Dünyada, yapay bir güneş oluşturma fikri, fizikçilerin aklını onlarca yıldır meşgul ediyordu. Alman bilim insanları bu hayali gerçekleştirmek için geçtiğimiz yıl hareket geçtiler ve özel bir reaktör kurdular.

İşte bu reaktör şimdi çalışmaya başladı ve ilk sonuçlar ortaya çıkıyor.

Kavanozda güneş üretiyoruz

Bilim dünyasının “kavanozdaki güneş” ismini taktığı projede reaktör ilk hidrojen plazmayı üretmeye başladı.

Sonsuz ve temiz enerji üretmesi beklenen reaktörün durumunu analiz eden bilim insanları, projenin yolunda gittiğini ve reaktörün ikinci adıma geçmeye hazır olduğuna karar verdiler.

Wendelstein 7-X isimli reaktör, hem tasarımıyla hem de amacıyla, geçen yıl medyada büyük ilgi görmüştü. 

Wendelstein 7-X’in asıl amacı enerji sağlamaktan çok, tamamen güneş yüzeyinde oluşan nükleer füzyon tepkimelerinin dünya yüzeyinde de kontrollü halde oluşturulabileceğini ispatlamak.

Bu amaç gerçekleştirilebilirse, insanlık tarihinde bir devrim yaşanmış olacak ve insanoğlu artık “yapay güneş yaratabilme yeteneğine sahip olacak. 

Elektrik faturasız günler geliyor mu?

Daha büyük reaktörlerle, tüm dünyaya sonsuz ve temiz enerji sağlamak da mümkün olacak.

W7-X olarak bilinen reaktör, içinde bulunan sıcak hidrojen plazmasını, reaktörün yüzeyine dokunmadan, manyetik şekilde havada asılı tutacak şekilde saklıyor.

Hidrojen plazması o kadar sıcak bri materyal ki, reaktörün metal yüzeyine değecek olursa, reaktörü eriterek yok edeceğinden, bu deney son derece zor ve tehlikeli bir süreç olarak kabul ediliyor.

:: Sizce günün birinde elektrik faturasız bir dünya mümkün olabilir mi?