Günlerden Cuma ve saatlerimiz sabah 10’u gösteriyor. İstanbul’un göbeğinde büyük bir toplantı gerçekleşiyor. Konu, uzun zamandır konuşulan ve 3G teknolojisine ciddi bir tehlike arz eden WiMAX teknolojisi. Bilmeyenlere hemen söyleyelim; WiMAX, yüksek bir veri transfer oranı ile birlikte müthiş bir erişim alanına sahip olan bir kablosuz ağ teknolojisi.

Büyük şehirler veya kablolu Internet’in gitmediği yerler için düşünülen bu teknoloji her türlü kullanıcıyı yüksek bir erişim hızı ile Internet’e bağlayabilmesi ile kendisinden söz ettiriyor. Bu teknolojinin en büyük artısı ise hem mobil hem de sabit veri aktarımı için tasarlanmış olması.

WiMAX ile istediğiniz yerden Internet’e girebileceksiniz.

 

WiMAX teknolojinsin doğuşu esasında çok basit bir nedene dayanıyor. Dünyada yer alan mevcut kablolu ağ teknolojileri, sınırlı kapasitelerde olmaları sayesinde büyük bir dezavantaj sağlıyorlar.

Bu ağ teknolojilerinin maliyetleri yüksek olması, özellikle internet erişiminin önünü kısıtlıyor. Kaldı ki coğrafya koşullar yüzünden her yere bir Internet bağlantısı kurmak da neredeyse imkânsız. Aralarında Intel’in de bulunduğu dünyanın önde gelen firmalar işte bu sorunu çok iyi kavramış olmalılar ki, WiMAX standardının gelişmesi için yıllar önce toplanıp kafa yordular.

{pagebreak::3G’ye Karşı WiMAX}
3G’ye karşı WiMAX

WiMAX sonunda tamamen hazır hale geldi. Bazı ülkeler bu teknolojiyi kullanmaya başladığını biliyoruz. Ne de olsa yüksek hızlı ve düşük fiyatlı bir internet erişimine herkes sahip olmak ister.

Tabi işin bir de diğer kısmı var. Son dönemde yeni iletişim hizmetleri ve bağlantı teknolojilerinin devreye girmesi, ülkemiz de dahil olmak üzere, olumlu sonuçlarını ortaya koymaya başladığını görüyoruz.

Buna en canlı örnek yıllardır konuşulan ve ancak bu yıl sahip olabileceğimiz 3G teknolojisi. 3G’nin WiMAX teknolojisine çok benzediğini söylemeliyiz. Bu teknoloji kullanıcıya nerede olursa olsun interneti ayağına getirmesi ile kendisinden söz ettiriyor. Oysa WiMAX’de durum biraz daha farklı.

WiMAX teknolojisi ne yazık ki lisanslı olacak. Yani bu teknolojiye sahip olabilmek için 3G benzeri bir yol izlemek zorunda kalacağız. 

3G teknolojisi ilk aşamada sadece cep telefonlarında destekleniyor. Bu teknolojiye sahip olabilmek için mutlaka bir cep telefonu operatörü ile anlaşmak gerekli. Oysa WiMAX, hem cep telefonu hem de mobil internet cihazları ile diz üstü sistemlerinde var olacak.

Acer, Asus, Lenovo ve Toshiba gibi firmalar bu teknolojiyi ürünlerinde entegre etmeyi başladılar. Dell, Panasonic, Samsung ve Sony gibi firmalar da bu teknolojiyi bu sene kullanacaklarını söylediler.

{pagebreak::Türkiye’deki Durum}

Türkiye’deki Durum

Yapılan toplantıda, mobil internet cihazlarının gün geçtikçe arttığını, Türkiye’nin de dünya ile paralel bir yükseliş trendinin içinde olduğu ve çok kısa bir zaman içinde mobilitenin getirdiği olanakları rahatlıkla kullanabileceğimizden bahsedildi.

Toplantıda, ülkemizin geçtiğimiz yıldan itibaren WiMAX’in sağladığı avantajlarını, kısmen de olsa yaşamaya başladığından da söz edildi.

Intel ülkemizde ciddi bir atak içinde. WiMAX’i tanıtmak için elinden geleni yapıyor.

 

Bu toplantıda, İstanbul’daki Intel İnovasyon Merkezi tarafından gerçekleştirilen WiMAX Ambulans projesinin, nasıl acil sağlık hizmetlerinde kullanılabileceği örnek olarak gösterildi. Buna ek olarak İstanbul Fatih Belediyesi ile Intel’in ortak yürüttüğü WiMAX projesinden de bahsedildi.

Bu proje sağladığı çağdaş ve ekonomik çözümle, belediyecilik alanında dünyaya bir örnek temsil ettiği söylendi. Tabi bu örnekleri çoğaltmak mümkün. Örneğin Yozgat şehrinin WiMAX teknolojisi ile döşenmesi veya ODTÜ’nün WiMAX bağlantısına kavuşması gibi.

 

:: WiMAX bizim köye ne zaman gelir?