Wikipedia’nın güvenirliğini sarsan ”27 bin başlık girişi”
Türkiye’nin Wikipedia geçmişi pek de parlak değil. Geçen yılın aralık ayında erişime kapatılan Wikipedia, tam bir yılın ardından 15 Ocak 2020 tarihinde resmi olarak açılmıştı. Türkiye’de bu kadar süre kapalı kalmasının nedeni ise girilen bazı bilgilerin ”yanlı ve yanlış” olmasıydı. Pek çok ülke bu noktada Türkiye’yi eleştirse de Wikipedia için girilen 27 bin başlık girişi, kafaların karışmasına ve aynı zamanda platformun güvenirliğini tekrar düşünmeye neden oluyor. Wikipedia güvenirlik sorunu ile tekrar gündemde!
Wikipedia güvenirlik sorunu ile gündeme geliyor
İnternet üzerinden bir araştırma yapıyorsanız, hangi dil ile ararsanız arayın(popüler ve aktif olarak kullanılan diller) sonuçlar arasında Wikipedia’yı da görürsünüz. Önemli bir internet ansiklopedisi olan platform, maalesef gündeme güvenirlik sorunu ile geliyor.
The Guardian gazetesinin internet sitesinde yer alan haberde yaşanan gelişmeler, platforma olan güveni sarsıyor. Yaşanan olayda ABD’li bir genç bilmediği bir dilde 27 bin başlık girişi yaptı. İskoçya’nın yerel dilinden pek çok içerik de platformda yerini alıyor. İşte söz konusu ABD’li genç, yerel İskoç dilini bilmiyor olmasına rağmen, bu noktada üretilen başlıkların yüzde 49’una imza atmış durumda.
Bu olayı ise bir Reddit kullanıcısı olan Ultach keşfediyor. AmaryllisGardner kullanıcı adıyla girişler yapan genci fark eden Reddit kullanıcısı, 2018 tarihi itibariyle, 19 yaşındaki gencin toplamda 27 binden fazla başlık girişi yazdığını tespit ederken, aynı zamanda 200 bine yakın da düzenleme yaptığını da fark ediyor.

AmaryllisGardner’ın yazdığı yazıların çoğu, genellikle yanlış yazılmış olan İskoç kelimelerini içeriyor ve dil bilgisi kurallarının da çoğuna uyulmamış. AmaryllisGardner, Amerikan İngilizcesi ile yazılmış cümleleri yerel İskoç diline çevirmek için Google Translate gibi bir çevirici kullanmış. Kimsenin bu durumu yıllarca fark etmemiş olmasının nedeni ise İskoçça Wikipedia’nın pek de popüler olmamasında yatıyor.
İnternet sitesinin yöneticilerinden biri olan Wikipedian MJL, “Kimse İskoçça Wikipedia’nın geliştirilmesini önemsemedi. Birisi adım atana kadar fark edilmedi çünkü kimse uğraşmadı. O kişiye hiçbir zaman rehberlik edilmedi. Makaleler çok kötü bir şekilde yanlış çevrildi.” diyor.
İskoçça nesli tükenmekte olan bir dil ve Wikipedia topluluğunun artık tüm girişlerle ne yapacağına karar vermesi gerekiyor. Bazıları, internet sitesinin AmaryllisGardner’ın katkılarını, yarardan çok zarar verdiğini düşünüyor ve yazdığı içeriklerin de silinmesi gerektiğini düşünüyor. İlerleyen süreçte az kullanılan diğer dillerin Wikipedia sayfalarında söz konusu sorunun yaşanıp yaşanmadığını göreceğiz.

Gazi Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü'nü ikincilikle bitirdi. Üniversite yıllarından beri de bilim ve teknoloji alanına ilgi duyan bir gazeteci. Birçok mecrada editörlük yaptı. Yazdığı yazılar ve haberler ile tecrübe kazanıp ilerleyen yıllarda çok daha iyi yerlere gelmek istiyor.
Yazarın diğer haberlerine ulaşmak için tıklayın.
" Wikipedia’nın güvenirliğini sarsan ”27 bin başlık girişi” konulu haberimizde ShiftDelete.Net olarak sizlere Wikipedia’nın güvenirliğini sarsan ”27 bin başlık girişi” ile ilgili son gelişmeleri aktarmak istedik. Hemen yukarıda Wikipedia’nın güvenirliğini sarsan ”27 bin başlık girişi” ile ilgili yorum ve görüşleri inceleyerek sizlerde yorum bırakabilirsiniz. "
Popüler Haberler
- 1
Tom Cruise'un deepfake videosu insanları korkuttu
- 2
WandaVision finali sosyal medyada gündem oldu
- 3
Take-Two CEO'sundan GTA 5 açıklaması
- 4
Huawei kan kaybediyor! Çin pazarı da tehlikede
- 5
Epic Games'in gelecek ücretsiz oyunu belli oldu
- 6
Microsoft Edge'den öğrencileri sevindirecek yenilik
- 7
Visual Studio Code kullanıcılarını sevindirecek gelişme
- 8
Euro Truck Simulator 2, Rusya'nın kalbine iniyor
- 9
Yeni iPad modelleri ekran konusunda sevindirecek!
- 10
Amazon Türkiye, kişisel verileri yurtdışına aktaracak
En yeni Videolar
- 1
11 yıllık HTC Desire HD ne durumda?
- 2
9.000 TL'lik Vivo X51'i kutusundan çıkardık!
- 3
2.850 TL’ye en iyi sistemi topladık, size hediye!
- 4
Arzum Mixtech Multi Blender inceleme
- 5
Xiaomi Redmi Note 10 serisi ile bizi neler bekliyor?
- 6
MediaMarkt CEO'su ile 2021 planlarını değerlendirdik
- 7
Konuşmanızı size gösteren Sunny SeeTalk mikrofon!
- 8
2.000 TL altı en iyi tablet tavsiyeleri
- 9
600 TL'ye hangi oyuncu kulaklığını alalım?
- 10
Peynir ekmek gibi satan teknolojik aksesuarlar!
Forumdan Son Başlıklar Tümü
En Yeni İncelemeler Tümü
- 1
Konuşmanızı size gösteren Sunny SeeTalk mikrofon!
- 2
600 TL'ye hangi oyuncu kulaklığını alalım?
- 3
Xiaomi Mi Watch UKT - Saat hakkında son sözler!
- 4
Kerem'in gözünden 8. Nesil iPad!
- 5
iPhone 12 mini UKT! - 2 ayda neler yaşadık?
- 6
Xiaomi Hutt akıllı cam temizleme robotu inceleme!
- 7
SteelSeries Aerox 3 Wireless incelemesi
- 8
Evin tek gözlü koruyucusu EZVIZ C6N incelemesi
- 9
Performans canavarı Monster Abra A7 V12.4 inceleme!
- 10
990 TL'lik bilgisayar Raspberry Pi 400 inceleme
- 11
Fiyatıyla öne çıkan Reeder P13 Blue Max'i inceledik
- 12
Bütçe dostu Xiaomi Mi Watch Lite'ı inceledik
- 13
Game Garaj Fighter 7T-144 inceleme
- 14
Uygun fiyatlı akıllı saat Xiaomi Mi Watch incelemesi
- 15
Sony Xperia Pro özellikleri: Ulaşması zor, fiyatı küçük bir servet