Microsoft, Windows 11 kullanıcıları için beklenen duyuruyu yayınladı. 30 yıldır Windows üzerinde var olan FAT32 boyut sınırı sonunda tarihe karışıyor. 32 GB ile sınırlı olan FAT, artık 2 TB’a kadar boyut desteği sunacak.
Microsoft, Windows 11’de FAT32 boyut sınırını 2 TB’a çıkardı!
İlk olarak Windows 95’te karşımıza çıkan FAT32, yaklaşık 30 yıldır 32 GB boyutla hizmet veriyor. Eski geliştirici Dave Plummer tarafından belirlenen bu sınır, geliştirici tarafından X’te “Keyfi bir seçimdi ancak kalıcı oldu.” olarak açıklandı. Yani FAT32’nin 32 GB olmasının herhangi bir özelliği yok.
Windows 11 Canary test yapısının ayrıntılarını içeren bir blog yazısında FAT32 için beklenen haberi veren Microsoft, “Format komutunu kullanarak diskleri komut satırından biçimlendirirken, FAT32 boyut sınırını 32 GB’tan 2 TB’a çıkardık.” açıklamasını yaptı.
Bu sayede artık NTFS gibi FAT temelli bellekleri 2 TB’a kadar yükseltebileceksiniz. Tabi FAT32’nin 32 GB sınırının ortadan kalkması ismin de anlamını yitirmesini sağladı. Sizler Microsoft’un yeni güncellemesini nasıl buldunuz? FAT32’nin 2 TB olması işinize yarayacak mı? Gelin yorumlarda tartışalım.
bunun için zaten exFat vardı. Fat32 artık ölmeliydi ama MS düzgün düşünemiyor kim ne yapsın fat32’yi, 2 tb alana daha 3 gb’tan yüksek dosya kopyalamadıktan sonra.
O kadar basit düşünme daha kapsamlı düşün. Pek çok embedded system (gömülü sistem) FAT32 destekler (sadece) ntfs ya da exfat desteklemez. Örneğin arabandaki multimedya eğlence sistemi ya da harici navigasyon cihazın. Ve bunlara bir flashdisk takıp müzik dinleyip film izleyebilirsin. Mevcut durumda bu sistemler en fazla 32GB flash/usb diskleri tanıyabiliyordu artık 2TBlık usb dikkindeki şarkıları da dinleyebileceksin. (tabi teorik olarak)
Peki hala en fazla 3 gb mı kopyalıyor, denedin mi?
Aynen öyle, yapılan haber bu detaydan neden bahsetmez ki zaten
Harika
Nasıl ya 15gb değilmiydi o iyi olmuş güzel işte
Zaten kücük bir uygulama ve fat32format komutuyla 2 tb diskleri fat32 yapıp playstation larda kullanıyorduk. Windows kendi biçimlendirmesini kullanmasakta bu şekilde iş görüyordu yıllardır.
Lan tek parça dosya boyutu 3 GB sınır 100 TB olsa neye yarar anlamadım.
Tek parça 3 GB üstü dosya yükleyebilen bir sistem de zaten FAT32 antikasını kullanmaz.
Neye sevinmişler, 30 yıl bunumu beklemişler.
30 yıldır bunu bekliyordum yaşasın
30 yıl önceki belleklerin boyutu … Beni yalanlıyor ama
Maalesef hatalı bir iki bilgi var. Öncelikle Fat32’deki 32’nin anlamı 32 bit olması. Bu da tek bir dosyanın uint.Max’a yani yaklaşık 4GB sınırına sahip olması anlamına geliyor.
Fat32’nin maksimum bölüm boyutu zaten 2TB’dır ve Windows’ta gereksiz bir özellik olarak 32GB ile sınırlandırılmıştır. Şimdi de bu sınır kaldırıldı.
Bir diğer yorumdaki arkadaşımızın bahsettiği exFat ise extended Fat olarak Fat64 isimlendirmesine daha uygun bir versiyonudur. Veri sınırları petabaytlar, eksabaytlar seviyesine çıkıyor ve muhtemelen yüzlerce yıl yetecektir.
Fat32’nin aksine exFat bugün yeterince yaygın değildir ve esasen gerek de yoktur. Hatta gerek olmamasının ötesinde yaygın olmaması da iyidir. Video dosyaları da dahil olarak tek parçadan oluşan dosyaların dağıtılması çeşitli sebeplerle daha iyidir ve gelişmeyi hızlandırır. Tek dosya her ne kadar pratik olsa da genel olarak compress-decompress yapılarıyla çalışır. Bugün depolama ve veri transferi teknolojileri veri ihtiyacımızın biraz gerisinde kaldığı için bu yapıları kullanmak zorunlu ne yazık ki. Bu sebeple raw video veya fotoğraf yerine sıkıştırılmış formatlar kullanıyoruz.
Aslında asıl soru şu;
– Depolama ve veri transferi geride kaldığı için mi sıkıştırıyoruz?
– Sıkıştırabildiğimiz için mi depolama ve veri transferi teknolojileri geride kaldı?
Bizler genel olarak bu sebeple dağıtık ve raw olması gerektiğini düşünüyoruz herşeyin. Hem daha hızlı ve stabil, hem daha uzun ömürlü teknoloji anlamında, hem de daha eksiksiz veri olacaktır.
Bu özellik yurt dışında dsd işlemcili radyodan direk flaş ile flac müzik dinleyen müzik severleri etkiler onun dışında gta gibi bilgisayar mühendisliği taban alt yapısı için kopyalanan dosyaları hatalı olarak kabul görür veya işlem hatası verir diye düşünüyorum. D
FAT2 olmuş
Fat32 boyut sınırı kalkması özellikle ps3 vs.kullananlar için büyük bir yenilik.Kırılmış ps3lerde harici hdd kullanmak için fat32 kullanmak zorundayız.Bu boyut sınırının kalkmazı bizi harici programlar kurmaktan kurtaracakGeç kalınmış ama güzel gelişme😊
PS3 te external disk kullanırken 2tb a kadar fat32 kullanırdık zaten fakat 4gb dosya sınırı yüzünden ek toollar ile dosya atardık