Windows 8‘in entegre olarak gelen iki yeni özelliği, alt başlıkta da belirttiğimiz gibi özellikle anneleri ve çocuklarını oldukça sevindirecek. Özelliklerin isimleri Reset ve Refresh.

Refresh ve Reset nedir?

Refresh adlı butona bastığınızda, Windows 8 kendisini yeniden kurarak, sabit diskinizde bulunan ve Windows Market‘ten indirilen uygulamaları ve dökümanlarınızı yani belgelerim klasörünüze dokunmuyor.

Bu uygulamanın sonucunda ağ ayarları, kişiselleştirmeler, BitLocker ayarları veya sürücülere atanan harflerden hiçbiri değişmiyor.

Bu sayede anneniz ya da küçük kardeşiniz bilgisayarının yavaşladığını söylediğinde ona basitçe “Refresh” (Yenile) tuşuna bas diyebileceksiniz.

Fakat üçüncü parti yazılımların ayarlarının saklanması konusunda sıkıntılar yaşanacağını ve bazı uygulamaların çalışmayacağını da belirtelim.

{pagebreak::2}

Bilgisayar satışında büyük kolaylık

Diğer özellik ise Reset. Adından da anlaşılabileceği üzere bilgisayarınızda bulunan her şeyi ilk formattan sonraki hale geri döndürüyor. Örneğin eski bir bilgisayarı satmak isterseniz ya da sık sık format atanlardansanız bu özellik tam size göre demektir.

Çünkü Reset ve Refresh işlemleri oldukça hızlı şekilde hallediliyor. Reset altı dakika sürerken, Refresh işlemi sekiz dakika içerisinde tamamlanıyor.

Ayrıca güvenlik için de bir önlem alan Microsoft, Reset tuşuna basıldığında karşımıza “Thorough” seçeneğini çıkaracak. Bu seçenek aktif olduğunda işlem 24 dakika ya da daha fazlasına uzayacak ama sabit diskin bir sonraki kullanıcısının sizin bilgilerinize ulaşması imkansız hale gelecek.

Son olarak Windows‘un bir “Disk Yansıması” özelliği ile birlikte geleceğini ve bunun da format atıp üçüncü parti programlarınızı yükledikten hemen sonra “recimg.exe” komutuyla birlikte tüm ayarlarınızın ve programlarınızın saklanacağı anlamına geldiğini söylememiz gerekiyor.

Bu işlem Refresh butonuna basıldığında işlemin hangi disk yansıması üzerinden yapılacağını ayarlamaya yarayacak.

:: Windows 8 başarılı olabilecek mi?