Son yıllarda teknolojinin de gelişmesiyle birlikte yapay zeka ve robotik konuları da gittikçe önem kazanmaya başladı. Birçok farklı sektör tarafından kullanılmaya başlanan yapay zeka algoritmaları özellikle üniversitelerin bilim ve araştırma merkezleri tarafından tercih ediliyor. Yapay zeka kullanım alanları ile şaşırtmaya devam ediyor. Geçtiğimiz günlerde bir arkeolog ekibi de yapay zeka algoritmalarını kullandı.

MindBehind, 15 dakikada chatbot yaptırıyor

MindBehind, 15 dakikada chatbot yaptırıyor

MindBehind yakın zamanda lansman yaptı. Chatbot tasarlamak için teknik bilgiye ihtiyaç olmadığını söyleyen MindBehind, 15 dakikada WhatsApp chatbot tasarladı...

Yapay zeka kullanım alanları ile şaşırtıyor

Japonya’da bulunan Yamagata Üniversitesi, Peru’da bulunan Nazca Çizgileri hakkında araştırmalar yürütüyor. İlk olarak 1926 yılında okunmaya başlayan bu çizgiler insanların, hayvanların ve bitkilerin geometrik bir tasviri olarak da kabul edilebilir. Nazca Çizgileri bilim insanları tarafından oldukça merak edilse de okunmaları çok zor olduğu için araştırmalar oldukça yavaş ilerliyor. Çizgilerin büyüklüğüyse değişkenlik gösteriyor. En büyük Nazca Çizgisinin boyunun 42 kilometre olduğu tespit edilmiş. Çizgilerin ne amaçla çizildiği kesin olarak bilinmese de arkeologlar dini veya manevi öneme sahip olduklarını düşünüyor. Yerel rehberler ise su kaynakları hakkında olduğunu savunuyor.

Yapay zeka kullanım alanları

Yeni Nazca Çizgileri halen keşfedilmekte. Doğal erozyon ve kentleşme yüzünden çizgileri bulmak gittikçe daha da zorlaşıyor. Ekip, bulunması zor olan bu çizgileri daha rahat keşfedebilmek için derin öğrenme platformu Watson‘ı kullanmaya karar verdi ve IBM ile bir ortaklık kurdu.

Yapay zeka kullanım alanları

Belirli algoritmalar sayesinde Peru’nun coğrafi alanını tarayan drone‘lar, Nazca Çizgilerinin bulunması muhtemel yerleri araştırma ekibine fotoğrafları ve konumları ile birlikte bildiriyor ve ardından çalışmalar başlatılıyor. Bu çalışmalar sayesinde Üniversitenin araştırma ekibi yakın zamanda kuşların, balıkların, yılanlar ve benzeri hayvanların bulunduğu 142 tane yeni çizgi keşfedildiğini duyurdu. Buluntuların tahmini yaşları ise 2000 olarak belirlendi.

Siz yapay zeka kullanım alanları ve geleceği hakkında ne düşünüyorsunuz?