20. yüzyılda hayat aslında günümüzden çok da farklı değildi. Belki fiber hızında internetimiz, 4K 120Hz televizyonlarımız, bu kaliteyi destekleyecek ve 3 boyutlu oyunlar oynatacak konsollarımız yoktu. Ancak Atari ve PlayStation‘larımız vardı. Xbox serüveni de tam olarak böyle başladı.
1993 yılında Atari şirketinin piyasaya sürdüğü ürünlerin ardından Sony, elini çabuk tuttu ve bir yıl sonra ilk PlayStation modelini çıkardı. Ardından 2000 yılında PlayStation 2‘yi çıkararak büyük bir başarı sağladı. Tam bu noktada Microsoft devreye girdi ve 20 yıl sürecek bir rekabetin temelini atarak ilk jenerasyon Xbox‘ı tanıttı.
Xbox 20 yaşına girdi!
Sony ve Microsoft arasındaki rekabet 2001 yılında ilk Xbox modelinin piyasaya çıkışıyla başladı. Ardından 2005’te Microsoft PlayStation 3‘ün çıkışından 1 yıl önce yeni nesil konsolu Xbox 360‘ı tanıtarak öne geçmeyi başardı.
Geç girdiği piyasada hızlı davranmanın kıymetini anlayan şirket, 2013 yılına kadar Xbox 360‘ın satışlarından büyük bir gelir elde etti. Ayrıca 80 milyon adeti de geçtiği söyleniyor. Tabii rekabet burada sonlanmadı. Aksine bugüne kadar giderek alevlendi.
Xbox
- Piyasaya çıkış tarihi: 15 Kasım 2001
- Fiyatı: 299 Dolar
- Serisi: 1. Jenerasyon
- Satış miktarı: 24 milyondan fazla
Microsoft‘un oyun konsolu pazarına giriş yaptığı ilk ürün olduğu için dönemine göre özenle yapılmış bir cihaz olduğunu söyleyebiliriz. İlk olarak 2001 yılında ABD’de piyasaya çıkan ilk jenerasyon Xbox, şirketin bu sektörde tanınmasında oldukça büyük bir rol oynadı.
Xbox 360
- Piyasaya çıkış tarihi: 22 Kasım 2005
- Fiyatı: 299 Dolar
- Serisi: 2. Jenerasyon
- Satış miktarı: 84 Milyon
Xbox‘un varisi olarak 2005 yılında piyasaya sürülen Xbox 360 sert bir rekabet ortamında dünyaya geldi. Rakipleri PlayStation 2 ile 3 ve Nintendo Wii ile birlikte 2013 yılına kadar piyasayı domine etmeyi başardı.
Xbox One
- Piyasaya çıkış tarihi: 22 Kasım 2013
- Fiyatı: 499 Dolar
- Serisi: 3. Jenerasyon
- Satış miktarı: 48 milyondan fazla
Xbox One, PlayStation 4‘ten 1 hafta sonra piyasaya çıkmasına rağmen gölgesinde kalmamayı başardı. Diğer yandan Nintendo‘nun Wii U modeli 1 yıl önce piyasaya çıkmanın avantajını yaşıyordu. Ancak Microsoft geriden gelmesine rağmen, internet tabanlı özelliklerini geliştirdiği cihazıyla birlikte pazar payını genişleterek Sony ile birlikte zirveye oynadı.
Xbox One S
- Piyasaya çıkış tarihi: 2 Ağustos 2016
- Fiyatı: 299 Dolar
- Serisi: 3. Jenerasyon
- Satış miktarı: Satışı devam ediyor
Microsoft, Xbox One S cihazıyla birlikte Sony‘ye çalım atmayı başardı diyebiliriz. Öyle ki o dönemde 4K oyun piyasasında büyük bir boşluk vardı. Ev tipi bilgisayar kasalarının dışında bu alanı doldurabilen ilk cihazsa One S oldu. HDR desteğini de beraberinde getiren cihaz PlayStation 4 ve 4 Pro ile sıkı bir mücadele verdi.
Xbox One X
- Piyasaya çıkış tarihi: 7 Kasım 2017
- Fiyatı: 499 Dolar
- Serisi: 3. Jenerasyon
- Satış miktarı: Satışı devam ediyor
Microsoft, Xbox One S‘in PlayStation 4 Pro‘nun gerisinde kaldığını fark ederek hızlı bir adım attı. Ardından Xbox One X piyasaya çıktı. Pek çok kullanıcıya göre bu cihaz, şirketin ürettiği gerçek 4K destekli konsol olarak tarihe geçti.
Xbox Series X/S
- Piyasaya çıkış tarihi: 10 Kasım 2020
- Fiyatı: 499 Dolar / 299 Dolar
- Serisi: 4. Jenerasyon
- Satış miktarı: Satışı devam ediyor
Geçtiğimiz yıl Ekim ayında duyurulan Series X ve S modellerinin, Microsoft‘un bugüne kadar ürettiği en rekabetçi ve güçlü cihazlar olduğunu söyleyebiliriz. Ancak genel olarak oyuncular son dönemde 4K ve Full HD arasında sıkışmış durumda. Hatta bir yandan da 8K gelirken bütçe dostu bir cihaz bulmak giderek zorlaştı.
Bu durumun en büyük sebebiyse 4K ve 8K görüntü desteği sunan panellerin ve bu performansı sağlayan cihazların fiyatının yüksek oluşu diyebiliriz. Dolayısıyla Xbox Series S modeli sunmuş olduğu uygun fiyat ve güncel özellikleriyle birlikte, Sony‘nin yer almadığı pazarda özel bir yer edindi. Series X ise PlayStation 5‘le sıkı bir rekabet içerisinde yoluna devam ediyor. Üstelik S modelinden farklı olarak 8K çözünürlükte 60 FPS desteği de sunuyor.
Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Sizce Xbox Game Pass ile PS Plus devam eden bu rekabette bir tarafın ağır basmasını sağlayabilir mi? Görüşlerinizi yorumlarda bizlerle paylaşmayı unutmayın!