WhatsApp’ın Hindistan kullanıcıları için sunduğu sohbet içi para gönderme/alma servisi WhatsApp Pay büyümeye devam ediyor. Mesajlaşma platformu WhatsApp, ödeme hizmetini genişletmek için Hindistan Ulusal Ödeme Kurumu’ndan (NPCI) onay aldı.
NPCI’dan alınan yeni izin, WhatsApp Pay’in artık 100 milyon kadar kullanıcıya yayılacağı anlamına geliyor. Peki WhatsApp Pay nedir ve Türkiye’ye gelir mi? İşte detaylar.
WhatsApp para gönderme özelliğine yeni onay
NPCI tarafından geliştirilen ödeme hizmeti UPI, bir süredir WhatsApp’ta yer alıyor. Halihazırda 40 milyon kadar kullanıcıya dağıtılan ödeme servisi, WhatsApp’ın yeni ek 60 milyon kullanıcı onayı sayesinde 100 milyon kişi tarafından test edilebilecek.
NPCI, WhatsApp’a ilk olarak 2020 yılında ödeme hizmeti UPI’yi kullanma onayı vermişti. İlk aşamada 20 milyon kullanıcı ile sınırlı tutulan bu hizmet, geçen yılın son çeyreğinde ise kademeli olarak 40 milyona çıkarıldı.
Hindistan, 487 milyondan fazla kullanıcı ile WhatsApp’ın en büyük pazarı. Mesajlaşma platformunun büyük kullanıcı ağı, hem yerel platformlarda hem de resmi kurumlarda endişeler yaratıyor. Bu yüzden NPCI, platformu kısıtlamak ve ödeme alanında tekelleşmesini önlemek için bazı sınırlar koyuyor.
WhatsApp ödeme servisi WhatsApp Pay ile dijital ödeme pazarına girmeyi hedefliyor. Mesajlaşma platformu; Paytm, Google Pay, PhonePe gibi diğer büyük markalarla rekabet halinde.
PhonePe ülkede 350 milyondan fazla kullanıcıya sahip iken, Google Pay ise Hindistan’da 200 milyondan fazla kişi tarafından kullanılıyor. Ek olarak Paytm, aylık ortalama 69,5 milyonun üzerinde işlem yapıldığını aktardı.
WhatsApp Pay nedir diye merak ediyorsanız, aslında ödeme hizmeti anlamına geliyor. Kullanıcıların WhatsApp aracılığıyla tanıdıklarına ödeme yapmalarını sağlayan bir sohbet içi ödeme özelliği olan UPI tabanlı bu servis, Hindistan Ulusal Ödemeler Kurumu (NPCI) onayıyla kullanılabiliyor.
Siz WhatsApp üzerinden para gönderme özelliğiyle ilgili ne düşünüyorsunuz? Düşüncelerinizi yorumlarda belirtebilir veya SDN Forum‘da paylaşabilirsiniz.
Konuşmalar yetmedi kart bilgilerini de alır kesin.
WhatsApp mesajları almıyor diyenlere soruyorum. Meta tamamen ücretsiz ve herhangi bir reklam içermeyen bu servisten nasıl para kazanıyor yada gideri (uygulamayı geliştirenlere ödenen para vb.) nasıl ödüyor? Facebook Instagram gibi yerlerden kazandıklarıyla mı kapatıyor? Sırf millet ücretsiz haberleşebilsin diye? Öyle bir şey yapacaklarını hiç sanmıyorum. Hadi uygulama ücretsiz, olabilir ama kaç kere gizlilik kurallarını çiğnedi. Şimdi bu o kurallara ne yazarsa yazsın inanamam çünkü daha önceden yazdığına uymadı. Ama istesemde kullanmayı bırakamam çünkü ailem, okul, ülkenin %85’i bunu kullanıyor. Ama adamlar işi çözmüş. Facebook, Instagram ve WhatsApp gibi çalışabilmesi için herkesin kullanması ve herkes kullandığı için seninde kullanman gereken servisler yapıyorlar.