Yapay zeka gelişmeye hız kesmeden devam ediyor. Fakat Meta gibi bazı şirketlerin yapay zekayı eğitmek için kullanıcılarının verilerini kullanması farklı grupların tepkisini çekmeye başladı. Sanatçılar da Meta’nın yapay zekasını geliştirmek için kullanıcıların Instagram’dan paylaştığı içerikleri kullanmaya başlamasının ardından yeni bir karar aldı. İşte detaylar…
Sanatçılar Instagram’dan Cara’ya taşınıyor!
Sanatçılar, Meta’nın Instagram içeriklerini yapay zeka modellerini eğitmek için kullandığını öğrendikten sonra yeni bir platforma taşınmaya karar verdi. Yapay zeka karşıtı portföy uygulaması Cara da sanatçıların eserlerini yapay zekaya karşı koruma vaadiyle Instagram alternatifi olarak büyük bir ilgi görmeye başladı.
Son birkaç gün içinde Cara’nın kullanıcı sayısı 100.000’den 300.000’e çıkarak uygulama mağazasında zirveye yerleşti. Geçtiğimiz hafta genelinde kullanıcı sayısını 40 binden 650 bine çıkarmayı başaran platform, yapay zeka içeriklerinin de yalnızca açıkça etiketlenerek belirtilmesi durumunda yayınlanmasına izin veriyor.
OpenAI ve Google DeepMind çalışanları uyardı: Yapay zeka kontrolden çıkıyor mu?
OpenAI ve Google DeepMind çalışanları, yayınladığı açık mektupla herkesi ileri yapay zeka teknolojilerinin riskleri hakkında uyardı.Cara, yaratıcılara yönelik olarak tasarlanmış bir sosyal ağ uygulaması ve kullanıcıların çizimlerini, içeriklerini veya metin tabanlı paylaşımlarını diğer kullanıcılarla buluşturduğu bir platform sunuyor. Apple App Store ve Google Play Store’dan ücretsiz olarak indirilebilen Cara, aynı zamanda internet tarayıcıları üzerinden de çalışıyor.
Özellikle X (eski adıyla Twitter) ve Instagram’ın harmanlanmış hali gibi görünen Cara, sanat odaklı yapısı ve yapay zekaya karşı kullanıcı içeriklerini korumasıyla son 1 haftada çizerlerin ilgisini çekmeyi başardı. Aralık ayında kullanıma sunulan Cara Glaze adlı araç, sanatçıların eserlerini yapay zekaya karşı daha etkin bir şekilde korumayı amaçlıyor.
Chicago Üniversitesi’nin SAND Lab tarafından geliştirilen araç, yapay zeka botlarının sanat eserlerini algılama biçimini değiştirerek sanatçıların stilini taklit etmelerini zorlaştırıyor. Glaze, insan gözüyle fark edilmeyen ancak yapay zeka modellerini yanıltmayı başaran minimal değişiklikler yaparak çalışıyor.
Cara, yakın zamanda Nightshade adlı başka bir koruma aracını kullanıcıyla buluşturacak. Nightshade, sanat eserlerine görünmez pikseller ekleyerek yapay zekanın içerikleri yanlış anlamasını sağlıyor.
Sanatçılardan bağımsız olarak Meta’nın yapay zeka eğitimi için kullanıcıların kişisel içeriklerinin izinsiz kullanılmaya başlanması etik dışı buluyor. Siz Meta’nın gönderilerinizi yapay zekayı eğitmek için kullanması hakkında ne düşünüyorsunuz?