kaldırmamız gereken Facebook var Instagram var azımsanmayacak bir kitlede tiktok var , getcontact gibi telefonu adım adım takip eden fakat bir şekilde güvenliğimiz tonlarca uygulama var. Birileriyle konuşurken istediğiniz şeylerin karşınıza çıkması sihir değil sonuçta. Güvenli yaşamak isteyen akıllı telefon kullanmaz. İnternetten araştırma ihtiyacını da herhangi bir hesap kullanmadan açılmış bilgisayarlarda görür. Bak hala benim içime sinmedi bu durum bile. İnternet veya bir bilginin farklı bir yere ulaştırmasını sağlayan herşeyin belirli bir riski var doğal olarak. Bir dizi program ve kişilerin bilgilerimizi koruduğuna inanmaktan başka çaremiz yok. Yoksa yasanilmaz, zaten devlet sırrı da değil konuştuklarımız. Varsın yarın alacağım şeyi , giydiğim pantolonu kimi daha çok sevdiğimi bilsinler. En fazla ne saf çocukmuş der eğlenirler