Microsoft, Windows 3.1’den sonra Windows Vista’ya kadar çok büyük atılımlar yaptı. İşletim sistemi mantığını değiştirdi, kullanıcıya yüzlerce kolaylık sağladı, ve daha birçok güzel gelişmeye imza attı. Tüm bunlar yaşanırken, Vista birçok kesim tarafından haklı bir şekilde eleştirildi. Bazıları olayı abartıp Vista’yı yüzyılın fiyaskosu olarak adlandırmayı bile denedi. Fakat Microsoft, Windows 7 ile birlikte çıtayı biraz daha yükseltti ve kullanıcılarının gönlünü almayı başardı.
Uzun süre Vista kullandıktan sonra Windows 7 kullanmaya başladığınızda, aradaki farkları seri bir şekilde fark edebiliyorsunuz. Windows 7 birçok anlamda Vista’dan daha iyi bir işletim sistemi. Kimsenin buna karşı çıkabileceğini sanmıyoruz. Microsoft, Windows 7 ile birlikte sadece stabil bir işletim sistemi değil, aynı zamanda son derece yetenekli de bir işletim sistemi hazırlamayı başarmış.
Biz de sizlere, Windows 7’de olup da Vista’da olmayan 10 özelliği yazıyoruz. Bu 10 özellik, Windows 7’yi Vista’dan ayıran özellikler diyebiliriz.
{pagebreak::Salla Kurtul Ve Jumplist}
Salla Kurtul
Aynı anda onlarca dökümanın ve pencerenin açık olduğu zamanlarda, tek bir doküman hariç diğerlerini simge durumuna küçültmeyi denediniz mi? Vista’da bu mümkün değilken Windows 7’de mümkün. Dilediğiniz dökümanı en üst tarafından fare ile tutup salladığınızda diğer dökümanlardan kurtulmuş olacaksınız.
Jumplist
Bu özellik sayesinde uygulama aracılığıyla, son kullandığınız dökümanlara ve belgelere kolayca geçiş yapabiliyorsunuz. Uygulama açık olmasa bile farenin sağ tuşuyla uygulama ikonuna tıkladığınızda geçiş yapabilirsiniz. Ayrıca medya oynatıcınız açık olmasa da favori çalma listenizi jumplist aracılığıyla çalabiliyorsunuz. Jumplist başlat menüsüne de entegre edilmiş durumda.
{pagebreak::Geliştirilmiş Ön İzleme Ve XP Mode}
Geliştirilmiş Ön İzleme
Vista‘daki yeniliklerden biri de, görev çubuğunda simge durumuna küçültülmüş dökümanların/uygulamaların üzerine fare ile geldiğimizde küçük birer pencere aracılığıyla ön izleme yapabiliyorduk. Windows 7 bunu bir adım daha ileriye taşımış ve artık ön izleme yaparken dökümanları/uygulamaları kapayabiliyor, tam ekran moduna geçebiliyoruz. Windows + T‘ye birlikte bastığımızda ön izlemeler arasında geçiş yapabiliyoruz.
XP MODE
Windows 7’deki XP Mode sayesinde Vista’da yaşadığınız sıkıntıları yaşamayacaksınız. Vista kullanırken, yalnızca XP ile uyumlu olan yazılımları çalıştırmak istediğimizde uyumluluk sorunuyla karşılaşıyorduk. Dolayısıyla kullanıcıların çoğunluğu, XP-Vista arasında gidip geliyordu. Windows 7’deki XP Mode sayesinde ise bu sorun ortadan kalkıyor. XP Mode’u Microsoft’un sitesinden ücretsiz olarak indirebilirsiniz. Böylece Windows 7 ortamında yalnızca XP ile uyumlu uygulamalardan mahrum kalmamış olabilirsiniz.
{pagebreak::Çift Monitör Kolaylığı Ve Aygıt Bölümü}
Çift Monitör Kolaylığı
Kimi kullanıcılar çift monitör kullanarak çalışma alanlarını iki katına çıkartabiliyorlar. Bu, çalışmalarımıza çok büyük işlevsellik sağlayabiliyor. Windows 7‘de, yalnızca Win + P kombinasyonu sayesinde çift monitör ayarlarını aktif edebilirsiniz. Eğer özellikle iş yerindeki bilgisayarınızı projektörle birlikte kullanmanız gerekiyorsa, çeşitli yollardan çift monitör uygulamasını başlatmaktansa, Windows 7’de işlerinizi kolaylıkla halledebilirsiniz.
Kişiselleştirilmiş Aygıt Bölümü
Başlat menüsündeki “Aygıtlar ve Yazıcılar” butonu sayesinde, sisteminize bağlı olan aygıtların kendi bölümlerine sahip olmalarını sağlayabilirsiniz. Aygıt bölümü, desteklenen aygıtların güncellemelerini, diğer gerekli bilgilerini internet üzerinden takip edebiliyor. Böylece sisteminizdeki aygıtları tek tek yönetmektense, sizin açınızdan işler son derece kolaylaşmış oluyor. Vista’da böyle bir özellik yoktu, fakat yine de XP’ye nazaran aygıt yönetiminde kullanıcıyı zorda bıraktığını da söyleyemeyiz.
