On yıldır kör olan 78 yaşında erkek hasta, yapay kornea nakli sonrası görmeye başladı. Her ne kadar yapay kalp gibi yapay organ teknolojileri daha önce kullanılmaya başlasa da, ilk defa başarılı bir yapay kornea ameliyatı başarılı olmuş oldu. Peki ama yapay kornea teknolojisi körlüğe bir çözüm olabilir mi?
Robotlara özel beyin tasarlandı
Robotlar her ne kadar birçok alanda bize yardımcı olsalar da ileitşim esnasasında oldukça sıkıntılar yaşayabiliyor. İşte MIT'deki araştırmacılar robotlara özgü beyin sayesinde bu sıkıntıyı giderdi.Yapay kornea teknolojisi körlüğe çözüm mü getiriyor?
CorNeat KPro olarak adlandırılan implant, özellikle korneası deforme olmuş, zarar görmüş ya da opaklanmış yani korneası netliğini yitirmiş hastalarda kullanılıyor.
İsrail merkezli CorNeat Vision firması tarafından geliştirilen yapay kornea, 11 Ocak tarihinde hastaya nakledildi. Yapay kornea, korneanın işlevlerini yerine getirebilmek için, oküler dediğimiz gözün netliğini sağlayan mercek yapısına eklemlendiriliyor. Patentli özel bir nano sentetik yapıdan üretilen yapay kornea için ilk deneme 78 yaşında hasta ile gerçekleşti.
Hastanın, ameliyat sonrası yakınlarını görmeye ve tanımaya başladığı, yazıları okuyabildiği açıklandı. Bu başarı sonrası İsrail merkezli firmaya 10 hastaya daha bu tedavinin uygulanması için izin verildi. Henüz yeni gerçekleşen ameliyatın hasta üzerinde bir yan etkisi gözlemlenmiş değil.
Teknolojinin tam olarak nasıl çalıştığı ayrıntılı olarak anlatılmasa da, en azından kornea hasarı nedeniyle kör olan hastalara yapay kornea nakli bir çözüm getirecek gibi görünüyor. Belki de bu adım biyonik göz teknolojosine ulaşmamızda önemli bir kilometre taşı haline gelebilir.
CorNeat Vision‘ın kurucu ortağı ve CorNeat KPro‘nun mucidi Dr. Gilad Litvinise ise süreci şu şekilde açıkladı:
“Yıllarca süren sıkı çalışmalardan sonra, bir meslektaşının CorNeat KPro‘yu kolaylıkla yerleştirdiğini görmek ve ertesi gün bir insanın görüşünü yeniden kazanmasına tanık olmak heyecan verici ve duygusal olarak hareket ediyordu, odada çok fazla gözyaşı vardı.
Bu, CorNeat Vision için son derece önemli bir dönüm noktası ve dünyanın her yerinden insanların vizyon potansiyellerinden tam olarak yararlanmalarını sağlama yolculuğumuzun anahtarı.”
Sizce yapay kornea nakli gibi yapay organ çözümleri insanlığın geleceği olabilir mi? Gelecekte biyonik göz teknolojileri ve yapay organlar herkese ulaşır hale gelebilir mi? Yorumlarınızı bekliyoruz.
Helal olsun valla…
Allah şifa versin
Teknolojiye bir kere daha hayran kaldım
Sağ gözüm için uygulanabilir bir teknoloji. Umarım uygulamanın başarı oranı ve uygulamaya erişim imkanı yüksek olur.
Vay amk ne abd ne japonya ne de almanya. İsrail bulmuş bu teknolojiyi
Tebrikler. Böyle haberleri bizden duymayı çok isterdim.
Gerçekten yüzyılın en önemli sağlık haberlerinden olabilir.
Bravo
tamamen elektronik vücutlar çalışır hale gelecek 40-50 yıl içinde , bir taraftan insan ömrü uzatılıyor bir taraftan teknoloji gelişiyor bakın abartısız söylüyorum 50 yıl içinde ölümsüzlük bulunacak.
Aman yarabbim! Cyberpunk yolunda hızla ilerliyoruz :S
bilm adına başarılmış ve insanlığa hizmet eden sevindirici bi buluş .