Yalan dedektörü mobil uygulama
Tokyo merkezli bir teknoloji şirketi olan DeepScore, CES 2021’de iddialı bir mobil uygulama ile karşımıza çıktı. Geliştiricilerine göre bu uygulama, gelişmiş yapay zekalı algoritması sayesinde kişilerin yüzlerini ve seslerini tanıyarak onların yalan söyleyip söylemediğini ortaya çıkarabiliyor.
Yalan dedektörü mobil uygulama güvenlik sorunlarına takılıyor
Bir insanın yalan söyleyip söylemediğini anlamak için pek çok yol bulunuyor. Bunlardan bazıları konuşurken ortaya çıkan mimikler ve jestler. Bilimsel olarak doğrulanmış bazı kodlar bulunuyor ve bu kodlar ‘yalan dedektörü’ gibi cihazlara aktarılıyor. İşte temelde bu mantığa dayanan mobil uygulamanın iddiası, genel anlamda ses tonu, jest ve mimiklerin hareketlerine dayanıyor.
Araştırmalara göre insanların büyük bir çoğunluğu yalan söylerken bunu yüz ifadesi, ses tonu ve pek çok değişkenle ele verebiliyor. DeepScore’un geliştirdiği bu uygulamada ise insanların davranışları incelenmiş oluyor. Bu şekilde bir çıkarım yapmayı sağlayan uygulamanın söylendiği kadarıyla yüzde 70 oranında bir doğruluk payı var. Bilim insanlarına göre böyle bir uygulamanın doğru sonucu vermesi oldukça zor.

Yine de şirketin iddiası doğruysa yalan dedektörü mobil uygulama karşı karşıyayız… Uygulama şu anda oldukça basit düzeyde soruların cevaplarını doğrulayabiliyor. Örneğin, kredi çekmek isteyen birisine sağlık sigortasının olup olmadığı ve gelirinin ne kadar olduğu gibi ‘sistemden’ doğrulanabilecek soruları soruyor. Verilen cevaplara göre bir doğrulama mekanizması olarak çalışan sistem, ilerleyen süreçte daha kapsamlı sonuçlar verebilecek.
Gizlilik tartışmalarının günümüzde önemli yer tuttuğunu söylemek mümkün. Özellikle WhatsApp’ın veri politikası sonrası pek çok kişi kendilerinden toplanan verilerin peşine düşmüş ve bilinçlenmiş durumda. Hal böyleyken DeepScore’un geliştirdiği bu uygulamada gizililik politikasına yer verilmiyor olması oldukça tehlikeli bir durum, zira internet sitesinde gizliliğe yönelik bir ibare bulunmuyor.

Bu uygulama kişilerden biyometrik veri topluyor ve bu verilerin nerelerle paylaşılacağı gerçekten önemli bir hale geliyor. Uygulama başta Japonya olmak üzere, Vietnam, Endonezya ve Filipinler gibi ülkelerde sigorta ve bankacılık işlemlerinde kullanılıyor. Kredi puanlamasında devrim yaratmayı hedefleyen uygulamanın şu anda kullanıldığı bir şirket açıklanmadı.
İnsan Hakları İzleme Örgütü tarafından da endişe yarattığı söylenen uygulamanın daha güvenli bir temele oturtulması gerektiği söyleniyor. Hatta uygulamanın Avrupa Birliği’ndeki veri ihlali kurallarına takılacağı bu sebeple AB ülkelerinde yasal olarak kullanılamayacağı düşünülüyor.

Gazi Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü'nü ikincilikle bitirdi. Üniversite yıllarından beri de bilim ve teknoloji alanına ilgi duyan bir gazeteci. Birçok mecrada editörlük yaptı. Yazdığı yazılar ve haberler ile tecrübe kazanıp ilerleyen yıllarda çok daha iyi yerlere gelmek istiyor.
Yazarın diğer haberlerine ulaşmak için tıklayın.
" Yalan dedektörü mobil uygulama konulu haberimizde ShiftDelete.Net olarak sizlere Yalan dedektörü mobil uygulama ile ilgili son gelişmeleri aktarmak istedik. Hemen yukarıda Yalan dedektörü mobil uygulama ile ilgili yorum ve görüşleri inceleyerek sizlerde yorum bırakabilirsiniz. "
Popüler Haberler
- 1
Apple, iPhone 13 ile tarihinde bir ilki gerçekleştirebilir
- 2
Kontrollü normalleşme başladı: İşte kaldırılan yasaklar
- 3
Hazine ve Maliye Bakanlığı'ndan kripto para açıklaması
- 4
Xiaomi Mi 11 Pro’nun kamera tasarımı ortaya çıktı!
- 5
EMUI 11 güncellemesi kritik eşiği aştı
- 6
WandaVision, uzun bir bölüm ile veda edecek
- 7
Düşük ve orta riskli iller hangileri? Yüksek riskli bölgeler
- 8
Tesla'nın tartışmalı direksiyonu ilk kez görüntülendi
- 9
Adeta mikroskop: Redmi Note 10 Super Macro sızdırıldı
- 10
Xiaomi Mi 11 Ultra geliyor: İşte özellikleri
En yeni Videolar
- 1
Xiaomi Mi Watch UKT - Saat hakkında son sözler!
- 2
Ezgi Fındık'ın telefonunda ne var?
- 3
Tüm monitörleri Ambilight yapan aleti denedik!
- 4
Kerem'in gözünden 8. Nesil iPad!
- 5
Dijital Tır'da BAYRAKTAR TB2 SİHA kullandık
- 6
Zamanı unutturan 5 BluTV içeriği
- 7
Nalet Bebe ile Honda E içinde PlayStation 5 oynadık!
- 8
iPhone 12 mini UKT! - 2 ayda neler yaşadık?
- 9
Xiaomi Hutt akıllı cam temizleme robotu inceleme!
- 10
İşte yeni efsane: Xiaomi Redmi K40!
Forumdan Son Başlıklar Tümü
En Yeni İncelemeler Tümü
- 1
Kerem'in gözünden 8. Nesil iPad!
- 2
SteelSeries Aerox 3 Wireless incelemesi
- 3
Evin tek gözlü koruyucusu EZVIZ C6N incelemesi
- 4
Performans canavarı Monster Abra A7 V12.4 inceleme!
- 5
990 TL'lik bilgisayar Raspberry Pi 400 inceleme
- 6
Fiyatıyla öne çıkan Reeder P13 Blue Max'i inceledik
- 7
Bütçe dostu Xiaomi Mi Watch Lite'ı inceledik
- 8
Game Garaj Fighter 7T-144 inceleme
- 9
Uygun fiyatlı akıllı saat Xiaomi Mi Watch incelemesi
- 10
Sony Xperia Pro özellikleri: Ulaşması zor, fiyatı küçük bir servet
- 11
250 metre yüksekliğe zoom yapan dürbünü inceledik
- 12
'Çiftçi telefonu' iPhone 6'yı yeniden inceledik
- 13
Samsung EVO 870 SSD incelemesi
- 14
199 liraya satılan Haylou Solar saat nasıl?
- 15
Huawei P40 Lite özellikleri ve fiyatı: Fiyat-performans canavarı