{pagebreak::Gereksiz Simgelerden Kurtulun}
Gereksiz Simgelerden Kurtulun
Vista, görselliği bir hayli geliştirmişti. Başlat menüsünde, görev çubuğunda, arabirimin diğer yerlerinde yaptığı yenilikler kullanıcıyı memnun etmişti. Buna rağmen görev çubuğundaki gereksiz simgelerden kurtulmamıza imkan tanımıyordu. Windows 7 ise bunu da kullanıcının insiyatifine bırakmış durumda. Görev şubuğundaki ikonlardan boş bir yere tıkladığınızda bir menü açılıyor ve o menüden dilerseniz saati, dilerseniz tarihi, ağ simgesini, ve diğer bütün simgeleri açıp kapayabiliyorsunuz.
Temiz bir arabirime sahip olmak isteyenler için büyük bir gelişme olarak adlandırılabilir.
{pagebreak::Sorun Kaydedici}
Sorun Kaydedici
Sanıyoruz ki en işlevsel yeniliklerin başında geliyor bu sorun kaydedici. Doğal olarak Vista’da böyle bir özellik yoktu. Dolayısıyla bir sorunla karşılaştığımız zaman ya ekran görüntüsü almaya çalışıyorduk, ya da durumu hızlı bir şekilde birilerine anlatmaya çalışıyorduk. Windows 7 bize bu konuda büyük kolaylıklar sağlamayı hedefliyor belli ki. Zira sorun kaydedici adı verilen bu özellik sayesinde, Windows 7 kurulu işletim sisteminizde bir sorunla karşılaştığınız zaman, kaydetme tuşuna basarak sorunun ne olduğuna dair daha iyi bir tanı koyabilme şansına sahip oluyorsunuz.
Kayıt tuşuna bastıktan sonra, farenize her tıkladığınızda uygulama, bir adet ekran görüntüsü alıyor. Ekran görüntüleri arasına yorumlarınızı da yazabiliyorsunuz. Böylece sorunu bir başkasına gösterirken kayıt esnasında aldığınız notları başkalarıyla paylaşabiliyorsunuz.
{pagebreak::Geliştirilmiş Büyüteç Ve Ev Grubu Ağı}
Geliştirilmiş Büyüteç
Eğer gözünüz bir dereceye kadar bozuk, ya da tam olmasa da görme engeliniz varsa, ya da sadece monitördeki görüntüyü daha büyük bir şekilde görmek istiyorsanız, Vista ve XP’de de var olan büyüteci Windows 7’de de kullanabilirsiniz. Hem de daha gelişmiş bir şekilde. Windows 7, büyüteci iki şekilde kullanabilmenize olanak sağlıyor. Bunlardan biri, diğer Windows sürümlerinden aşina olduğumuz büyüteç iken, diğeri ise kare şeklinde bir büyütme sağlayarak çalışma alanını daha etkin şekilde kullanabilmenize olanak sağlıyor.
Ev Grubu Ağı
Vista’da veya önceki işletim sistemlerinde ev ağları üzerinden paylaşım klasörleri oluşturmak bir parça zahmetliydi. Windows 7’de ev grubu ağı kurulumu sayesinde tüm klasörlerinizi kolayca paylaşıma açıp kapayabilirsiniz. Diğer bir bilgisayardan ağa girip paylaşım klasörünüze erişmek istediğinizde, önceden oluşturduğunuz bir şifreyi girmeniz gerekiyor. Hatırlatmakta fayda var: yalnızca Windows 7 kurulu sistemler ev grubu ağına bağlanabiliyor.
:: Windows 7’deki yenilikler hakkında ne düşünüyorsunuz?
konuyu sayfalara boldugunuzde ne kadar ilginc olsa da okumaktan vazgeciyorum
vistada laptoplar için win+x ten mobility center ı açıp ordan projektördü sanırım bağlı ekran yok yazan yerden yapılıyordu en kısa yolu buydu bide görüntü özelliklerinde ayarlama vardı sanırım 🙂 win+p benim çok işime yarıyor okulda minnacık laptop ekranında evde koskocaman lcd ekrand ((:
Hızlı olsunda gerisi hikaye 😀
abooov ne büyük yenilik ve özellik.. fareyi sallayınca diger programlar simge durumuna geliyormuş. Acaba bu özellik olmasa nasıl hayatta kalırdık? ne buyuk yazılımmış be.win7 satın alanlara afiyet olsun!!
Yazinizi ilgiyle okudum.Gercekten eklenen ozellikler muthis. Windows 7 ye helal olsun.
ben 8 yıldır xp kullanıyorum. burdakilerin coğuna 8 yıldır ıhtıyaç duymadım. benim için onemli olan basitlik, sistemi yormaması ve stabilite. gerisi teferruat
hepsi fasofiso
Xp mode olayı gerçekten çok yerinde olmuş. Zira en büyük korkum kullandığım bazı programların yeni işletim sistemlerinde çalışmaması.
Bazı Windows xp kullanıcıları neden Windows 7den çekiniyorlar?Windows 7yi kullanamıyacağız diye hiç çekinmesinler. Bir de ilginç sebeplerden dolayı geride kalmasınlar,kullandıkları program uyumluluklarını da sorun etmesinler çünkü herhangi bir sorun çıkmıyor yeterki güncel programları kullanın…
Bitlocker i unuttunumuz yoksa burda örnekler mi vardı…
kullanıcı hesapları… daha çok var…
windows 7 gerçekten çok özel, bence geleceğin işletim sistemlerinin
temeli (vista bir girişti)… ister bulut ister masaüste temel win-7 olacak.