Elon Musk’ın satın alıp büyük değişikliklere imza attığı eski Twitter, yeni adıyla X platformu, Avrupa Birliği’nin teknoloji devlerini kontrol altında tutmayı amaçlayan Dijital Pazarlar Yasası (DMA)’nın dışında kalacak. AB düzenleyicileri, X’in henüz Avrupa pazarında büyük bir etkiye sahip olmadığına ve bu nedenle yasa kapsamında yer almayacağına karar verdi. Bu gelişme, Musk ve ekibi için bir nevi rahatlama getirse de, platformun geleceği için pek de şaşırtıcı değil.
Elon Musk’ın X platformu AB Yasalarından muaf: Henüz yeterince büyük değil!
DMA, Google, Apple, Amazon, Meta gibi devlerin rekabete aykırı uygulamalarını kontrol etmek için özel olarak geliştirilen bir yasa. Yasa, bu dev şirketlerin rekabeti bozabilecek güçlerini kontrol altına almayı ve kullanıcı verilerini korumayı hedefliyor.
Eğer bu şirketler yasayı ihlal ederse, küresel gelirlerinin %10’u kadar cezayla karşı karşıya kalabiliyorlar, hatta bu oran tekrar eden ihlallerde %20’ye çıkabiliyor. Ancak, X platformu için şimdilik bu sıkı kurallar geçerli olmayacak.
X (Twitter) artık DM engeline izin veriyor!
X (eski adıyla Twitter), mesajlaşma bölümünden rahatsız edenlere karşılık sadece DM engeli özelliğini duyurdu. İşte detaylar...Peki neden? Çünkü X, ticari kullanıcılar açısından yeterince güçlü bir platform değil. Ayrıca, belirlenen gelir ve kullanıcı sınırlarına ulaşamamış durumda. AB düzenlemelerine göre bir şirketin bu yasaya tabi olabilmesi için yıllık satışlarının en az 75 milyar Euro olması veya piyasa değerinin 750 milyar Euro’yu aşması gerekiyor.
Ayrıca, platformun AB’de 45 milyon aktif kullanıcı ve 10 bin ticari kullanıcı gibi sınırları da aşması lazım. X platformu ise şu an bu kriterlerin gerisinde kalıyor. Elbette bu karar X için bir avantaj olabilir. Musk, X’i daha özgürce yönetme fırsatı bulacak, ancak bu platformun büyümesi ve Avrupa’da daha etkili hale gelmesi, ileride bu yasaların kapsamına girebileceği anlamına da geliyor.
Siz ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi aşağıdaki yorumlar kısmına yazabilirsiniz.
Avrupa kullanmıyor, amerikadan siyasetçiler ve ırkçılar harici kimse kullanmıyor o zaman kim kullanıyor bunu
eski adıyla twitter söylemini artık bıraksak mı acaba