Dünya çapında 2 milyarı aşan aktif kullanıcı sayısına ulaşan WhatsApp, yıllardır en çok kullanılan mobil mesajlaşma uygulaması unvanını elinde tutuyor. Her gün yüz milyarın üzerinde mesajın gönderildiği platform şimdiyse Avrupa birliğinden yediği 225 milyon Euro (188 milyon Sterlin) tutarındaki cezanın iptali için uğraşıyor.

Amazon şifreli mesajlaşma işine girdi

Amazon şifreli mesajlaşma işine girdi

Amazon Web Services (AWS), şifreli mesajlaşma uygulaması Wickr'ı satın aldı. Böylece teknoloji devi yeni bir adım daha attı.

WhatsApp başını AB ile derde sokmak istemiyor

WhatsApp, bu yılın başlarında yediği 225 milyon Euro para cezasının ve düzenleyicilerden gelen kınamanın ardından gizlilik politikasını daha şeffaf olacak şekilde güncelledi. Şirket, güncellemenin kullanıcı verilerini işleme şeklini değiştirmediğini belirtiyor. Fakat Avrupa Birliği gizlilik düzenleyicilerinin bu işleme konusunda ne kadar şeffaf olduğu konusundaki taleplerini karşıladığını söylüyor.

whatsapp web arayüz, whatsapp web güncellemesi, whatsapp web özellikler

Eylül ayında verilen karar aslında Meta’nın (WhatsApp Instagram ve Facebook’un yeni çatı şirketi) WhatsApp’ın kullanıcıların verilerini hangi yargı alanlarında işlediğini ve kişileri rehberlerinde nasıl tanımladığını bireyleri yeterince bilgilendirmediğini söylüyordu.

Şirketin yeni güncellemelerle birlikte getirmiş olduğu politikanın, Birleşik Krallık’ta ve Avrupa Birliği’nin Genel Veri Koruma Düzenlemelerini (GDPR) kabul eden diğer Avrupa yargı bölgelerinde yürürlüğe girmesi planlanıyor.

WhatsApp karara tepkili!

WhatApp, Avrupa operasyonlarını Dublin merkezli ofisinden yürütüyor. Bu sebeple AB’nin önde gelen gizlilik düzenleyicilerinden İrlandalı DPC tarafından şimdiye kadar verilen en yüksek para cezası oldu. Konuyla alakalı açıklama yapan şirket şunları söyledi:

İrlanda [DPC] tarafından emredildiği gibi, Avrupa Bölgesindeki insanlar için Gizlilik Politikamızı yeniden düzenledik ve daha fazla ayrıntı ekledik. Fakat karara katılmıyoruz ve gerekli bilgileri zaten tüm kullanıcılarımıza sağladığımıza inandığımız için temyize gidiyoruz.

Paylaşmış olduğumuz bu güncelleme verilerinizi nasıl işlediğimiz, kullandığımız veya Meta ile paylaştığımız da dahil olmak üzere, kullanıcı gizliliğine veya hizmetimizi çalıştırma şeklimize olan bağlılığımızı değiştirmez. Dünyanın neresinde olursanız olun, tüm kişisel mesajlarınızı uçtan uca şifreleme ile koruyoruz. Bu da WhatsApp’ın bile bunları okuyamayacağı veya dinleyemediği anlamına geliyor.

Siz WhatsApp ile Avrupa birliği arasındaki bu yaşananlarda kimi haklı buluyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda bizlerle paylaşmayı unutmayın!