Microsoft’un uzun bir döneme damgasını vurmuş olan işletim sistemlerinden Windows XP, 2001 yılının sonlarında piyasaya sürüldü. Bu yazılım, 13 yıl boyunca destek alarak en fazla güncelleme alan Windows sürümlerinden birisi oldu. Peki bu başarının başlıca nedenleri neler? İşte Windows XP’nin başarı hikayesi…
Tarihteki en başarısız Windows sürümleri
Windows XP tarihi: Bir devir değişiyor
Her ne kadar günümüzdeki işletim sistemlerinden farklı görünse de, Windows XP çıktığı zamanda Windows 2000 ve Windows 98’den çok daha yeni ve kullanışlı bir arayüze sahipti. Yıllardan gelen gri tasarım ve sıkıcı tema yerine daha renkli ve kullanımı kolay bir işletim sistemi çıkmıştı. Yeni bir GUI oturum açma ekranı, daha güzel ve göze hoş gelen bir başlangıç ekranı ve daha iyi bir medya deneyimi sunmak amaçlanıyordu.
Windows XP’den önce çıkmış olan Windows 2000, Windows 98 SE gibi işletim sistemlerinin sürücüleri ve ona uygun üretilen programlar, Windows XP ile de gayet başarılı bir şekilde çalışabiliyordu. Windows 2000 uyumlu XDDM ekran kartları da Windows XP’de sorunsuz çalışıyordu. Bu durumda da kullanıcılar geçişi rahatlıkla sağlayabiliyordu.
Düşük sistem gereksinimleri
Windows 2000 kullanan çoğu kullanıcı, Windows XP’ye rahatlıkla geçebiliyordu. Çünkü aralarında fazla sistem gereksinimi farkı bulunmuyordu. Windows Vista’da karşılaşılan dengesiz bir sistem gereksinimi olsaydı şu an XP bu yerlere gelemezdi. Ayrıca 2006 yılında çıkarılan Windows FLP (Fundamentals for Legacy PCs) işletim sistemi de Windows XP’yi epey güçlü kıldı.
Bilgisayarının gücü XP’ye yetmeyen kullanıcılar bu işletim sistemini yükleyip, Windows XP altyapısı ile minimum özelliklerle son güncellemeleri alabiliyordu. Bu da o dönemde eski konfigürasyonu bulunan kullanıcıların dahi Windows XP’yi kullanmasına olanak sağlamıştı.
Stabilite
Windows XP ilk çıktığı dönemde RTM sürümüyle pek stabil olmasa da, SP2 (Service Pack 2) güncellemesinden sonra performansı ve stabiliteyi epeyce yükseltmişti. Sonradan Windows Vista çıksa bile, kullanıcılar yeni aldıkları bilgisayarlarına dahi Windows XP kurmayı tercih ediyordu. İyi konfigürasyona sahip olanlar için de bu durum geçerliydi. Çünkü hem daha fazla performans alıyorlardı. Hem de çok daha stabil ve hızlı bir kullanımı elde edebiliyorlardı.
Geniş program desteği
Windows XP kullanıldığı 13 senelik dönemde bir çok bilgisayarda sunuldu ve iş odaklı çözümler o dönemde programlarını Windows XP uyumlu olarak sunuyorlardı. Bundan ötürü de belirli kurumlar ve iş merkezleri bu destek sonlandırılana kadar Windows XP’yi kullanıyorlardı. Ayrıca Windows XP’nin otomasyon ve bankamatikler gibi gömülü sistemler için tasarladığı Windows XP Embedded Edition isimli özel işletim sistemi 2019’a kadar güncelleme aldı. Halen daha da bazı ülkelerde bankamatikler Windows XP varyantları ile çalışıyor.
Windows XP Başarı hikayesi: Reklam stratejileri doğru yapıldı
Windows XP‘nin ilk çıktığı dönemde çok çeşitli etkinlikleri ve tanıtımları düzenlenmişti. Bu da haliyle kullanıcıların ilgisini ve merakını çekmeyi başarmıştı. Örnek verecek olursak 2002 yılının başlarında Bill Gates, Madonna ve Sting ile Windows XP’nin tanıtımı için özel bir şarkı ve konser düzenlemişti. Ayrıca bazı ülkelerin de sokaklarında ve marketlerinde Windows XP tanıtımı yapılmıştı.
Windows XP’nin başarı hikayesinden bahsettiğimiz yazımız buraya kadardı. Peki sizin düşünceleriniz neler? Aşağıda görüşlerinizi belirtebilirsiniz.
Gelmiş geçmiş en iyi işletim sistemi Xp idi. Sonrasında ise en stabil sorunsuz sistem hala w7
Win7 gibi sorunsuz bir sistem varken win 10 a win 11 e hiç gerek yoktu.
bence en güzel en anlaşılır sistem win 7 idi arayüz olarak kulanım rahatlıgı sade ve şık win 11 mi 7 dimi ben ce 7 çok daha kulanışlıydı